• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.414
  • ...
Zeugma'dan çalınan 2200 yaşındaki stel geri alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde, İtalya'dan iadesi sağlanan Zeugma kökenli mezar stelinin (mezar taşı) teslim töreninde, Türkiye'nin 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerle dünya tarihinin en büyük afetlerinden birini yaşadığını kaydetti.

Ersoy, şöyle konuştu: "Zeugma kökenli bu eser İtalya'da, Venedikli yetkililer tarafından ele geçirilmiş ve ardından Bakanlığımızdan bilgi istenmiştir. Bu bilgiler ışığında Bakanlığımızca derhal detaylı bir değerlendirme yapılmıştır. Zeugma Kazı Başkanı olan kıymetli hocamız Prof. Dr. Kutalmış Görkay'ın da taş cinsi, işleniş teknikleri gibi hususlarda yürüttüğü titiz incelemeler ve benzer örneklerle yapılan karşılaştırmalar neticesinde, stil ve ikonografik açıdan Zeugma kökenli olduğuna ve ülkemizden yasa dışı olarak çıkarıldığına dair kesin kanı oluşmuştur. Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığımızca koordine edilen süreçte eserin kökenine dair pek çok veri ve örnek ortaya konmuş, İtalyan yetkililer ile dirsek teması halinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Tüm değerlendirmelerimiz, ülkemizin konuyla ilgili yasal mevzuatına ilişkin bilgiler de eklenerek detaylı bir rapor haline getirildi. Ardından bu rapor Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla İtalyan yetkililere iletilmiş ve stelin iadesi talep edilmiştir. İtalya'daki adli işlemlerin sonucunda da iade kararı verilmiş ve eser Roma Büyükelçiliğimizde teslim alınmıştır."

Bakan Ersoy, adı köprü anlamına gelen Zeugma'da milattan önce 300 yılına dayanan kadim tarihi boyunca ve özellikle altın çağını yaşadığı Roma döneminde eşsiz sanat eserleri üretildiğini sözlerine ekledi.

Ersoy, iade sürecinin olumlu neticelendirilmesine vesile olanlara teşekkür ederek, hem tarihi eser kaçakçılığının önlenmesinde hem de yurt dışından eser iadesi süreçlerinde birbiri ardına başarılı çalışmalar gerçekleştiren birim çalışanlarını kutladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir