HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Kavaklı: Ağır hasarlı evleri boşaltmak zorunda kalan vatandaşlar kiralık ev bulamıyor
HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, 6 Şubat depremi sonrası oluşan ağır hasarlı evleri boşaltmak zorunda kalan vatandaşların ev bulamaması sorununu ve TMO'nun buğday ve arpa alımlarına az kontenjan ayırması dolayısıyla çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti gündeme taşıdı.
HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, 24 Ocak 2020 yılında Elazığ'da yaşanan depremin ardından yapımı bitmeyen konut sorunu devam ederken, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş Depremi ile ağır hasarlı evlerin sayılarının artması ve sağlam konut sayısının azalması nedeniyle kiralık ev bulma sıkıntısının had safhaya çıktığını dile getirdi.
Kavaklı, Valilik koordinesinde ağır hasarlı evlerin 1 ay içerisinde boşaltılması tebliğini yapan yetkililerin ev bulayamayan vatandaşı zor duruma soktuğunu belirterek şu açıklamada bulundu:
"Ağır hasarlı binaların hızlandırılarak yıkılması mecburi ve önemlidir. Bununla birlikte Elazığ'da kiralık daire sorunu da artmıştır. Acı olan ise, özellikle ilçelerimizde ve köylerimizde 2020 Elazığ depreminde meydana gelmiş olan ağır hasarlı binaların yapımının geciktirilmesidir. Köylerde ve ilçelerde TOKİ evlerinin yapımının geciktirilmesi ve ardından Kahramanmaraş depremi ile birlikte bu ağır hasarlı evlerin artışı nedeniyle vatandaşın kiralık daire bulmasını müşkül hale getirmiştir. Özellikle partimize müracaat ederek kiralık daire bulamadıklarını dile getiren vatandaşların sayısı oldukça artmıştır. Bu sorunun giderilebilmesi için TOKİ konutlarının yapımını geciktiren sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Konutlar bir an önce tamamlanarak vatandaşlara teslim edilmelidir. İkinci olarak, konutların yapımına kadar vatandaşların barınabilmesi için konteyner kentler oluşturulmalı veya vatandaşlara konteynerler verilmelidir ki şu an ki mağduriyet bir nebze olsun hafifletilmelidir."
HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Kavaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin az kontejan vermesi dolayısıyla kısmi bir alımın yapıldığını, çiftçinin buğday ve arpasını elinde beklettiğini ve bunun ciddi bir mağduriyet oluşturduğunu belirtti.
Kavaklı, "Şehrimizde çiftçilerimizin sorunu ise çok büyük bir problem haline gelmeye başlamıştır. Çiftçilerimiz şu anda TMO'dan randevu alamamaktadır. Kovancılar Ovasına verilen 400 bin ton alım maalesef yetersiz kalmıştır. Çiftçimiz tarlasında arpasının, buğdayının hasadını yapmış elinde bekletmektedir. TMO'ya teslim edememektedir. TMO ile yerel tüccarlarımızın alım ücreti arasında çok ciddi bir makas söz konusudur. Tüccarlarımız kilo başına arpayı, buğdayı 5,50 TL'den almaktayken, TMO 7,50 TL'den başlayan fiyatlarla almaktadır. Çiftçi bundan dolayı TMO'yu tercih etmektedir. Bu sorunun çözümü için gerekli adımlar atılmalıdır. Çiftçimiz mağdur edilmemeli ve arpa ve buğdayların TMO'ya teslimi sağlanmalıdır." dedi. (İLKHA)