• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Özbekistan, cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gidiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özbekistan'da cumhurbaşkanı seçimi için yarın sandık başına gidilecek

30 Nisan'da yapılan referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından cumhurbaşkanı erken seçiminin 9 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan Özbekistan'da halk, yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın oy kullanacak.

20 milyon kayıtlı seçmen ülke genelinde kurulan 10 bin 760 sandıkta yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.

Yurt dışındaki Özbek vatandaşları da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 39 ülkede kurulan 55 sandıkta oylarını kullanabilecek.

Seçimde oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başlayacak 20.00'de sona erecek.

Özbekistan yasalarına göre seçimde Özbekçeyi iyi bilen, 35 yaşını dolduran, son 10 yılda ülkede sürekli yaşayan ve sadece siyasi partiler tarafından aday gösterilen Özbek vatandaşları cumhurbaşkanı adayı olabiliyor.

Seçimde parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisinde temsil edilen 5 siyasi partinin aday gösterdiği dört isim yarışıyor.

Özbekistan Liberal Demokrat Partisinden yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in yanı sıra Halk Demokrat Partisinden Uluğbek İnoyatov, Özbekistan Ekoloji Partisinden Abduşukur Hamzayev ve Adalet Sosyal Demokrat Partisinden Roba Mahmudova'nın yarıştığı seçimlerde Milli Diriliş Partisi ise Liberal Demokrat Parti adayı Mirziyoyev'i destekliyor.

Seçimlerin favorisi olarak son dönemde ülkede açılım ve reformlar başlatan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev öne çıkıyor. (İLKHA)

 

 

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir