15 bin dönümlük arazilerine 3 yıldır su gelmediğini iddia eden çiftçiler eylem hazırlığında
Elazığ'ın Kovancılar ilçesine bağlı 25 köyün arazisine su taşıyan Kanatlı Barajı'nın, çeşitli nedenlerle 3 yıldır su verememesi, 15 bin dönümlük arazideki ekinleri kuruma noktasına getirdi. Arazi sahibi çiftçiler, sorunun çözülmemesi durumunda yolu trafiğe kapatacaklarını belirtti.
Kovancılar Ovasında sulama sorununun çözümü için inşaa edilen Kanatlı Barajı'nda yaşanan arıza ve problemler nedeniyle 15 bin dönümlük arazide ekilen şeker pancarı ve diğer ekinler kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Arazi sahibi çiftçilerden Hüseyin Akbulut, 380 bin euro ile pancar ekimi için yatırım yaptığını ama Kanatlı Barajı'ndan düzenli olarak su alamamaları nedeniyle tüm emeğinin boşa gideceğini, bu durumun düzeltilmesi için tüm yetkililerle görüşüldüğünü ve bir netice alamadıklarını belirtti.
"Sorunumuzla kimse ilgilenmiyor ve 15 bin dönüm ekili alan kurumak üzere"
Sözlerinin devamında Akbulut, “Şu an tarlalarımız kurumaktadır. Bu konu ile ilgili bir çözüm istiyoruz. Bugün biz normalde yolu trafiğe kapatacaktık. Yol kesme eylemimizi durdurduk. Önce sesimizi duyurmak istiyoruz. Vali bey, DSİ müdürü buna bir çözüm sağlamalıdır. Karasungur, Demirci, Baraman, Bayramyazı, Köryusuf, Kuşçu, Deveci, İsabey gibi köylerde şu an 15 bin dönüm arazi ekilidir. Kimse bizi muhatap almıyor. Evet deyip bizi gönderiyorlar. Şu an kimse telefonlarımıza cevap vermiyor. Bize ‘tamam gidin suyu salacağız’ diyorlar ama suyu salmıyorlar. Tamam su patlakları var diyorlar. Örnek veriyorum, Demirci Köyünden sonra su patlağı yok. Hat kesme var. Hattı kesip suyu açabilirler. Hiç kimse ilgilenmiyor. Bir çalışma yok. Herkes kendi kafasına göre hareket ediyor. Biri geliyor ‘Ben Diyarbakır`dan geliyorum. Bölge sorumlusuyum, siz böyle yaparsanız suyu komple kapatacağım. Kurusun.’ Biz burda bir emek vermişiz. Bize peyderpey suyu verebilirsin. Bu konuyu DSİ ve Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ile de görüştük. Evet denildi ve gönderildik. Her seçimde bize bu baraj suyunu düzelteceğiz diyorlar ama hiçbir çalışma yok. Barajı yaparken çala çocuğu işe aldılar doğru dürüst yapmadılar. Bu bizim hatamız değil. 25 köy şu an mağdur adam bütün varını yokunu buraya yatırmış. Bir sene emek verecek. Emeğinin karşılığını bekliyor, yarısına gelmiş suyu kesmiş." dedi.
"DSİ bize zamanında su veremiyoruz deseydi biz de ekim yapmazdık"
Yunus Emre Gültekin adlı çiftçi ise, "Eğer burda böyle bir sorun var ise DSİ bize karpuz, şekerpancarı, kavun ektirmeseydi ve deseydi ‘ Kardeşim hiçbir çiftçi ekim yapmasın, biz su veremeyiz. Bizde buraya yatırım yaptık. Bu kadar boru aldık. Bu kadar tohum attık yere. O zaman devlet bize gelsin desin ya sizin zararınızı karşılayacağız. Ekininiz alın kurutun. Bizlerde suyu kapatalım. Yada bizi bu rezilliğe sürüklemesinler. Bizim istediğimiz budur. Bizim kimse ile bir derdimiz sıkıntımız yok. Yani karşımızda adam akıllı bir muhatap istiyoruz." diye konıuştu.
"Cumhurbaşkanı'na yüzde 85 destek verdik ama sıkıntımıza çare bulacak muhatap yok"
Çiftçilerden Ramazan Topuz, Cumhurbaşkanının üreticilere yardımcı olacağını söylediğini hatırlatarak, Kovancılar ilçesinin Cumhurbaşkanına yüzde 85 destek verdiğini, kimsenin kendilerine yardımcı olmadığından dert yandı.
Topuz, su sıkıntısı yüzünden, 2021 yılında şeker pancarından 75 bin TL zarar ettiğini, geçen yıl ise 50 dönüm ektiğin ve 10 bin TL zarar ettiğini belirterek bu soruna bir çözüm beklediklerini söyledi. (İLKHA)