Araç dolandırıcılığına dikkat!
Son zamanlarda ikinci el araç alım ve satım işlemlerinin yanı sıra kiralama işlemlerinde dolandırıcılık faaliyetlerinde artış yaşandığına dikkat çeken Avukat Enes Kiraz, özellikle internet üzerinden araç satış vaadiyle yapılan dolandırıcılığa karşı uyarılarda bulundu.
Buldukları yeni yöntemlerle her geçen gün çok sayıda kişinin dolandırıcıların tuzağına çeken araç satış ve kiralama dolandırıcıları teknolojinin artması ve araç piyasasındaki dengelerin değişimi ile beraber birçok insanı mağdur ediyor. Uzmanlar dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Avukat Enes Kiraz, önemli değerlendirmelerde bulundu.
Araç dolandırıcılığının Türkiye'de çok yaygın görülen bir suç tipi olduğunu belirten Kiraz, "Araç dolandırıcılığı eskiden de yapılıyordu ancak son zamanlarda giderek yaygınlaşmış ve artmıştır. Bunun sebeplerinden biri teknolojinin yaygınlaşması; internet sitelerinin kullanılması ve bununla beraber son zamanlarda piyasadaki artışla beraber dolandırıcılığa meyilli insanlar tabiri caizse kurt gibi piyasanın üzerine çökmesi ile beraber son zamanlarda bu suç tipi çok yaygın bir şekilde artmıştır." dedi.
"Geçen sene yaklaşık 2 binden fazla kişinin yaklaşık 5 milyon liralık araç kiralama mağduriyeti oluşmuş"
Araç kiralama şirketlerinin birebir kopyasının internet siteleri kurularak insanların dolandırıldığına dikkat çeken Kiraz, "Kurulan internet siteleri ile insanlardan EFT, havale veya nakit ödeme usulü ile araç kiralama yöntemleri geliştiriliyor. Geçen sene yapılan bir habere göre yaklaşık 2 binden fazla kişinin yaklaşık 5 milyon liralık araç kiralama mağduriyeti oluşmuş. Birebir siteler kurularak insanlardan EFT, havale yoluyla, IBAN adresi verilerek para isteniyor akabinde 'araç kiralama işleminiz gerçekleştirilmiştir' deniliyor. Sonrasında ise insanlar araç kiralama işlemini gerçekleştiremiyor ve aracı alamıyorlar. Bununla beraber ödedikleri para karşı tarafın eline geçiyor ve sonrasında ortaya bir mağduriyet çıkıyor." şeklinde konuştu.
"Nakit olarak elden verilen bir parayı dolandırıcılık suçu oluştuğunda ispat edebilmeniz çok zor"
Avukat Enes Kiraz
Araç satın alırken yapılan dolandırıcılık faaliyetleri hakkında konuşan Kiraz, "Genel olarak ülkemiz insanı araç satışında parayı daha çok elden verirler. Bu, ülkemiz insanının bir eksikliğidir. Son dönemlerde teknolojiye çok fazla ayak uyduramadık; hala elden, nakit olarak para vermek isteyen olabiliyor. Banka hesabından havale atsa da dekontuna açıklama yazmak istemeyen insanlarımız var. Bu durumlar sonrasında mağduriyetlere sebep olabiliyor. Nakit olarak elden verilen bir paranın yaşanabilecek dolandırıcılık suçu oluştuğunda sizin savcılık nezdinde de mahkeme nezdinde de bunu ispat edebilmeniz çok zor bir durumdur. Velev ki banka hesabına yolladınız. Banka hesabına yolladığınızda da kesinlikle dekonttaki açıklama kısmına 'hangi tarihte, hangi aracın, kime satıldığı, alıcı satıcı kim' bilgilerinin yazılması sonrasında oluşabilecek bir mağduriyete karşı en azından alıcı açısından bir tedbir niteliği taşıyabilir." diye belirtti.
"Aracı almadan mutlaka ekspertize götürmek gerekiyor"
Aracı satın almadan önce uzman incelemesi için ekspertize götürmek gerektiğinin altını çizen Kiraz, "Aracı oto ekspertize götürdükten sonra almak gerekiyor. Bazen farklı dolandırıcılıklarla karşılaşılabiliniyor. Geçen sene çok yaygın dolandırıcılık türü olarak kilometresi düşürülen araçlar vardı. Çok belli olmasın diye bariz bir rakama indirmeden düşük miktarlarda kilometre düşürülüyor ve sonrasında bu aracı insanlara satabiliyorlar. Bu tür durumlara karşı önlem alınması gerekmektedir. Geçen seneki verilere bakacak olursak, satılan her bin araçtan 4'ünde kilometre düşürme vakasıyla karşılaşıldığı görülüyor. İnsanlar normalde araçtaki belirtilen kilometreden çok fazlasının yapıldığının sonradan farkına varabiliyor. Artık satış işlemi gerçekleştirildiği için ortada bir mağduriyet oluşuyor. Bu mağduriyetlerin oluşmaması için bu hususlara dikkat etmek gerekiyor. Siz normal şartlarda araçla ilgili bir sıkıntı görmüyorsunuz ancak sonrasında kullanımı ile veya kullandıktan uzun bir süre sonra sizden kaynaklanmayan; daha önce kullanan kişiden kaynaklanan yaşayacağınız sıkıntılardan dolayı ekspertizde sağlam bir denetim yapılması kesinlikle gerekmektedir." diye konuştu.
"Yaşayabileceğiniz mağduriyetlere ilişkin öncesinde alınan tedbirler çok önemlidir"
Yaşanabilecek mağduriyetlerle ilgili hukuki tavsiyelerde bulunan Kiraz, "Hem araç kiralamada hem de araç satışında dolandırıcılık vakası ile karşı karşıya kalındığında ilk yol savcılığa müracaat ederek, şikâyet dilekçesinin verilmesi, şüphelinin isminin verilerek soruşturmanın başlatılmasını sağlamaktır. Akabinde eğer maddi bir zarar söz konusu ise bu durumla beraber maddi zararın tespiti için eğer firmadan satın alma gerçekleştirilmişse tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz. Burada bir tüketim işlemi söz konusu; aracın alımı ile beraber. Aracın ayıbı ile tüketici hakem heyetine başvurulabilir, tüketici hakem heyetinden çıkacak kararla beraber de mahkemeye başvurularak tazminatınızı alabilirsiniz. Sonrasında yaşayacağınız mağduriyetlere ilişkin öncesinde alınan tedbirler çok önemlidir. Öncesinde imzalı alabileceğiniz herhangi bir evrak yaşadığınız zararın tazmini hem de oluşan mağduriyetten dolayı şüpheli şahsın cezalandırılması açısından çok önemlidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)