• DOLAR 34.258
  • EURO 37.633
  • ALTIN 2922.771
  • ...
Rojava'dan kaçışlar sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


HABER MERKEZİ - Rojava ile Kuzey Kürdistan sınırını oluşturan Dicle Nehri'nin Sémalka mevkiinde bulunan sınır kapısı, 14 Ağustos itibarıyla Rojava'dan kaçanlar için açık tutuluyor.
Gelen haberlere göre Rojava'dan kaçan binlerce ailenin Kuzey Kürdistan'a geçmek için sıra beklediği binlercesinin de yollarda olduğu belirtiliyor. Geçiş noktasında karayolu geçişi olmadığı için insanlar sınırı ayıran nehri, kayıklarla geçmek zorunda kalıyor.

Halkın oldukça yoğun olarak talep ettiği sınırdan geçişler sırasında kişi başı 1000 Suriye lirası alınıyor. 8,5 TL.'ye tekabül eden bu para PYD'ye iyi bir gelir kaynağı olduğu belirtiliyor. Son iki gündür 2 bin ailenin kayıklarla nehrin öbür tarafına geçtiği belirtildi. Qamışlı ve civar bölgelerden gelen 25 bin ailenin ise hala beklediği bildiriliyor. Kampın yanı sıra köyde ve civardaki okul, sağlık ocaklarının insanlarla dolmuş durumda olduğu belirtiliyor.

Rojava'da PYD ile muhalifler arasında çatışmaların şiddetlenmesinden dolayı tedirginliğe kapılan bölge halkı, güvenli bir sığınak bulmak için çoluk, çocuk evini, köyünü bırakıp yollara dökülmüş durumda. Kaçışların daha çok, Haseki, Koban, Afrin ve Qamışlı'dan olduğu söyleniyor.

Kaçışın diğer bir sebebi ise PYD'nin halka yardım etmemesi ve Esad'ın da yardımları kestiği, bölgede iş sahasının olmaması ve halkın maddi gücünün kalmadığı şeklinde sıralanıyor. Tüm bu sıkıntı, açlık ve yokluklarla karşı karşıya kalan bölge halkı çareyi göç etmekte buluyor.

Kuzey Kürdistan'a sığınan ailelerden bir kısmı, daha önce Zaho ve Duhok'a yerleşmiş akrabalarının yanına gidiyor. Akraba ve yakınları olmayan aileler ise Duhok'a bağlı Domiz kasabası mülteci kampına yerleştiriliyor. Ancak kampa götürülen mülteciler, çadırların yetersiz olmasından dolayı sıkıntı çekiliyor. Çadırsız kalan bazı aileler, dışarıdan 150 dolara çadır satın aldıklarını belirttiler. (Mahmut Özsoy / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir