• DOLAR 34.256
  • EURO 37.631
  • ALTIN 2910.567
  • ...
Görmez: "Mısır'da yaşananlar kabul edilemez"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Mısır'da yaşanan olaylar ve İslam dünyasının içinde bulunduğu durum hakkında çarpıcı tespitlerde bulunan Görmez, vicdan sahibi her insanın, iman sahibi her Mümin'in Mısır'da yaşanan katliamı şiddetle tel'in etmesinin insani bir vazife olduğunu kaydetti.

 

Ayrıca açıklamasında Ezher Şeyhinin takındığı tavrı da eleştiren Görmez, "Ezher şeyhinin zulmün yanında yer alması, İslam'ın kendisine verdiği izzete yakışmamıştır" dedi.

 

Bu zulüm kabul edilemez
Mısır'da yaşananların kabul edilemez olduğunu söyleyen Görmez, "Mısır'daki insanların iradelerinin silah zoruyla ellerinden alınmasından dolayı 45 gün hiçbir şiddete bulaşmadan, hiçbir kötülük yapmadan, hatta mahalledeki bütün insanları gezerek dolaşarak onlara 'Eğer rahatsızlık verdiysek lütfen hakkınızı helal edin' diyecek kadar barışçıl şekilde düzenledikleri gösteri yüzünden bu zulme maruz kalmaları kabul edilemez" dedi.

 

Müslüman'ın haksızlığa tepki göstermesi gerekir
Yaşanan haksızlıklara Müslüman bir kişinin tepki göstermesi gerektiğinin altını çizen Görmez, "Sadece Mısır'da olup biteni değil, dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir insana bir haksızlık, bir zulüm yapıldığı zaman, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın Müslüman'ın tepki göstermesi, mazlumun yanında yer alması, onun üzerinden o zulmü, haksızlık ve adaletsizliği ortadan kaldırmak için en azından bir çaba içerisinde olması, kalbinin onun yanında yer almaması İslam'ın her Müslüman'a yüklediği bir vazifedir" ifadelerini kullandı.

 

"Ezher Şeyhinin yaptığı bir din adamının izzetine yakışmıyor"
Açıklamasında Ezher şeyhinin tavrına da değinen Görmez, "Doğrusu Ezher şeyhinin Ezher'i temsil etmeden, Ezher'deki âlimlerin görüşlerini yanına almadan sadece kişisel olarak oraya katılması ve hiçbir gerekçe de zikretmeden bir mecelle kaidesini okuyarak, adeta arabada eline sıkıştırılmış bir kâğıttan bir not okuyarak bunu izah etmiş olmasını bir ilim adamının taşıması gereken ilim haysiyetine, bir din adamının İslam'ın kendisine verdiği izzete yakıştırmadığımızı ifade ediyorum" dedi.

 

"Ezher Şeyhinin yaptığı doğru değildir"
"Ezher şeyhinin yaptığı doğru değildir" diyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Onun yapacağı bir şey vardı o da, sarığıyla, cüppesiyle oraya gidip gerekirse o mermilere göğsünü gererek 'Siz bu milletin çocuklarısınız, hepiniz aynı millettin çocuklarısınız, hepimiz Nil'in çocuklarıyız, sizin birbirinize kurşun sıkmanız doğru değildir' demesi olurdu. Bir milletin iradesini silahla çalanların yanında yer alması elbette bütün İslam âlimleri adına üzüntü vericidir. Eğer taraf olmasaydı, eğer yanına 15-20 âlimi alarak o meydana gitseydi bu hadiseler yaşanmayabilirdi. Dini kurumların zor zamanlarda milletin sulhu, sükûnu, huzuru ve barışı için çaba göstermesini istiyorsanız, onları her türlü vesayete kapatacaksınız" şeklinde konuştu. (Emrullah Araz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir