• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İkinci el araç ithalatı, araç fiyatlarını düşürecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son dönemde gündeme gelen ikinci el otomobil ithalatı konusunda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç Habertürk TV yayınında özel açıklamalar yaptı. Avdagiç, "Bu uygulama ikinci el fiyatlarında bir düşüşe yaramayacağı gibi, Türkiye'yi bir araç çöplüğüne çevirir" ifadelerini kullandı.

Habertürk TV yayınında Para Gündem programına konuk olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özellikle ikinci el araç ithalatı konusuna değinen Avdagiç, ikinci el araç ithalatının sorunların önüne geçmekten çok daha fazla yeni sorun ortaya çıkartabileceğini iddia etti.

Otomotiv sanayisinin bu yıl haksız bir töhmet altında bırakıldığını savunan Avdagiç, "Üretim konusunda sanayide yılın ilk yarısında %65’lik bir artış var ancak talepte öylesine bir yükseliş var ki bunu karşılamak mümkün değil. Bu bir ekmek fırını değil hemen çıkan bir ürün değil otomobil.

Yani özetle arzda bir problem olduğunu, bayilerin stok yaparak araç satmadığını söylemek haksız bir yönlendirme oluyor. Esas problem arzda değil talepte yaşanan aşırı patlamada. Bu dönemde satışlarla Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek rakamlara ulaşıldı ancak talep çok yüksek" ifadelerini kullandı.

'İnsanlar yatırım aracı olarak görüyor'
Otomobile olan bu talebin yatırım amaçlı olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "İnsanlar tasarruflarını korumak için bankada veya konvensiyonel yatırım araçlarında kendilerine imkân bulamaz hale geldiler. Hal böyle olunca otomotiv gibi başka yönelimleri oldu birikimlerini koruyabilmek için. Bu yatırım şeklini değiştirebilirsek otomotiv sektöründe de fiyatlarda da rahatlama olacaktır" dedi.

İkinci el araç ithalatı konusunun çok yanlış bir hareket olacağını savunan Avdagiç, "İkinci el otomobil ithalatının yalnızca otomotiv sanayisi için değil Türkiye için çok çok yanlış bir hareket olacağını belirtmek isterim. Türkiye bir araç çöplüğüne döner. Zaten gerçekten 2 yaşında olup olmadığını belirleyecek ekspertizi yapmak da ayrı bir problem haline dönüşecektir.

Bununla birlikte bu ithalat dış ticaret açığını da artıracak bir konudur. Kullanılmış araç ithalatının ülke menfaati için olumsuz olacağını düşünüyorum. 25 milyon taşıt var, bu araçlarla ilgili oluşan bir değer seviyesi var. Bu yapılacak hamle ile piyasayı da bozmuş olacaksınız. Birkaç kişi olumlu etkilenecek diye 25 milyon olumsuz etkilenecek. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecek" şeklinde konuştu.

Bazı kesimler, İTO başkanının açıklamalarının, otomobil sektöründeki mevcut statükoyu korumak amaçlı olduğunu söylerken, kimileri de açıklamaları yerinde görüyor.

Kaynak: Sputnik TR

Bu haberler de ilginizi çekebilir