• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Gaziantep esnafı kale restorasyonunun bir an önce tamamlanmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Binlerce yıllık geçmişe sahip Gaziantep Kalesi, 6 Şubat tarihinde yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerde büyük zarar görmüştü. Daha önce restorasyon işlemi yapılan duvarların büyük bölümünün yıkıldığı Gaziantep Kalesi’nin restorasyonu için çalışma başlatılırken restorasyon çalışmaları henüz tamamlanmadı.

Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale, tarih boyunca birçok kez restore edilmiş ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile almıştı. Günümüzde "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" olarak kullanılan kale, yıl içinde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Depremlerde büyük hasar gören kale restorasyon çalışmaları sebebiyle ziyaretçi girişine kapalı.

Kale çevresinde bakırcılık yapan esnaf, kalenin restorasyonunun bir an önce tamamlanıp ziyaretçi alımına başlanmasını istiyor.

"Kale Gaziantep için çok büyük bir öneme sahip"

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, kalenin Gaziantep için çok büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Kente gelen turistlerin çoğunun kaleye uğradığını ifade eden Açık, "Kalenin bir an önce restore edilip halka açılması lazım. Bir an önce hızlandırmamız lazım. Turistler buradan kültür yolu dediğimiz Bakırcılar çarşısına, Elmacı pazarına geçer. Yerli ve yabancı turistlerin yüzde 90'ını bizler ağırlıyoruz. Onun için kalenin bir an önce açılması bizler için çok önemli. Kale kapalı olduğu için yoğunluk yok. Gaziantep merkezde diğer illere nazaran çok yıkım olmadı ancak birçok tarihi yapı ağır hasarlı ve girilemiyor." dedi.

 "Bölgenin bir an önce ayaklanması lazım"

Gaziantep'in bölge için önemli olduğunu belirten Açık, "Hayat devam ediyor, içimiz yanıyor ama hayat devam ediyor. Biz bunları aşarız. Bu ülke büyük bir ülke, bu millet büyük bir millet. Biz de milletçe el ele veririz ve yapmaya hazırız. Burada kurumlarla diyalog içindeyiz; buraları nasıl hızlandırabiliriz amacıyla diyalog içindeyiz. Gaziantep ve bölge illerimizin bir an önce ayaklanması lazım. Gaziantep artık çok büyüdü, metropol bir şehir oldu. Güneydoğu'da Türkiye'yi taşıyan bir organizesi var, bir esnaf kitlesi var, kurumsal bir kimliği var. Bizim en büyük şansımız kurumlarımızla sıfır sorunlu bir şekilde iş çözmeye çalışıyoruz. Bu da bizim için bir avantaj.  Bunun altından da kalkarız diye düşünüyorum."şeklinde konuştu.

"Kale Gaziantep'in can damarıdır"

Kale çevresindeki esnafın pek iş yapamadığını belirten çevre esnafından Ahmet Yol, "Kalenin yapımı başladı ancak hızlanması lazım. Bir an önce esnafın canlanması lazım. Gaziantep'e gelen kale için geliyor. Şu anda artık ya gelmiyorlar ya da gelen buralara uğramıyor. Kale Gaziantep'in can damarıdır. 60 seneden beri buradayım, kaleyi hiç böyle görmedik. Üzülüyoruz. Şu anda esnaf çok iş yapamıyor. Gelen olmadığı için ziyaretçi olmadığı için çok iş yapamıyor." ifadelerini kullandı.

"Normale dönüyoruz"

Son iki senenin kendileri için zor olduğunu belirten esnaf Eyüp Yol, "Ülkemiz doğal bir felaket yaşadı. Birçok ilde olduğu için çok büyük yıkımlar oldu. Yavaş yavaş her şey yapılacak. Turist sezonu başlıyor. Normale dönmeye başlıyoruz. Birçok yerde çok büyük yıkım olduğu için bazı şeyler zaman alacak gibi gözüküyor. Pandemi ve deprem derken iki senemiz biraz sıkıntılıydı. Yine de her halimize şükürler olsun." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir