• DOLAR 34.342
  • EURO 37.49
  • ALTIN 3018.772
  • ...
Batman'da gezilip görülecek yerler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Binlerce yıllık tarihi ve kültürel değerleri bakımından da kadim bir medeniyet şehri kimliğine sahip olan Batman'ın Hasankeyf, Kozluk, Sason, Gercüş ve Beşiri ilçelerinde gezmeğe değer birçok tarihi, kültürel ve piknik alanları bulunmaktadır.

Batman'da gezilecek yerlerden birkaçı ise; Dicle Nehri, Mereto Dağı, Kıra Dağı, Gazan Çayı ve Han Deresi çevresinde doğa yürüyüşlerine katılarak muhteşem manzaralara şahit olabileceği, Hasankeyf Kalesi, Kozluk Kalesi, Rabat kalesi ve Bozıkan Kalesi gibi İpek Yolu kervanlarını korumak amacıyla inşa edilmiş binlerce yıllık etkileyici kaleleri de keşfe çıkabilirsiniz. 

İşte Batman denilince akla gelen yerler:

Hasankeyf

Batman merkezine sadece 36 kilometre uzaklıktaki Hasankeyf ilçesi, ülkemizin görülmeye değer pek çok önemli tarihi hazinesine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın pek çok yerinden gelen binlerce tarih ve kültür tutkununu misafir eden Hasankeyf, binlerce yıllık uzun tarihinde birçok medeniyetin hakimiyetinde kaldı ve her köşesi bu dönemlerden kalan birbirinden güzel tarihi yapılarla çevrili durumda. 12 bin yıl önce yerleşim amacıyla inşa edilen ve Bizans döneminde bazıları kilise olarak kullanılan, Dicle Nehri kenarında kayalara oyulmuş 4 bine yakın mağarasıyla ziyaretçileri büyüleyen Hasankeyf’te Eyyübiler döneminde inşa edilen ve Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Er Rızk Camii'ni de yakından görme şansı bulacaksınız.

Zeynel Bey Kümbeti

Dicle Nehri’nin panoramik manzarasına hâkim bir konumda yer alan ve M.S. 363 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilen Hasankeyf Kalesi'nde harika fotoğraflar çekebileceğiniz gezinizde Hz. Muhammed'in soyundan gelen İmam Abdullah için yapılan etkileyici türbeyi ziyaret edebilir; bölgede uzun süre hakimiyet kuran Akkoyunluların hükümdarı Zeynel Bey tarafından inşa ettirilen Zeynel Bey Kümbeti gibi mimari şaheserleri inceleyebilirsiniz.

Koç Camii

Yaklaşık 650 yıllık olduğu tahmin edilen ve Ilısu Barajı suları altında kalmaması için farklı bir konuma taşınan Hasankeyf Koç Camii, ilçenin tarihi yapılarını gezerken mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

Malabadi Köprüsü

Silvan-Bitlis yolunda ve Batman Çayı üzerindedir;  iki yana eğimli ve kuzey-güney yönünde uzanan köprü, 38,60 metre açıklıktaki tek bir sivri kemer gözünden ibarettir. Köprü uzunluğu yaklaşık 150 metre olup, tabliye genişliği 7.20 metredir. Evliya Çelebiye göre bu köprü, Abbasiler dönemine ait bir mimari şaheserdir. Abbasi hanedanına mensup zengin bir tüccarın, hayrat için köprüyü yaptırdığı Seyahatname'de anlatılır. Mostar Köprüsü'nün ikizi olarak kabul edilir. Tek kemerli olan bu köprünün içine iki yoldan girilir, içinde insanların dinlenmesi, yatması ve dış tehlikelerden korunması için odalar yapılmıştır. Ulaşımı sağlamakla birlikte birçok fonksiyonu olan bu sanat harikası köprü, Batman'a yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir eserdir. Balkanlarda, Türkiye'de, Orta Doğu'da bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.

Kozluk

Batman'ın en bilinen tarihi hazinelerinden biri olan ve Kozluk ilçesi merkezinde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan Hızır Bey Camii, 1512 yılından günümüze kalan görülmeye değer bir mimari eser. Oldukça küçük olmasına rağmen etkileyici taş mimarisiyle ilgi gören ve yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden tarihi cami, Sason ve Hezo bölgelerinin beyi olan Ebubekir Roşkin’in oğlu Hızır Bey tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen ve ismini de buradan alan Hızır Bey Camii’nde çarpıcı taş işçilikleri ve dini motiflerle süslü iç mekanları görmeğe değer.  

Kozluk Hezo Kalesi

M.S. 416 yıllarında Perslerin bölgeye hakim olduğu dönemde, İpek Yolu’na hakim yüksek bir tepe üstünde inşa edilen tarihi kale, yüzlerce yıl boyunca dini bir merkez olarak kullanılmış. Bölgeye hakim olan medeniyetler tarafından eklemeler yapılarak İpek Yolu'nu kontrol etmek, savunmak ve gözetlemek için uzun süre kullanılan Kozluk Hezo Kalesi, günümüzde bazı bölümler yıkılmış olsa da hala etkileyici atmosferini korumayı başarıyor. 

Pisyar Köprüsü

Alıçlı Köyü sınırında yer alan Pisyar Köprüsü. Antik İpek Yolu rotasında, Dicle Nehri’nin kollarından biri olan Yanarsu Çayı üzerinde bulunan etkileyici köprü, kesme taşlarla inşa edilmiş ve mimarisi ünlü Malabadi Köprüsü’ne oldukça benziyor.

İbrahim Bey Camii

Kozluk ilçesi merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda inşa edilmiş. 1705 yılında Gazan aşireti reislerinden İbrahim Bey tarafından inşa ettirilen ve ismini de buradan alan tarihi İbrahim Bey Cami, beş kenarlı bir kaide üzerine tasarlanmış minaresi ile dikkat çekiyor ve yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.

Balıklı Göl

Erzen Antik Kenti döneminden kalan Balıklı Göl ilçemiz Oyuktaş Köyü Yeşilyurt Mezrasında bulunmaktadır. Yaklaşık 3000 yıllık geçmişe sahip göl her yıl çevre il ve ilçelerden binlerce turist almaktadır. Balıklı göl, Roma döneminden itibaren insanlar tarafından inanç ve sağlık turizmi kapsamında kaplıca, kür merkezi ve tedavi amacıyla amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde de burası bir şifa merkezi olarak bilinmekte ve gölde yaşayan balıkların kutsal olduğuna inanılmaktadır.

Sason

Bölgenin en yüksek dağlarından biri olan Mereto Dağı dağcılık için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Vadileri ve doğal su kaynakları bakımından zengin olan Sason ilçesinde; birçok mesire ve piknik alanı mevcuttur. Bu alanlar serinlik ve bol yeşilliği ile insanları kendine çekmekte tatil günlerinde dolup taşmaktadır. Özellikle 'Sevek Çeşmesi' doğal güzelliği ile büyüleyici bir ortama sahiptir. Bunun dışında Nabuhan Çeşmesi, Hapyenk Çeşmesi, Ağde çeşmesi bunlardan yalnızca birkaç tanesidir. Yolüstü Köyünde bulunan doğal maden suyu kaynağı Haziran ayından Ekim ayına kadar şifa arayan insanların umut kaynağı olmuştur. Özellikle böbrek hastaları yoğun olarak buraya gelmekte ve suyu içmektedir.

Gercüş

Şehir merkezine sadece 60 kilometre uzaklıkta unutulmaz bir gezi deneyimi yaşatıyor. Hz. Muhammed'in torunu olan ve Hz. Süleyman'ın soyundan gelen Seyyid Bilal adına inşa ettirilen Seyyid Bilal Türbesi için inanç turlarıyla binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Gercüş, aynı zamanda Hisar, Arıca ve Yamanlar gibi tarih öncesi dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılmış höyükleriyle de tarih tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Batman'ın en sevilen rekreasyon ve gezi alanlarından olan Kırkat Göleti’nin çevresini saran mesire alanında sıcak yaz aylarında tertemiz havada yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz Gercüş’te doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerine katılarak M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan tarihi yapılar arasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Beşiri

Kıra Dağı eteklerinde kurulmuş olan Beşiri ilçesi, 17 kilometre uzaklıkla Batman merkezine en yakın ilçelerden ve gezi alanlarından biri konumunda. Garzan Çayı çevresinde sıralanan piknik alanlarının yanı sıra Kıra Dağı’nın eteklerindeki oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz mesire alanlarıyla da yaz aylarında yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen ilçe, aynı zamanda M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan tarihiyle de ilgi görüyor.

Garzan Çayı üzerine 150 yıl önce inşa edilen Memikan Köprüsü ve Roma dönemine ait Şeyhosel Höyük de Beşiri ilçesinde keşfe çıkabileceğiniz tarihi hazineleri arasında. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir