• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı olan ÇKS belgesini çiftçi başına belirlenen kilogramın alınan verime göre yetersiz kaldığını belirten Hububatçılar, bu durumun bir çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.

Bu senin bereketli ve olduğuna değinen hububatçılar, çiftçini hem mahsul veriminden hem de hükümetin belirlediği fiyattan memnun olduğunu fakat Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerinde kilogram yetersizliği ve ÇKS belgesi olman çiftçinin mahsulünü Toprak Mahsulleri Ofisine satamaması mağduriyetlere neden olduğunu ifade etti.

Yetkililere çağrıda bulunan hububatçı esnafı ve çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kotasının artırılması ve tapulu olmayıp ekin eken çiftçilerden ürünlerinin alınması için çalışma başlatmaları çağrısında bulundu.

"Yetkililerden isteğimiz TMO tabusu ve ÇKS belgesi olmayanlara kolaylık sağlayarak ürünlerini alsın"

Hububatta verimin iyi olduğunu fakat satışlarda sorun yaşadıkların belirten hububatçı esnafı Abdülmenav Çorapçı, ÇKS kotasının yetersiz olduğunu ve tapulu olmayan arazilerde ekin eken çiftçilerin ürünlerin ellerinde kaldığını söyledi.

Abdülmenav Çorapçı

Çorapçı, "Bu sene yağışların iyi olması nedeniyle buğday, arpa ve mercimekte verim çok iyiydi ve çiftçilerde memnundur. Ama satım konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Özel sektörler birkaç kişinin malını alıyor, diğer çiftçilerininkini almadıkları için ürünleri ellerinde kalmış durumadır. Çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisinde 'de (TMO) sorun yaşıyor. Çünkü randevulu olduğu için tapusu ve ÇKS'i olmayanlar randevu alamadıkları için hasat ettikleri ürünlerini satamıyorlar. Çiftçi elinde kalan ürünlerden dolayı çok tedirgin, çünkü yeni ürün ekmek için gübre ve mazot alma derdine girmiş. Bu sorunların giderilmesi için yetkililerden isteğimiz TMO tabusu ve ÇKS belgesi olmayanlara kolaylık sağlayarak ürünlerini alsın. Bir de ÇKS belgesi olanlarında kotalarının artırılmasını talep ediyoruz." dedi.

"ÇKS kotasının kaldırılmasını istiyoruz"

Mehmet Tahir Rezan

Mehmet Tahir Rezan, "Hem çiftçiyim hem de esnafım, bu sene ürün verimleri çok güzeldi. Geçen sene TMO dönüm başına yaklaşık bir ton ürün alırken, bu sene dönüm başına 500 kilo aldığı için çiftçinin ürünü elinde kalıyor. Böyle olunca özel fabrikalara mecbur bırakılıyoruz. Buğday ya da diğer ürünlerimi özel sektöre sattığımız zaman destekleme paramı alamıyorum ve değerine de satamıyorum. Ofisten talebimiz ÇKS kotasının kaldırılmasını ve ofise ürün vermek isteyen her çiftçinin elindeki ürünü almasıdır." diye konuştu.

"Sadece ÇKS üzerinde buğdaylar alınırsa piyazdaki buğdayın yarısı yerde kalacaktır"

Mehmet Can Bulgan

ÇKS belgesi olmayan birçok çiftçinin ürünü elinde kaldığını ifade eden hububatçı esnafı Mehmet Can Bulgan, "Bu sene buğday verimi çok iyi ama mercimek o dar iyi değildir. Çiftçilik yapanların yarında ÇKS belgesi olmadığı için ürünleri ellerinde kalmış durumda. Serbest piyasada alan pek yok. Perişan olan çiftçilere bu konu hakkında bir çare bulunması gerekiyor. Sadece ÇKS üzerinde buğdaylar alınırsa piyazdaki buğdayın yarısı yerde kalacaktır." ifadelerini kullandı.

"TMO'dan isteğimiz yeteri kadar ürün almasıdır"

Osman Akdoğan

Çitçi ve hububatçıların TMO'dan istedikleri geçen sene gibi alım miktarını arıtmalarıdır diyen hububatçı esnafı Osman Akdoğan ise şunları söyledi:

"Ürünlerimizi satmakta sıkıntı yaşamaktayız ve satacak yer bulamıyoruz. Hem alında hem de satımda zorluk yaşıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımları yetersizdir. Mahsul çok ama randevu alınamıyor. Alınan randevularda çok yavaş işliyor. Durum böyle olunca çiftçinin elindeki mahsuller yerde ve depolarda kalarak mağdur oluyorlar. TMO'dan isteğimiz yeteri kadar ürün almasıdır. Geçen sene dönüm başına 400-500 kilo gelen ürün için iki katı ürün alma hakkı veriyordu o şekilde ürün veriliyordu. Mesela 20 ton ÇKS hakkı olan 40 ton ürün verebiliyordu. Ama bu sene ÇKS 'de ne yazıyorsa o kadar ürün alıyor. Bu sene verim çok ama ÇKS alımı az olduğu için verimi karşılamıyor. TMO'dan isteğimiz alım miktarını artımlarıdır."

Konu ile ilgili Batman Tarım İl Müdürlüğü ve Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, mevcut şikâyetlerin kendilerine iletildiğini, konu ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu ve kısa sürede kamuoyuna bilgi vereceklerini belirtti. (İLKHA)