• DOLAR 34.591
  • EURO 36.388
  • ALTIN 2934.445
  • ...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarına göre, Gaziantep'in 2023 yılı Haziran ayı ihracatı, 772 milyon 431 bin dolar olarak gerçekleşti.

2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Gaziantep’ten toplam 4 milyar 634 milyon 295 bin dolar ihracat yapıldı. Gaziantep, bu verilerle hem aylık hem de dönemlik ihracatta ülke genelinde 6. sırada yer aldı.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi yaptığı değerlendirmede, “Gazi şehrimizin 2023 yılı Haziran ayı ihracatı, Kurban Bayramı tatilinin yol açtığı eksik iş gününe rağmen 772 milyon 431 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Gaziantep’ten toplam 4 milyar 634 milyon 295 bin dolar ihracat yapılmıştır. Şehrimiz, bu verilerle hem aylık hem de dönemlik ihracatta ülkemiz genelinde 6. sırada yer almıştır. Tüm zorluklara rağmen üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Haziran ayı ihracatı 772 milyon 431 bin dolar olarak gerçekleşti”

2023 yılı Haziran ayında Gaziantep’ten yapılan ihracat geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 16,2 oranında düşüş yaşayarak 772 milyon 431 bin dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Ünverdi, “Haziran 2022 İhracatı 921 milyon 250 bin dolardı. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 oranında düşüşle 4 milyar 634 milyon 295 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran 2022 ihracatımız 5 milyar 156 milyon 795 bin dolar olarak gerçekleşmişti” dedi.

"Vize süreci ihracatı olumsuz etkiliyor"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ise, “Uzun Bayram tatili sebebiyle yaşanan iş günü kaybının da etkisiyle haziran ayı ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre maalesef %16,3 azalarak 772 milyon 430 bin $ olarak gerçekleşti. Deprem felaketi sonrasında Gaziantep ihracatında mayıs ayında başladığımız toparlanma süreci umut ediyorum ki önümüzdeki aylarda devam eder. Tüm zorlu şartlara rağmen çalışmaya, üretmeye ve istihdama katkı sağlamaya devam eden ihracatçı üyelerimize ve iş insanlarımıza teşekkür ediyor; çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep büyüdükçe Türkiye de büyüyecektir”

2022 yılına göre Ocak-Haziran döneminde yüzde 10,8’lik bir ihracat kaybı olduğunu da ekleyen Yıldırım, “2022 Ocak-Haziran dönemindeki 5,2 milyar dolarlık ihracatımız maalesef 2023 yılında 4,6 milyar dolara geriledi. Bunun en büyük sebebi ise yüz yılın felaketi deprem… Depremin açtığı yaraları sarmak, toparlanmak için şehir olarak biz elimizden gelenin çok daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz ay ihracatımızdaki toparlanma yüzlerimizi bir nebze olsun güldürmüştü... Bu ay ise her ne kadar bayram tatilinin etkisi olsa da özellikle deprem sonrasında Gaziantep ve bölgeye özel teşvik ve destek mekanizmalarının hayata geçirilmesinin önemi katbekat artmıştır. Kentimiz için sıkça dile getirdiğimiz konularda karar vericilerimiz tarafından adım atılması ve aksiyona geçilmesi tüm ülkemizin yararına olacaktır. Biliyoruz ki Gaziantep büyüdükçe Türkiye de büyüyecektir.”dedi.

Schengen vizelerinde yaşanan sorunlara da değinen Yıldırım “Son aylarda vizelerde yaşanan ret oranlarının artması, randevu sürelerinin uzaması dış ticaret faaliyetlerimizin aksamasına sebep olmakta. Her kesimden vatandaşımızın, sanatçımız, sporcumuz, öğrencimiz, turistimiz, ihracatçımız için hem zaman hem maddi maliyet oluşturan vize engelini aşmak için bazı Schengen bölgesi ülkelerince uygulanan prosedürler de ayrı bir maliyet ve haksızlığa neden olmakta... Örneğin yüksek maliyetli VIP Vize uygulaması... Birçok üyemiz bu maliyete katlanmayı kabul etse de vizenin çıkma garantisi de yok. Bir diğer uygulama ise vize randevularında afetzedelere öncelik tanınması. Randevu önceliğinin haftanın belli günlerinde de ticari vize başvurularına uygulanması sürece hız kazandıracaktır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)