• DOLAR 32.22
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2420.65
  • ...
BEMO Başkanı Çelebi emlak sektöründeki sorunlara değindi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO)Başkanı Erdal Çelebi basın mensuplarıyla bir araya gelerek emlak sektöründeki sorunlara değindi.

Emlak sektöründe meydana gelen sorunlara değinen Çelebi, özellikle metrekaresi 20 milyon liraya dayanmış arsaların günümüzde konuşulmasından dolayı rahatsız olduğunu belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

"Sürdürülebilir bir konut politikası yapılmadı"

İki kişinin çalıştığı bir ailede bugün konut alma şansının ellerinden alındığını belirten Çelebi, "Parası olan zaten yatırımını yapıyor. Ülkemizde2005'ten beri sürdürülebilir bir konut politikası maalesefki yapılmadı. Enflasyonun arkasına sığınarak fiyat artışı yapmak adaletli bir sistem değildir. Bugünden itibaren aldığımız rasyonel ekonomiyle birlikte bizlerin de rasyonel bir karar gibi zorunluluğu var. Vatandaşlarımızın konuta ulaşımı şu anda gerçekten gökyüzündeki yıldıza ulaşması gibi bir seviyeye gelmiş durumdadır. Bunun karşılığı olarak 'herkesin dert benliğini size de sızlandığını görür' durumdayız. Mal sahibi olan belki mutlu olabilir. Ama mal sahibi bugün mülkünü satıp yeniden bir mülkü geçebilmesi için yüzde 70 bandından haricinde öz sermayesi yoksa borç almak zorundadır." dedi.

"Sürdürülen liderlik bu işin olmazsa olmaz ana teması olmalıdır"

Çelebi, " Geçmişte bunun hataları da çoktur. Günümüzde üniversitesini bitirmiş, askerliğini yapmış, gelen bir gencimiz şu hayali kuramıyor. Ben üç yıl sonra bir konut alacağım. Alacağın konutun rakamı nedir? Konut kredisini düşünür hale gelmiştir. Sürdürülen liderlik bu işin olmazsa olmaz ana teması olmalıdır. Kalıcı belki bir oranın altında değildir. Ama sabit belki ikinin altındaki oranlarla iki yıl sonra yatırım yapacak kitlenin iki yıl sonra alabileceği bir konut kredisine ulaşabileceğini, bunun karşılığında ne ödeyeceğini bilmesi gerekir. Bunun sürdürülebilir bir hale gelmesi, yatırımcının da bu doğrultuda yatırımını planlı programını yapabilmesinin önü açılması gerekiyor." dedi.

"Vatandaşımızın alım gücüne iyi ölçmemiz gerekmektedir"

Çelebi, "Şehir merkezlerinde hala arsa maliyetinden dolayı üç katına çıkan konutları konuşmaya devam edeceğiz. Şehirlerde yaşayan vatandaşımızın alım gücünü iyi ölçmemiz gerekmektedir. Yüzde yirminin ulaşabildiği ama yüzde sekseni şu an ulaşamadığı bir pazarı konuşuyoruz. Eğer ki bugün şehrin birçok noktasında TOKİ kanalıyla yapılacak konutları konuşacağımıza o bölgede düşük maliyetli arsa bedeli üretilebilecek konutları konuşmamızın gerektiğinin altını çizmek zorundayız." diye konuştu.

Basın toplantısı soru-cevap ile sona erdi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir