• DOLAR 34.552
  • EURO 35.999
  • ALTIN 3002.92
  • ...
Gaziantep'te hasar tespit çalışmalarının değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rayiha Müzesinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Karataş, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Adıgüzel, Bölge idare Mahkemesi Başkanı Mehmet Metin Kahraman, İlgili Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile ilgili kurum amirleri katıldı.

Hasar tespit çalışmalarında gelinen son durumun masaya yatırıldığı toplantıda, Gaziantep genelinde 14 bin 45 ağır hasarlı bina olduğu, bu binalardan 13 bin 512'sinin yıkım amacıyla ihale edildiği ve il genelinde toplamda kaldırılacak enkazın 2 Milyon 500 bin metreküp olacağı kaydedildi.

Bugüne kadar 2 bin 846 yapı enkazının kaldırıldığı, bu rakamın oransal olarak yüzde 20,26'ya tekabül ettiği, Nurdağı'nda 3 bin 442, İslahiye'de 3 bin 278 bina, Merkez Şahinbey'de bin 792, Şehitkamil ilçesinde ise 2 bin 20 ağır hasarlı ve yıkılacak binanın olduğu aktarılan toplantıda, "Yıkım işlemleri Nurdağı ve İslahiye'de biraz daha hızlı ilerliyor. Genel olarak bu ilçelerde yıkılacak bina sayısının fazla olması ve vatandaşların büyük bir bölümünün konteyner kentlerde kalması nedeniyle yıkım ekipleri herhangi bir güvenlik problemi yaşamadan alana girip hızlı bir şekilde yıkımı yapabiliyor ve ortaya çıkan enkaz da hızlı bir şekilde temizleniyor. Buna karşın Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde hasarlı binalarla hasarsız binalar birbirlerine çok yakın olduğu için hatta çoğu yerde hasarlı ve hasarsız binalar bitişik nizam olduğu için bu durumlarda çok daha itinalı çalışmak gerekiyor." konuları konuşuldu.

Şehir merkezinde hasarlı binaların yıkılabilmesi için bölgede telefon, elektrik ve doğalgaz gibi tesisatların güvenlik açısından devre dışı bırakılması gerektiği belirtilen toplantıda şunlara yer verildi:

"Enkaz kaldıran araçların şehir içine girmesi de bölgedeki sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. Hal böyle olunca bazı yıkılacak binaların çevresinde bütün bu sayılan işlemler bazen bir gün uygulanıp birkaç gün ara veriliyor. Bunların dışında binaların yıkımı ile ilgili hukuki süreçler de devam ediyor. Birçok ağır hasarlı bina var. Bitişik nizam ağır hasarlı binalardan bir tanesinin mahkeme işlemleri devam ederken ekipler diğerlerinin yıkımına da başlayamıyor." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir