• DOLAR 32.462
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2440.71
  • ...
Mısır`da darbecileri korku sardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Sabah`ın haberine göre; Mısır`ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin darbeyle görevinden alınmasına karşı sokağın öfkesini dindiremeyen ordu, çareyi Kahire`deki meydanları "güvenlik" adına dikenli tellerle örmekte buldu. Cumartesi günü Mursi`nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı İhvan`dan gelen "yeni gösteri" çağrısının ardından askerler, Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanlarıyla Anayasa Mahkemesi`nin çevresini tel örgülerle çevirdi.

Protestolar altıncı gününe girerken, İhvan`ın isyanı gözaltına alınan darbe karşıtlarının cezaevine nakli sırasında saldırıya uğramasıyla büyüdü. Ulusal İttifak, 600 mahkumdan oluşan konvoya düzenlenen saldırıyla ilgili uluslararası soruşturma istedi. Mısır ordusuna göre 36, Ulusal İttifak`a göreyse 52 kişi saldırıda hayatını kaybetti. Mısır Başsavcısı, olayla ilgili 5 polis hakkında gözaltı kararı verdi.

Saldırıda ölenlerden 37`sinin cenazesi ise dün Kahire`de morga konulurken, cesetlerde işkence izleri ve başlarına isabet etmiş kurşunlar olduğu öne sürüldü. Darbe karşıtları da çeşitli kentlerdeki yürüyüşlerle güç kullanımını protesto etti. Gösterilerde "Rabia" işaretinin bulunduğu pankartlar açıldı. Sina yarımadasında, darbe güçlerini hedef alan roketli saldırılar da dinmedi.

Dün sabah Refah sınır kapısı yakınında, iki polis otobüsüne saldırı düzenlendi; 24 polis öldü. Cumartesi günü göstericilere kapılarını açan El Feth Camisi İmamı Şeyh Abdulhafız Celal ve 359 kişi ise "şiddete teşvik" suçlamasıyla tutuklandı. Öte yandan askıya alınan 2012 anayasasının yeniden yazımını üstlenen komisyon, Şura Meclisi`nin feshedilmesi ve yasama yetkilerinin tamamının millet meclisine devredilmesi yönünde karar verdi.



16 İHVAN YÖNETİCİSİ GÖZALTINA ALINDI

İhvan`a karşı düzenlenen operasyonlar dün de sürdü. Dört kentte evleri basılan 16 yönetici gözaltına alındı. Bu arada Cumhurbaşkanı Mursi`nin tutukluluk süresinin 15 gün uzatıldığı açıklandı. Mursi`nin "5 Aralık 2012`de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde anayasa taslağını protesto eden göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla ilgili sorulara cevap vermeyi reddettiği bildirildi.



AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI YARIN TOPLANIYOR

Avrupa Birliği diplomatları Mısır`a verilecek tepkiyi görüşmek üzere dün toplandı. Gündemde yardımların askıya alınması ve silah sevkiyatlarının durdurulması vardı. Kararların bakanların yarın "acil" yapacağı görüşmeden sonra açıklanacağı belirtildi. Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dün telefonda İtalyan mevkidaşı Emma Bonino ile Mısır`daki durumu ele aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir