• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Psikolog Köroğlu: Et dağıtırken çocuğumuzu da yanımızda götürelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuk ve Ergen Terapisti Psikolog Hatice Köroğlu, çocuğa Kurban Bayramının nasıl anlatılacağı ile ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

Köroğlu, çocuklara Kurban Bayramını direk anlatmanın onlara yük ve ağır sorumluluk gibi gelebildiğini söyleyerek eti neden dağıtıldığını, neden kesildiğini yaşına uygun bir şekilde anlatılabileceğini aktardı.

Çocukların sorumluluk kazabilmesi için et dağıtımına götürülmesini öneren Köroğlu, başka insanların da et yiyebilmesi için bayramda kurban kesip et dağıtıldığının anlatılabileceğini dile getirdi.

Kurban Bayramının empati duygularının empoze ve topluma entegre edildiği önemli bir bayram olduğunu vurgulayan Köroğlu, "Kurban Bayramı dini sorumluluklarımızın yerine getirdiği, aynı zamanda kalabalık aile sofralarının kurulduğu, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, toplumsal olarak paylaşma, sevgi ve empati duygularının empoze ve topluma entegre edildiği önemli bir bayramdır. Bu bayram diğer milli ve dini bayramlarımızdan farklıdır; çünkü içeriği açısından, yapılan gelenekler açısından çocukların zihninde biraz daha karmaşık bir bayram olarak algılanabiliyor. Bu bayramı güzel bir şekilde kutlarken aynı zamanda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı da unutmamamız gerekiyor." dedi.

"12 yaşından küçük çocuklar kurbanların kesildiği yerlere götürülmemeli"

Hatice Köroğlu

12 yaşından küçük çocukların kurban kesimine götürülmemesi gerektiğini belirten Köroğlu, "12 yaşından küçük çocukların hiçbir şekilde kurban kesimine maruz bırakılması doğru değil. Genellikle aileler çocuklara Kurban Bayramını direk anlatmak belki onlara yük ve ağır sorumluluk gibi gelebiliyor. Bu yüzden direk çocukları alıp kurban kesiminin yapıldığı yerlere götürüyor ya da onlar da haklı olarak çocukları Kurban Bayramı sürecine dâhil etmek istiyor. Bu noktada bazı yanlışlıklar var. 12 yaşından küçük çocuklar kurbanların kesildiği sahneleri gördüklerinde travmatize olabiliyorlar. Bir hayvanın yatırılıp kesilmesi, kanının akıtılmasını gören çocuk bir anda travmatize olabiliyor. Ona göre kurbanların neden öldürüldüğüne dair sorular aklına geliyor. Bu durumda çocuklar Kurban Bayramından da et yemekten de yapılan bütün geleneklerden de soğuyabiliyorlar." diye konuştu.

"Et dağıtırken çocuğumuzu yanımıza alabiliriz"

Et dağıtımında çocuğun da dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Köroğlu, "Çocuk 12 yaşından küçükse Kurban Bayramında kurban kesimine şahit etmek yerine; aslında bu bayramın amacını, somut bir şekilde yaşına uygun bir şekilde anlatabiliriz. Et dağıtırken çocuğumuzu yanımıza alabiliriz. Et dağıtım sürecine dâhil edebiliriz. Neden et dağıttığımızı, neden kestiğimizi yaşına uygun bir şekilde anlatabiliriz. 7 yaşından küçük çocuklar genellikle soyut düşünemezler, anlayamazlar. Ebeveynler bu noktada dini açıdan çocuklarına anlatmaya çalışıyor. Bu da çocuğun zihninde yine soru işareti barındırıyor." şeklinde konuştu.

"Etin vücudumuz için gerekli bir besin olduğu anlatılabilir"

Çocuğa Bayramın güzelliklerinin anlatılması gerektiğini söyleyen Köroğlu, "Aslında Kurban Bayramının et dağıtılmasının ön planda olduğu bir bayram olduğu, etin vücudumuz için gerekli bir besin olduğu, yaşamımızı idame ettirmemiz için vitamin ve minarel barındırdığı, demir kaynaklı bir besin olduğu anlatılabilir. Herkesin et yiyemediği için başka insanların da et yiyebilmesi için bayramda kurban kesip etlerin dağıtıldığı söylenebilir." dedi.

Köroğlu son olarak şunları söyledi:

"Çocuğunuzu da alıp et dağıtımına giderseniz hem çocuğunuza sorumluluk bilinci vermiş olursunuz hem empati duygusunu aşılamış olursunuz hem de sevgiyi ve paylaşımcılığı ona vermiş olursunuz. Bayramlar bizler için çok önemlidir. Toplumsal yapı taşının en temelinde olan çocuklarımızın topluma hazırlık aşamasında çok önem arz ediyor. " (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir