Akaryakıtta ÖTV arttı ZAMLAR DURDURULAMIYOR!
Bu hafta başı itibariyle gerçekleşen KDV zamları, zam faylarını birer birer harekete geçirerek dev bir enflasyon tsunamisine doğru ilerliyor. Dün de akaryakıttan alınan ÖTV tutarlarında artışa gidildi; benzin ve motorin fiyatlarına yaklaşık 6 lira zam geldi. Yapılan zamlar Türkiye’de hemen her kesimin tepkisine neden oldu.
DOĞRUHABER / DAVUT IŞIK
Bildiğiniz gibi bu hafta başı itibariyle milyonlarca vatandaşı ilgilendiren KDV zammı, yürürlüğe girmiş ve birçok kalemde vergi oranları artırılmıştı. Daha iki gün önceki manşetimizde yapılan zamların hem geçim sıkıntısını artıracağını hem de enflasyonu tetikleyeceğini vurgulayarak; en azından temel ihtiyaç maddelerinden olan başta gıda ve temizlik ürünlerinde KDV’nin sıfırlanarak piyasanın bir nebze nefes almasının sağlanması gerektiğine dikkat çekmiştik. Fakat ne yazık ki dün yeni ve kocaman bir zam dalgasıyla karşılaştık. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları arttı. Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogazda ise 5,77 lira ÖTV alınacak. ÖTV kararlarının ardından benzin ve motorin grubuna dün itibariyle 6 TL zam geldi. İstanbul'da benzinin litresi 28 TL’den 34 TL’ye, motorinin litresi ise 26 TL’den 32 TL’ye yükseldi. Yine dün itibariyle otogaz grubunda da 2,80 TL ÖTV artışı yapıldı. Peki, bu kocaman zamlar ülkede nasıl yankılandı?
HÜDA PAR PARTİ SÖZCÜSÜ RAMANLI: “VERGİ ADALETİ SAĞLANMALIDIR”
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada yapılan zamlara şu ifadelerle tepki gösterdi: “Yöneten ve yönetilen cefayı birlikte çekmeli sefayı da birlikte sürmelidir. Vatandaştan kemer sıkması isteniyorsa kamu kurumları herkesten önce ve daha fazla kemer sıkmalı ve israftan kaçınmalıdır. ÖTV, KDV gibi dolaylı vergiler, herkesi külfette eşitliyor. Zengini ve yoksulu külfette eşitlemek doğru değildir. Zamlar, zengini çok az etkilerken yoksulu çok fazla etkiliyor. Depremin yaralarını sarmak ve kamu ekonomisini düzeltmek adına akaryakıt, ulaşım, giyim ve gıda vs gibi zorunlu harcamalardan vergi alıp yoksulun beli kırılmamalı. Doğrudan vergilere ağırlık verilmeli, servetten/varlıktan vergi alınmalı, vergi adaleti sağlanmalıdır.
AK PARTİLİ KÜLÜNK’TEN, SALALAR OKUNURKEN ÖTV ZAMMININ İLAN EDİLMESİNE TEPKİ
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurumu Üyesi Metin Külünk, akaryakıta gelen ÖTV zammına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Külünk şu ifadeleri kullandı: “Akaryakıta yapılan ÖTV zammının 15 Temmuz gecesine hem de Sala okunmasının hemen ardına denk getirilmesi kirli bir operasyona benziyor. Salalar okunurken ÖTV zammının ilan edilmesine kim veya kimler sebebiyet vermişse derhal görevden alınmalı. Ayrıca bu zammın enflasyonu körükleyeceği gerçeğinin göz ardı edilmesinin üzerinde de ayrı düşünmek gerekiyor.”
MEMUR-SEN BAŞKANI YALÇIN: ALIM GÜCÜ DAHA DA DÜŞECEKTİR
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ÖTV zamlarının ardından yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: "Dün gece akaryakıt fiyatları yaklaşık yüzde 25 artırıldı. Akaryakıt fiyatlarında yapılan bu artışlar bugünden itibaren bütün gider kalemlerine fazlasıyla yansıtılacaktır. Fiyatlar artacak, enflasyon yükselerek sabit gelirlilerin, emeklilerin alım gücü daha da düşecektir. Kamu işvereni enflasyon beklentisi ve hedefi rakamlarını güncellemelidir. 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına bu artışları dikkate alarak; adil, alım gücünü yükseltecek ve beklentilerimizi karşılayacak tekliflerle gelmelidir."
TBF BAŞKANI DENİZ: “ZAM YAĞMURU, ‘KUSURSUZ FIRTINA’YA DÖNÜŞECEK”
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de gazetemize konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yapılan vergi artışının oluşturduğu yükselişin sert ve öngörülen zamandan önce gerçekleşmiş olması, endişe oluşturmaktadır. Çünkü sonbahar ile birlikte başlayacak eğitim giderleri, Ekim ayı itibariyle doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılması neredeyse kesin olan zamlar ile birlikte yaşanan ve yaşanacak zam yağmuru, “kusursuz fırtına”ya dönüşecektir. Bu kararların alınmasının temel nedeni devlet kasasındaki negatif gelişmelerdir. Kamu harcamalarının finansmanı için yapılan vergi artışlarının, toplumun her kesimini olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır. Ancak bu zor süreçte tüketicinin yaşamsal gereksinimleri için tüketmek zorunda olduğu gıda, konutlarda kullanılan elektrik, doğalgaz, toplu ulaşım, sağlık ve benzeri kalemlerde tüm vergilerin sıfırlanması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.
DESTİCİ: BU DOĞRU VE HAKÇA DEĞİLDİR
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de yapılan zammı eleştirerek, “Ekonominin şoför mahallinde oturanlar kolaycılığa kaçarak, çözümü dolaylı vergilerde bulup faturayı dar gelirli ve üretici ile yüksek gelirlinin sırtına aynı oranda yüklememelidir. Bu doğru ve hakça değildir. Ayrıca bugüne dek yapılan tüm iyileştirmeleri de değersiz kılmaktadır. Zamlarla ya da kemer sıkarak ekonomiyi düzeltmek, bütçe açıklarını kapatmak sıradan ekonomi yöneticilerinin de yapabileceği şeylerdir. (Nitekim 70’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’de sıkça uygulanmıştır) Dünya ekonomi çevrelerinin itibar ettiği ya da ağırlıkları olduğu söylenen isimler iş başında ise o vakit daha konforlu ve can yakmayacak çözümler beklemek vatandaşımızın en tabii hakkıdır” dedi.
TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: “TARLADAN SOFRAYA HER ÜRÜN ARTIK YENİDEN ZAMLI OLACAK”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken söz konusu zamlarla ilgili, “ÖTV artışından sonra motorinin litresi 32 lirayı geçerken, benzin 34 liraya dayandı. Bu ÖTV zammının altından esnafımızın kalkması çok zor. Vatandaş da bu zamların karşısında oldukça zor duruma düşer. Esnafımız artık marşa basamaz. A’dan Z’ye tüm ürünlere zam artık kaçınılmaz. Çünkü bu yıl bu akaryakıt öncesinde MTV’yi de vatandaşlar ikinci kez ödeyecek. Bunların altından kalkılmaz. Zamlar piyasaya yeni zam ve enflasyon olarak yansıyacaktır. Zaman kaybedilmeden bu zamdan vaz geçilmelidir. Tarladan sofraya her ürün artık yeniden zamlı olacak” diye konuştu.
SOSYAL MEDYADA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
Sosyal medyada ise akaryakıta yapılan yüksek ÖTV zammı büyük tepki çekti. Binlerce kişinin zamma yönelik eleştiri yorumları sonrası "KontakKapat" etiketi Twitter'da kısa sürede TT oldu.
BU AKIL TUTULMASI NEDEN?
Bu sayfalardan sürekli hem dünyanın küresel çapta hem de Türkiye’nin özelinde birçok nedenlerden dolayı ekonomik bir darboğazdan geçildiği gerçeğini görmezlikten gelmenin doğru olmayacağını defalarca ifade ettik. Sırtında küfe taşımayanların gamsızlığı ile ekonomi yönetimine sorumsuzca ağır eleştirilerde bulunmadık. Ama akaryakıta yapılan son ÖTV zammı Ak Partili Külünk’ün ifade ettiği “kirli bir operasyon” değilse bir an evvel bu zam durdurulmalıdır. Aksi takdirde bu zam depremi başka zam faylarını harekete geçirecek ve dev bir enflasyon tsunamisi ülke ekonomisini darmadağın edecektir.