• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Duygusal yeme hem psikolojik hem de fizyolojik rahatsızlıklara sebep olabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Psikolog Nur Sena As, duygusal yeme ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

As, üzüntü ve yetersizlik gibi ile stresle de baş edebilmek için ortaya çıkan olumsuzlukları ve duyguları yönetebilmek için yeme davranışına gidildiğini ifade etti.

Duygusal yeme yaşayan kişini psikolojik olarak duygularını yönetemediğini söyleyen As, kişinin duygularını yönetebilmek için yemeğe sığındığını belirtti.

As, duygusal yemede en önemli şeyin yediği, çok fazla kalori tükettiği halde bir doygunluk hissi olmadığını veya çok geç gelme durumu yaşandığını vurguladı.

"Kişi sürekli yemek yeme ihtiyacı duyar"

Psikolog Nur Sena As

Duygusal yeme ile ilgili bilgi veren As, "Duygusal yeme genelde kişinin korku, endişe, stres, üzüntü, yetersizlik gibi ve stresle de baş edebilmek için ortaya çıkan olumsuzlukları ve duyguları yönetebilmek için yeme davranışına gider. Yedikçe bu ikisi birleşir ve insanda yemek yedikçe rahatlama arzusu oluşur. Kişi sürekli yemek yeme ihtiyacı duyar. Her duygusal sıkıntıya, strese girdiğinde, üzüldüğünde ve canı sıkıldığında yeme ihtiyacı duyar. Yeme bozukluğu, yani duygusal yeme aslında hem psikolojik hem de fizyolojik rahatsızlıklara sebep olur." dedi.

As, "Kişi, psikolojik olarak duygularını yönetemez. Duygularını yönetebilmek için yemeğe sığınır. Bu da fizyolojik rahatsızlıklara sebep verir. Kalp damar rahatsızlığı, obezite, diyabet gibi rahatsızlıklara sebep olabiliyor." diye konuştu.

"Duygusal yeme bir anda ortaya çıkar"

Fiziksel ve duygusal açlığın ayrı şeyler olduğunu belirten As, "Öncelikle fiziksel ve duygusal açlığı birbirinden ayırmamız gerekiyor. Duygusal olarak acıkan insanlar genelde bir olay yaşarlar ve üzerine yeme isteği duyarlar. Duygusal yeme bir anda ortaya çıkar ve kişi hemen tüketebileceği yemekleri bulmaya çalışır. Fiziksel olarak acıktığımızda bunu tolere edebiliriz, geciktirebiliriz. Duygusal olarak acıktığımızda hemen yemeğe koşmak isteriz. Genelde çabucak tüketilebilen yemekler tercih edilir. Hatta paketli, şekerli gıdalar, fast food gibi hemen gidip alınabilecek, kalorisi yüksek yiyecekler tercih edilir." ifadelerini kullandı.

"Üst üste tıkanırcasına yemeğe başlar"

Duygusal yemede fiziksel olarak midenin rahatsız olduğunu ifade eden As, "Duygusal yemede en önemli şey; yediği, çok fazla kalori tükettiği halde onda bir doygunluk hissi olmaz veya çok geç gelir. Üst üste tıkanırcasına yemeğe başlar. Farkına vardıktan sonra artık fiziksel olarak mide rahatsız olmaya başlar. Ardından suçluluk, pişmanlık, iğrenme ve utanma gibi duygular geliştirir. Yediği her şeyden pişmanlık duyar." şeklinde konuştu.

"Düşünüp farkındalık oluşturursanız bir adım atmış olursunuz"

As, kişinin duygusal yemenin farkına varması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Duygusal yemek yemenin tetikleyicisi stres, yoğun bir hayat temposu, çocukluk döneminde beslenme hataları, aile ile ilgili problemler ve can sıkıntısı gibi durumlar da duygusal yemeğe iten faktörlerdir. Her şey bir farkındalık ile başlar. Eğer siz duygusal yiyici iseniz ilk başta farkına varmalısınız.  Düşünüp farkındalık oluşturursanız bir adım atmış olursunuz. Mutfağa mı girme ihtiyacı var, girmeyin. Giriyorsanız da buzdolabından az kalorili şeyler yiyin. Dişinizi fırçalayabilirsiniz. Su içebilirsiniz. Ağzınızla bir şeyle oyalanırken düşüncenin de farkına varın. Burada psikolojik desteği de tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda bir diyetisyen veya bir psikolog ile çalışırsanız iyi olur." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir