• DOLAR 32.339
  • EURO 34.7
  • ALTIN 2410.571
  • ...
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Suyun fazlası da azı kadar zarardır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özellikle havaların aşırı ışımasıyla birlikte vücudun da su ihtiyacının arttığına ve dengeli su tüketiminin önemine değinen Korkmaz, aç karınla tüketilen bir iki bardak suyun, böbreklerin daha etkili çalışmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Suyun düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesinin faydalarına değinen Korkamaz, "Aç karnına içtiğimiz bir iki bardak su gece boyunca vücudumuzda depolanan toksinlerin idrar yoluyla rahatça vücuttan atılmasını sağlar ve böbreklerimizin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Genel olarak suyun vücudumuzdaki işlevleri; besinlerin sindirimini trmoregülasyon yani vücut sıcaklığımızın artmasıyla birlikte terleme yoluyla vücuttan ısı kaybı oluşması ve buna bağlı olarak vücut sıcaklığımızın korunması olarak ifade ediyoruz. Cilt güzelliğini sağlar. Metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin taşınmasını ve atılmasını sağlar." dedi.

"Aşırı su tüketimi zaralıdır"

Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz

Su tüketiminin aşırı olması halinde bazı hastalıkların oluşabileceğine vurgu yapan Korkmaz, "Peki günlük almamız gereken su miktarı ne kadardır? Normal bir insanın 1 ml/kal veya 35 miligramdır. Fakat gebe kadın, ek 300 ml/gün, emziren kadın ek 700 ml/gün almalıdır. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi hipervolemi olarak adlandırdığımız aşırı su tüketimi de vücudumuzda bazı bozukluklara sebep olabilir. Noktüri olarak adlandırdığımız gece idrara çıkma sıklığındaki artış, bulantı, kusma, diyare olarak ifade ettiğimiz, ishal, akciğer tıkanıklığı, hiponatremi olarak adlandırdığımız kanımızda olması gereken değerden daha az miktarda tuz olması eletrolit dengesizliğinin yani ödem varlığının belirtisidir. Böbrek işlevlerinde bozulmalar olabilir." ifadelerini kullandı.

"Unutmayalım ki su hayattır, fakat fazlası da azı kadar zarardır"

Su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Korkmaz, "Diğer sıvılar su yerine geçer mi? sorusuna cevabımız ise; hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Çay ve kahve gibi içecekler ise diüretik etkileri nedeniyle vücuttan sıvı kaybına neden olmaktadırlar. Bu nedenle çay- kahve tüketiminizin fazla olduğu günler de su tüketimini de mutlaka arttırınız. Yani özetle çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir." şeklinde konuştu.

(İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir