• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Van'da yıktırılan belediye binasının altında iş yeri olan esnaf mağduriyetlerinin karşılanmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da yaşanan acı depremlerden sonra hasar görerek metruk bir binaya dönüşen ve aradan geçen 11 yılın ardından hakkında yıkım kararı verilen Belediye Başkanlığı Hizmet Binası sorunu çözülmüyor. Ahmedê Xanî Parkı içerisinde bulunan ve giriş katlarındaki iş yerleri özel mülkiyet olan bina, bir buçuk senedir yıkılmasına rağmen hak sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor.

2022'nin ocak ayında alınan yıkım kararının ardından söz konusu binanın aynı yılın nisan ayında yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçmesine rağmen yeni binanın yapımına henüz başlanmaması ve adeta kaderine terk edilmesi kentin göbeğinde utanç tablosu olarak duruyor.

O metruk haline rağmen yıkılmasına izin verdikleri için pişman olduklarını dile getiren esnaf, yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

"Hemen her gün belediyeye gidiyoruz ama bekletilmeye devam ediyoruz, çok mağduruz"

2002'den 2022'ye kadar binada esnaflık yaptığını söyleyen Necmettin Işık, bir buçuk yıldır yıkılan bina nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi.

Necmettin Işık

Işık, "2011 depreminden sonra binanın hasarlı olduğunu söylediler. Önce az hasarlı dediler sırasıyla orta ve ağır hasara dönüştü. Yetkililer gelip ilgilenmedi, binayı boşaltıp gittiler. Mülkiyet sahibi olduğumuz için biz dükkânlarımızı işletmeye devam ettik. Binanın dış görünümü kötüydü, hasar almıştı. Belediyeye kayyum atandıktan sonra bizimle iletişim kurdular. Buranın daha iyi ve modern bir görünüme kavuşması için yıkılmalı dediler. 'Büyükşehir'e yakışacak bir bina yapalım, çok kısa sürede yeniden inşa edelim' diyerek bizi ikna ettiler. 'Kısa bir süre için -en fazla 3 ay sürer- dükkân tutmasak da olur' diye çıktık oradan ama bir buçuk senedir olumlu bir gelişme olmadı. Hemen hemen her gün belediyeye gidiyoruz ama ha bugün ha yarın diye diye bekletilmeye devam ediyoruz. Çok mağduruz." dedi.

"Mülk sahibiyken kiracı durumuna düştük"

Alanın şehrin en işlek yerlerinin başında geldiğini ifade eden Işık, "Alan çöplüğe dönmüş durumda. Tinercilerin, balicilerin yeri haline geldi. Açık oto pazarı gibi her tarafına araç koyulmuş. Çevredeki diğer esnaf da çok mağdur ve şikâyetçi bu durumdan. Van'ın göbeğinde çok güzel bir konum ama gel gör ki terkedilmiş halde. Müşteri kaybımız çok fazla oldu, işlerimiz azaldı. Dağıldık, ara sokaklara girdik müşteri artık bizi tanımaz oldu. Mülkiyet sahibiyken kiracı durumuna düştük. Şu an kiralarımızı verecek durumda bile değiliz. Ekonomik krizin olduğu bu dönemde satış yapamıyoruz, çok mağduruz. Yetkililere, Van Valiliğine, belediyeye, vekillere kaç defa gittik. Derdimizi anlattıktan sonra hepsi, 'Biz bu işi çözeceğiz, çözüm aşamasındayız' dediler fakat hepsi lafta kaldı. Vadettiklerini yerine getirmiyorlar." şeklinde konuştu.

"Sadece mülk sahipleri değil çevredeki esnaf da sorun yaşadı"

Azad Özeker

Parkın karşısında esnaflık yapan Azad Özeker, "2009'dan beri burada esnafım. Bu işe bir el atılması lazım, esnaf perişan durumda. Van'ın en işlek yerlerinden biri olan bu alan kullanılamaz hale geldi. Sadece dükkânları yıkılan esnaf değil buradaki tüm esnaf zarar gördü. Satış yapamaz durumdayız. Aileler uğrayamıyor buralara. Bir an önce esnafın yerleri yapılıp teslim edilmeli. Buranın tekrar eski işlevselliğine kavuşturulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Zirai ürünlerini ayakkabıcı dükkanına bırakarak satış yapmaya çalışıyor

Zirai ürün satıcısı Volkan Öngön, "Eski Valimiz Mehmet emin Bilmez, 'Sorun çıkarmayın ben size yardımcı olacağım' dedi ama gidene kadar bir şey yapmadı. Yeni valimiz de 'Bayramdan sonra ihaleye çıkaracağım' diyor ancak henüz bir gelişme olmadı. İnşallah bir an önce mağduriyetimiz giderilir. İmkânım olmadığı için yeni dükkân tutamadım. Ürünlerimi esnaf arkadaşların dükkânına bırakarak satış yapmaya çalışıyorum. Çok mağdur edildik." diyerek sitemde bulundu.

"Mağduriyetimizi dile getirmekten utanır hale geldik"

Yaşadıkları zorlu süreçten bıktığını ve artık mağdur rolünde olmaktan utandıkları için ismini vermek istemeyen esnaf ise, "Size söz veriyoruz diyerek ikna edip yıktılar. Çoluk çocuğumuz perişan oldu. Artık konuşmak istemiyoruz. Yeterince konuşuldu ama icraat yok, gelişme yok. Hala işsiz ve tezgâhsızız. Evimize ekmek götüremiyoruz. Lütfen artık çözüme kavuşsun bu sorun." diye konuştu.

"Geçici bir yer vermedikleri gibi kendi mülkümüze geçici bir dükkân yapmamıza da izin vermiyorlar"

30 yıldır işlettiği ve babadan kalma mülkünden adeta kovulduğunu söyleyen bir diğer esnaf ise; "Yıllarca metruk halde bıraktılar, sahipsizlikten yıkmaya mecbur kaldılar. Her türlü pisliğin döndüğü bir yer haline geldi. Tapulu malımız olduğu için çıkmak istemedik ama bir şekilde ikna edip çıkardılar. Ama yaklaşık 2 yıldır da sahipsiz bıraktılar. Halimizi, hatırımızı sormuyorlar. Devlet sözü verdiler ama sırtlarını döndüler. Geçici bir yer vermedikleri yetmezmiş gibi kendi mülkümüze geçici bir dükkân yapmamıza da izin vermiyorlar. Seçimden önce ziyaret ettiler, hemen çözüme kavuşturacağız diye söz verdiler. Ancak seçim bittikten sonra değişen bir şey olmadı, yine unutulduk. Herhangi bir kira desteği falan da alamadık." şeklinde dert yandı.

Başka çaresi kalmadığı için kendi tapulu yerine derme-çatma bir çayevi açan esnaf, ortadaki mağduriyetin boyutunu gözler önüne seriyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir