• DOLAR 32.331
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2391.526
  • ...
Afganistan halkının yöresel dondurması: Şiryağ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afgan halkı yaz aylarında, keçi sütüyle yapılması gereken dondurmayı maddi imkânların yoksunluğundan inek sütüyle üreterek yaz aylarında tüketiyor.

Şiryağ dondurması, sütle doldurulan kazanların etrafına konulan buz parçaları sayesinde sağlı ve sollu çevrilerek dondurma kıvamına getiriliyor.

Yöresel bir lezzet olan Şiryağ dondurmasının insan gücüyle yapıldığını belirten Nurullah Habibi, bu dondurma türünün daha çok maddi imkanı olmayan kesime hitap ettiğini dile getirdi.

"Dondurma keyfi özellikle akşamları ve ailece yapılıyor"

Afganistan İslam Emirliği'nin başkenti Kabil'de, Şiryağ dondurmasının özellikle Ğoşalgan Mahallesi'nde rağbet gördüğünü belirten Habibi, "Sıcak havaların gelmesi ile birlikte Afgan halkı özellikle akşamları ailece düzenledikleri programlarla tatlı çeşidi olarak dondurma keyfini yaşamaya geliyorlar. Bir yandan makinelerin yaptığı standart dondurmalar bulunurken bir yandan da yöresel yöntemlerle yapılan Şiryağ adını verdikleri dondurma yapılıyor." dedi.

Şiryağ dondurması nasıl yapılıyor?

Şiryağ dondurmasının daha lezzetli olması için bir miktar keçi sütünün de katıldığını ifade eden Habibi, bu dondurma çeşidinin yapım aşamalarını şöyle anlattı:

"Maddi imkânsızlıklar nedeniyle biraz da uygun olduğu için Şiryağ dondurması genelde inek sütünden yapılıyor. Tabi damak tadını önemseyen ve maddi imkânı olanlar keçi sütünden yapılan dondurmaları tercih ediyor. İnek veya keçi sütü ilk önce kazanlara konuluyor. Daha sonra kazanların etrafı buz parçalarıyla dolduruluyor. Sağlı-sollu birer kişi olacak şekilde kazanı çevirerek sütü dondurma kıvamına getiriyorlar. Daha sonra yuvarlak kalıpla servise hazır hale getiriyorlar. Üzerine kaymak ve isteğe bağlı olarak ceviz veya Antep fıstığı serpiliyor."

Türkiye'den gelecek Müslümanların muhakkak bu tadı ve lezzeti tatmaları önerisinde bulunan Habibi, bunun kendilerine büyük bir mutluluk vereceğini ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir