• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Körfez ülkeleri Türkiye'den belirli "varlıkları" alacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kapsayan ziyaretleri öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Köklü tarihi ve kardeşlik bağlarına sahip oldukları Körfez ülkeleri ile ilişkilerde son dönemde önemli mesafeler kaydettiklerini belirten Erdoğan, "6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi sonrasında bu kardeşlerimizin maddi, manevi her türlü desteğini yanımızda gördük. Bu vesileyle bu dost ve kardeş ülkelerden konteyner temininden insani yardıma kadar pek çok alanda Türkiye ile tam bir dayanışma sergilediler. Ülkem ve milletim adına bir kez daha kardeşlerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Türkiye’nin çevresinde barış, istikrar ve refah kuşağı oluşturma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun en önemli adımını, bölge ülkeleriyle ilişkilerimizi güçlendirmek teşkil ediyor. 2023 yılını bu bakımdan bir fırsat yılı olarak görüyoruz. Bu sene hem Katar hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50. yıl dönümünü kutluyoruz. Suudi Arabistan’la diplomatik ilişkilerimiz de malum 1929 yılında tesis edilmişti. İlişkilerimizin dayandığı sağlam temelleri geniş bir iş birliği alanına yaymayı arzu ediyoruz.”

“Ziyaretlerimiz esnasında öncelikli gündemimiz, bu ülkelerle önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kazan kazan anlayışıyla neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Körfez ülkeleriyle ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi” açıklamasında bulundu.

Düzenlenecek iş forumları ile bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacaklarını belirten Erdoğan, "Özellikle İslam dünyasında yaşanan krizler, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında yakın istişare ve iş birliğini gerekli kılıyor. Ziyaretlerimiz esnasında kardeş ülkelere nasıl yardımcı olacağımızı da enine boyuna konuşma fırsatı bulacağız." ifadesine dikkat çekti.

Suudi Arabistan'ın ticaret, yatırımlar, müteahhitlik gibi alanlarda özel bir konuma sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, "Müteahhitlerimizin son 20 yılda Suudi Arabistan'da üstlendiği projelerin toplamı yaklaşık 25 milyar dolardır. Suudi Arabistan'ın büyük çaplı projelerinde Türk firmaların daha fazla rol oynamasını arzu ediyoruz." diye ekledi.

Cidde'nin ardından Katar'ı ziyaret edeceğinin ifade eden Erdoğan, "Katar ile ilişkilerimiz her düzeyde mükemmel şekilde seyrediyor. Ziyaretimiz vesilesiyle ikili münasebetlerimiz yanısıra mevcut bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağız. Körfez turumuzun son durağı ilişkilerimizin her alanda gelişme gösterdiği Birleşik Arap Emirlikleri olacak. Birleşik Arap Emirlikleri, Körfez bölgesinde ticaretimizin son dönemde en yüksek seyrettiği ülkedir. Bu rakamı iki ülkenin gerçek potansiyeline yaraşır bir seviyeye çıkarmak istiyoruz." dedi.

Körfez ülkesinin 3 liderine Togg hediye edilecek

Erdoğan, "Bu üç ülkeyi ziyaretimizde ayrıca Türkiye'nin gurur kaynağı olan elektrikli otomobilimiz Togg'un muhataplarımıza hediye olarak verilmesi teşkil edecek." ifadesini kullandı.

Tahıl anlaşması

Sona eren Tahıl Koridoru Anlaşmasına değinen Erdoğan, "Bu girişim önemli bir diplomatik başarı olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Girişim sayesinde dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü sevk edildi. Böylece gelir seviyesi düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesinin önüne geçildi. Karadeniz Girişimi'nin devam etmesine atfettiğimiz önemi farklı vesilelerle dile getirdik. Bu amaçla diplomatik gayretlerimizi son günlerde yoğunlaştırdık. Girişimin bu noktaya gelmesine katkıda bulunan ilgili tüm taraflara tekrar teşekkür ediyorum. Bugün yapılan açıklamaya rağmen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum."

Erdoğan, ülkenin önemli kurumlarının satılacağı yönündeki iddialara ilişkin, "Bu ülkelerin Türkiye'den belirli assetleri (varlık) alma durumları olacak, 'BOTAŞ'ı satıyorlar' gibi bir şey yok, neyin satılacağını neyin satılmayacağını çok iyi biliriz." dedi.

Suriye ile ilişkiler

Suriye ile diplomatik ilişkilerin normalleşme çabalarına işaret eden Erdoğan, "Bizim Suriye ile kapıyı kapama gibi bir durumumuz yok. Kapı açık. 4'lü zirveler yapılsın ama biz Beşar Esad ile görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşımı önemli. Esed, Türkiye'nin Kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz. Biz orada terörle mücadele ediyoruz. Sınırlarımızda bu teröristler varken nasıl çıkarız. Aynı ifadeyi diğer ülkelere kullanabiliyor mu?" değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir