• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Norveç’te oyun taşı olduğu tahmin edilen objenin üzerine runik yazısı keşfedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Norveç’te St. Olav festivali ile ünlü eski Viking Liman Kenti Trondheim’da geçen yıl kanalizasyon sisteminin onarılması için yapılacak çalışma öncesinde, alanda tarihi kalıntılar olup olmadığını tespit için arkeoloji kurtarma kazısı yapıldı.

Dört metrelik alanda çalışan arkeologlar, yüzeyinin 3,8 metre altında MS 1000-1150 yıllarına tarihlenen huş ağacı kabuğu ve onun biraz üzerinde MS 1030-1180 yıllarına tarihlenen bir kömür tabakası buldular.

Bu iki katman arasında ise sabuntaşından yapılmış bir obje bulundu.

Norveç Kültürel Miras Araştırma Enstitüsü’nden (NIKU) arkeolog Dag-Øyvind Solem, “bir oyun taşı olarak yorumladıkları bulgu için "Daha önce runik yazıtlı yalnızca iki objenin bulunduğu Trondheim için alışılmadık bir durum.” diyor.

Oslo’daki NLA University College’da doçent olan Runologist Karen Langsholt Holmqvist, objenin üzerinde runik yazıtlar olduğunu belirtiyor.

Holmqvist daha önce Norveç ve İskoçya’da runik yazıtlar üzerinde çalışmış ve doktora tezini eski grafitilerin bize Orta Çağ insanları hakkında neler söyleyebileceği üzerine yazmıştı.

Holmqvist, “Oyun parçasına ilk baktığınızda, düzensiz bir geometrik desene, belki de bir kar kristaline benzeyen görüntüsü var gibi görünebilir. Ancak parçayı daha yakından incelediğimde, çizgilerin rastgele desenler değil, titizlikle planlanmış runik yazıtlar olduğunu görebiliyordum.” diyor.

“Yazıt, oyun taşının üzerindeki girintileri takip ediyor ve bu yüzden biraz garip ama bunların runik olduğuna şüphe yok.”

Parçayı mikroskopta inceleyen Holmqvist ayrıca, bu yazıtları kim yaptıysa kılavuz çizgileri çizdiğini de keşfetti. Bu da yazıtın yuvarlak oyun taşının şeklini takip etmek için iyi planlandığını öne sürüyor.

Parçanın üzerinde yazıtların olmadığı alanlarda, yazan kişi dekoratif bir desen oluşturmuş.

Savaş Kardeşi

Araştırmacılara göre yazı oldukça net ve “siggsifr” yazıyor.

Holmqvist, “Bunlar gibi küçük parçaların üzerine isim yazmak oldukça yaygındı. Sig hecesi, hem kadın hem de erkeklerde kullanılan birçok ismin yaygın olarak bilinen bir başlangıcını oluşturuyor. Sigurd, Sigbjørn, Sigfrid ve Sigrid gibi birçok isim vardı.” diyor.

Holmqvist, parçanın üzerinde yazan isim “r” ile bittiği için bunun erkek olduğunu varsayıyor.

Sifr kelimesi, İskandinav dilinde metaforik veya şiirsel bir kelime anlamına gelen bir heiti’dir. Sifr kardeş demek. Sig- ise savaş anlamına geliyor.

Holmqvist, “Yani belki de bu, ‘savaş kardeşi’ anlamına gelen, şimdiye kadar bilinmeyen bir isimdi.” diyor.

Bu isim, oyun taşını yapan kişiye veya oyunun sahibine ait olabilir.

Arkeolog Solem başka bir açıklama öneriyor – bu taş bir kral satranç taşı olabilir. “Belki de bu, satranç oyuncusunun “savaştaki kardeşi”dir? Ne de olsa, silahların genellikle isimleri var, öyleyse neden bir oyun parçası olmasın?”

Bu haberler de ilginizi çekebilir