• DOLAR 32.447
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2443.317
  • ...
Bölge Hastanesi Bingöl`de Kurulsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Sağlık Bakanlığı, bölge merkezli yapılanmaya giderek, Türkiye`yi sağlık hizmet sunumu ve planlaması bakımından 29 bölgeye ayırdı. Yeni sistemde her sağlık bölgesi için ``Bölge Merkezi`` ve bu illere bağlı ``Alt Bölge Merkezi`` iller belirlendi, hastaların tıbbi bakım ve tedavilerinin öncelikle sağlık bölgesi içerisinde yapılması ilkesi benimsendi.

Bölge merkezli yapılanmayla ilgili düzenlemeleri Sağlık Bakanlığı yayımladığı genelgeyle duyurdu.

Yayımlanan genelgede, başta sağlık insan gücü olmak üzere sağlık tesisi, ileri tıbbi teknoloji ve finansman gibi sağlığa ayrılan kaynakların dengeli dağılımını sağlayarak bunları etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmek amacıyla sağlık hizmet sunumunda bölge merkezli sağlık uygulaması anlayışının benimsendiğini bildirdi.

Bu çerçevede, Türkiye, sağlık hizmet sunumu ve planlaması bakımından 29 bölgeye ayrıldı. Her sağlık bölgesi için; nüfus, ulaşım imkanları, insan gücü mevcudu, tesislerin şartları, hizmet sunum kapasitesi ve sahip olduğu benzeri sağlık kaynakları itibariyle bölge sağlık merkezi konumunu üstlenecek kapasitede ``Bölge Merkezi`` ve bunlara bağlı ``Alt Bölge Merkezi`` iller belirlendi. Alt bölge merkezi iller, güçlendirilmiş ilçelerle ilişkilendirildi, bunlara da nüfus yoğunluğu bakımından daha küçük ilçeler bağlandı.

Yine Elazığ`a mı mahkûm olacağız

Sağlık Bakanlığının projesine göre ayrılan bölgelerde Bingöl`ün; Elazığ-Malatya Bölgesi (Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli)`nde yer alması tepkilere neden oldu.

Sağlık Bakanlığı genelgesine göre Bingöl geçmiş yıllarda mahkûm edildiği Elazığ ve Malatya illerine yine mahkûm edileceği görülüyor diyen vatandaşlar tepkilerini ve önerilerini şöyle dile getirdiler: "Bu proje Türkiye için çok büyük önem arz ederken Bingöl olarak yine üvey evlat konumunda kalacağız. Yıllarca Sağlık alanında yetersizliğinden dolayı Bingöllü hastalar Elazığ iline gönderilirken yakınları da beraberinde Elazığ`da sıkıntılara maruz kalıyordu. Sağlık Bakanlığının Bölge Hastanesi Projesine Baktığımızda Bingöl, `Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli` illerinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Bingöl`ün; bir bakanı, iki milletvekili, bir sağlık bakanlığı müsteşar yardımcısı ve sağlık bakanlığı üst düzey yöneticileri olmasına rağmen bu projede Bingöl`e herhangi bir ayrıcalık tanınamamıştır. Oysa ki; siyasilerimiz her platformda Bingöl`le pozitif ayrımcılık yapıldığını dile getiriyorlar. Biz pozitif ayrımcılığından vazgeçtik. Ya bu bölge içinde Bingöl merkez olsun ya da illaki merkezi bir il olacaksa Bingöl, Muş ve Tunceli illerinin merkezinde olduğu için bölge projesi Bingöl`de uygulansın. Bingöl`e hizmet etmek isteyenlerin Bingöl`ün yüzünü bu proje ile güldürmelerini istiyoruz."

Ali Yıldırım-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir