• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Eğitimci Yazar Daban: Okumak bireyin bakış açısını geliştirmesine katkıda bulunur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okuma, yazma ve konuşma becerilerini geliştirmenin yanı sıra hafıza ve zekâ güçlendirici etkisiyle hayatında önemli bir rol oynar. Bu kapsamda yeni şeyleri öğrenmeye ve anlamaya yardımcı olacak bir kitabın önemi göz ardı edilemez.

Yaklaşık üç ay boyunca eğitim öğretimden uzak kalacak öğrencilere, ebeveynlere önemli uyarılarda ve tavsiyelerde bulunan Eğitimci Yazar Korkut Daban, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yaz tatilinin disiplinli ve kontrollü bir şekilde geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Daban, tatilde yapılacak aktivitelere ve kitap okuma egzersizlerine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

"Yaş gruplarına göre kitap okuması çok önemlidir"

Tatilde yaş gruplarına göre kitap tercihi yapılması ve okunması tavsiyesinde bulunan Daban, "Yıl içerisinde daha çok okul kitapları üzerinde yoğunlaşıyoruz. Hâlbuki olması gereken roman ve fikir kitaplarıdır. Yine bu konuya bir alt başlık açacak olursak, yaş gruplarına göre kitap okuması çok önemlidir. Roman ve hikâye tarzı kitapları ilk ve ortaöğretim öğrencilerine tavsiye ederken, fikir kitaplarını daha çok lise çağındaki öğrencilerine tavsiye ederiz. Neden? Hem kelime dağarcığı geliştirir hem de o okuduğunu anlamak konusunda sıkıntı yaşamaz." diye konuştu.

"Kitap okuyacak kişinin o kitabı o konuyu o branşı o alanı sevmesi ve sempati duyması gerekiyor"

'Öğretmenlerimize ve anne babalarımıza bu konuda bir tavsiyede bulunmak istiyorum.' diyen Daban, sözlerine şöyle devam etti:

"Çocuklarımıza kitap alırken kitap önerirken lütfen onların yaş ve seviyesine uygun olması, mutlaka kitabı okuyacak kişinin o kitabı o konuyu o branşı o alanı sevmesi ve sempati duyması gerekiyor. Spordan hoşnut genç bir kardeşimiz için bir sporcunun hayatının yazıldığı kitap, ona çok daha uygun gelecektir. Uzay bilimleri ile ilgili, metafiziğe ilgi duyan kardeşlerimiz için aynı şekilde ona benzer. Yine teknoloji ile ilgilenen arkadaşlarımız için teknoloji ile ilgili kitapların tavsiye edilmesi çok daha faydalı olacaktır. Yine aynı şekilde duygu ve düşünce dünyasına hitap etmesi açısından zihni ve bedeni dinlendirmek adına şiir kitaplarını da bu anlamda tavsiye ediyoruz."

"Son yıllarda çok kötü örnek teşkil edecek, sapık zihniyetlere mensup yazarların da kitapları piyasada var"

Eğitimci Yazar Korkut Daban

Kitap tercihi noktasında kapaktan çok içeriğe bakılması ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Daban, "İlim irfan sahibi yazarları tenzih ediyorum ama maalesef son yıllarda genç arkadaşlarımıza çok kötü örnek teşkil edecek, çok affedersiniz sapık zihniyetlere mensup yazarların da kitapları piyasada var. 'Çizgi filmler ve sinema filmleri aracılığıyla olumsuz örnekler teşkil ediliyor.' derdik ama aynı olay mecmuada, basında, yazılı basında, yazılı kitaplarda, eserlerde de yer alıyor. Bizim en çok dikkat etmemiz gereken nokta, özellikle yakın zamanlarda çok duymaya başladık,  maalesef çocuklar kitabın dış kapağına bakıyor veya anne baba dikkat etmiyor, kitabı incelemeden kapağına bakıyor ve süslü ifadelerin süslü resimlerin yer aldığı kitapları alıyor.  Bu kitapları açtığınız, okuduğunuz zaman ne kadar zararlı olduğunun farkına varabiliyorsunuz. Bu noktaya dikkat edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Kitap fuarları önemli bir fırsattır"

Okuma kitaplarını sadece yaz tatili ile sınırlı kalmaması gerektiği ve eğitim öğretim süresi içerisinde de kitap okutulmasının önemine değinen Daban, "Çocukların ders kitaplarına karşı standart bir ön yargısı oluştu. Biz artık çocuklarımıza ders kitapları yanında mutlaka okuma kitaplarını, sadece yaz tatilinde değil, sezon içerisinde de tavsiye etmeliyiz. Tıpkı başucunda bulunması gereken bir temel ihtiyaç gibi, su bardağı gibi düşünün, bulunması gerekiyor.  Yaz dönemi geniş bir süreç olduğu için, çocuklar bu süreci daha sağlıklı kullanacaktır. Okul başladığında da artık tavsiye yapmanıza gerek yok. Buna bizzat tanık olduğum için söylüyorum çoğu öğrencimden ve velimden, bizzat çocuklar gelip anne babadan kitap tavsiyesinde bulunuyor. Bunun için de kitap fuarları önemli bir fırsattır. Anne babalara da bunu söylüyoruz. Özellikle bu fuarlara çocuklarınızla beraber gidin, bu konuda gelişimlerine ciddi katkıda bulunursunuz." ifadelerini kullandı.

"Okumak ufku açtığı gibi zihinsel anlamda da bireyin hem kendisini hem de dünyaya bakış açısını geliştirmesine katkıda bulunur"

Okumanın çocuğun kişisel gelişiminde çok büyük bir katkısı olduğunu belirten Daban, şunları kaydetti:

"Okumak tıpkı fiziki olarak ufku açtığı gibi zihinsel anlamda da bireyin hem kendisini hem de dünyaya bakış açısını geliştirmesine katkıda bulunur. Bireyin vizyon sahibi olması için her şeyden önce okuma alışkanlığının olması gerekir. Mukayese ve karşılaştırma özelliği çok önemli. Tek tip kitap okumayın deriz. Neden? Tek tip beslenme gibidir yani sürekli tatlı sürekli et  yiyen gibi düşünün. Kitapta da çeşitli kitap okuyan tıpkı, arı örneğini veririz, bal misali gibidir. Farklı kitaplar okuyan insanlar farklı dünya görüşlerine farklı bakış açıları noktasında ciddi bir esneklik kazanır ve bunları karşılaştırmak suretiyle en doğru bakış açısını en doğru görüşü ve düşünceyi bulur. Yine bunun yanı sıra münazara yani tartışma ve konuşma becerisini kazanır. Şöyle bir düşündüğünüz zaman, domino efekt diyoruz, bir kitap okuma alışkanlığı bireyin gelişimine ne kadar katkıda bulunuyor.  Okuryazar denilir değil mi? Çünkü ne kadar okursanız o kadar yazabilirsiniz. Köşe yazarlığı, kitap yazarlığı noktasında veya kendini ifade edebilme noktasında okuduğunuz oranda yazabilirsiniz. Okuduğunuz oranla konuşabilir, o oranda tartışabilirsiniz. Okuduğunuz oranda kendinizi ifade edebilirsiniz. Özellikle ergenlik çağındaki çocukluk çağında bu özelliliğinin geliştiğine bir düşündüğünüz zaman, sanatsal ve estetik zekasının da ne kadar geliştiğine bizzat tanık olabiliriz. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir