• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Bingöl'de Zazaca Dil kursu açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Geçtiğimiz aylarda kurulan Zaza Dil Tarih ve Kültür Derneği (Zaza-Dil-Der) -Zazaca ismiyle Piyatiye Zun, Kâr, Tarix o zun Zazun- nüfusun çoğunluğunu Zazaların oluşturduğu Bingöl'de bir Zazaca Kurs açacağını duyurdu.

Zaza-Dil-Der tarafından yapılan açıklamada kursta dilin 4 becerisini (konuşma, okuma, yazma ve dinleme) geliştirmeye yönelik eğitim verileceği ifade edilerek "Bu amaçla Zazaca anlamayan, anladığı halde konuşamayan ve anlayıp konuşan fakat yazamayanlara hitap eden bir program tasarlanmaktadır." denildi.

"Dilimize sahip çıkmalıyız"
Konu ile ilgili olarak Zaza Dil Der'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Derneğimizin internet adresinden kayıtlar alınacak ve müracaat edenlere daha sonra kursun başlama tarihi bildirilecektir. Kursumuz ücretsiz olarak düzenlenecektir.
Atalarımız tarafından bin yıllardır konuşula gelen ve bizlerin ihmalkârlığı, umursamazlığı yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Zazaca'nın yaşatılması, dünya kültür mirasında bir değer olarak var olmaya devam etmesi için başta Zazalar olmak üzere herkese sorumluluklar düşmektedir.

Eğer Zazaca, 15- 20 yıl daha bu hızla kaybolmaya devam ederse, birkaç yaşlının konuştuğu bir dil haline gelecek ve tarih sahnesinden tamamen silinmiş olacaktır. Henüz çok geç olmamışken dilimize sahip çıkmalı çarşıda, pazarda, arkadaş ortamlarımızda ve mutlaka çocuklarımızla konuşmalı, gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Bu sorumluluğun bilinciyle Zazaca'ya yardımlarınızı ve desteklerinizi bekliyoruz." (Enis Ağırbaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir