• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Afganistan-İran arasındaki ekonomik iş birliği "Herat-Khaf Demiryolu Hattı" ile güçlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Herat-Khaf Demiryolu Hattı, Afganistan İslam Emirliği ve İran İslam Cumhuriyeti'nden çok sayıda üst düzey yetkilinin katılımıyla hizmete açıldı.

Açılış töreninde, İran'ın Horasan-i Rezevi Valisi Yakup Ali Nazari, Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid ve Herat Valisi Mevlâna Nur Ahmed İslamyar birer konuşma yaptı.

İslam Emirliği Demiryolları Kurumu Başkanı Mevlevi Bakht-ur Rahman Sharaft, bu hattın açılmasının iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin gelişmesi açısından önemli olduğunu belirterek, Afganistan'ın bu hat üzerinden; Umman Körfezi'ne kıyısı olan Çabahar Limanı'na, oradan da Hindistan'a bağlanacağını söyledi.

Törende kısa bir konuşma yapan Herat Valisi Mevlâna Nur Ahmed İslamyar, hizmete açılan demiryolu hattının ülke ticaretini geliştireceğine dikkat çekti.

Bu hattı iki ülke arasındaki güçlü dostluk bağının bir göstergesi olarak nitelendiren Vali İslamyar, Herat yerel yönetiminin demiryolu hattını korumak için elinden geleni yapacağını belirtti.

İran'ın Horasan Rezevi Valisi Yakup Ali Nazari ise, bu demiryolu hattının iki ülke arasında daha fazla ekonomik iş birliğinin başlangıcı olacağını belirterek bunun Doğu ile Batı Asya arasında bir köprü olabileceğini söyledi.

Ekonomik, siyasi, kültür ve inanç bakımından İran ve Afganistan'ın ortak bir kadere sahip olduğunu söyleyen Nazari, bu ortak değerleri kullanarak büyük işler yapabileceklerinin altını çizdi. El ele vererek çok daha önemli, bölgesel olarak çok daha etkili çalışmalar yapabileceklerini kaydeden Nazari, bu demiryolu hattının iyi ilişkiler için bir başlangıç olduğuna işaret etti.

Törene konuşmacı olarak katılan Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Mevlevi Zebihullah Mücahid, küçük meselelerin asla iki ülke arasında bölünmeye yol açmayacağına vurgu yaparak "Komşu ülkeler, özellikle de Müslüman ülkeler bizimle iş birliği yapmalıdırlar. Küçük küçük meseleler bizi birbirimizden uzaklaştırmamalıdır. Çünkü Afganistan'ın bugün bu iş birliklerine ihtiyacı var." dedi.

Bu adımın sadece ticari ve maddi bir adım olmadığını belirten Sözcü Mücahid, iki kardeş ülke arasındaki bakış ve temasın daha yakın ve daha güvenli hale geleceğine inandığını söyledi.

Mücahid, Herat-Khaf Demiryolu ile ticari mal taşımacılığının yeniden başlamasının Afganistan'ı Avrupa'ya bağlayacak olması yönüyle önemli olduğunu belirtti.

İran-Afganistan demiryolunun hizmete açılması sayesinde Türkiye'den gelen malların Herat Geçidi üzerinden Afganistan'a taşınacak olması, Afganistan ile Avrupa arasında büyük bir ticaret yolunu da açmış olacak. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir