• DOLAR 32.47
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2434.753
  • ...
Bitlis'in tarihi Şemsiye Mescidi onarılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Taş Mahallesi'ndeki Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde ve İhlasiye Medresesinin güney batısında yer alan tarihi Şemsiye Mescidi'nin onarılmasına başlandı.

 

Konu hakkında görüştüğümüz Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Said Sancar, tahrip olan Şemsiye Mescidi hakkında sağlam bir bilginin olmadığını belirterek şunları söyledi: "Bitlis', tarihi cami, medrese ve kervansaraylarıyla birçok medeniyetler hakkında bizlere bilgi veren ilim ve kültür merkezidir.

 

Tarihi İhlasiye Medresesinin hemen yanı başında bulunan Şemsiye Mescidi hakkında detaylı bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bu mescit 15. Yüzyılda şerefhan tarafından yapıldığı biliniyor. Yapılış tarihi İhlasiye Medresesiyle aynı tarihlere denk geldiği biliniyor. Rus harbinde birçok tarihi cami ve medreseler tahrip edildiği gibi burası da o dönemlerde tahrip edilmiştir.

 

Fakat ayakta kalan bu tarihi Şemsiye Mescidi, 1950 yıllarında yıkılarak tarihi taşları halk tarafından götürüldüğü söyleniyor. Biz de Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak böyle tarihi bir eserin yok olmasına kayıtsız kalamazdık. Bu nedenle ecdadımızdan bizlere yadigar kalan bu tarihi gelecek nesillerimize aktarmak için girişimlerde bulunduk.

 

Mülhak Şerefiye Vakfı bu tarihi mescidin onarımı için sponsor oldu. Onların sponsorluğuyla Bitlis'in tarihi dokusuna has taşlarla yeniden onarılarak ibadete açılacak. Onarım çalışmalarını bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık olarak 200 kişilik bir kapasiteye sahip olacaktır. Kaybolmaya yüz tutmuş olan tarihi bir eseri yeniden tarihe kazandırdığımız için mutluyuz" diye konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir