YGS`de Yanlış Soru İddası
Eğitim uzmanları bu seneki YGS sorularının, geçen yıla göre çok daha zor olduğunu söyledi. Matematik öğretmeni Güler ise bir matematik sorusunun yanlış olduğunu iddia etti.
Eğitim uzmanı Sadık Gültekin, sınavın genelde kolay müfredat dahilinde sorulardan oluştuğunu ifade etti.
Beklenenin dışında soru gelmediğini vurgulayan Gültekin, sorulara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"SÜRPRİZ SORU YOKTU"
"Türkçeden beklenen türden sorular geldi. Sürpriz soru yoktu. Disiplinli çalışan adaylar testteki 40 soruyu da kolaylıkla yanıtlamışlardır.
Tarih bölümünde de müfredata dayalı ve sürprizi olmayan sorularla karşılaştık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Milli Güvenlik ağırlıklı bir sınav oldu.
Coğrafya bölümünde de beklenen türden kolay sorular soruldu ve güncel olaylarla özdeşleştirilen soru kalıpları müfredat dahilinde net ve anlaşılır bir şekilde soruldu.
Felsefe bölümünde de bilgi ve yorumun istendiği klasik felsefe sorularıyla karşılaştık.
Fizik soruları ise son derece kolaydı. Öyle ki genel yetenek türünden sorularla bile vardı. Cevaplamak için fazla süre ve uğraş gerektirmeyen soruların konu dağılımında müfredat dışı bir konu yoktu. Fizik soruları Matematik-Fen adaylarına değil Türkçe-Matematik ve Türkçe-Sosyal adaylarına hitap ediyordu.
Kimya bölümünde de ÖSYM mantığıyla özdeşleşen sorularla karşılaştık. Normal çalışma temposundaki bir adayın bu bölümdeki tüm soruları cevaplaması sürpriz olmaz. Tüm sorular YGS mantığıyla bire bir uyumluydu.
Biyoloji bölümünde ise bilgiye dayalı yorum gerektiren sorularla karşılaştık. Biyoloji bu niteliğiyle Kimya ve Fizik’e oranla daha zor olup Fen Bilimleri testinin zorlayıcı kısmıydı. Bunun haricinde müfredat dışı bir soruyla karşılaşmadığımız için şaşırtıcı bir tabloyla karşılaşmadık.
Temel Matematik bölümü soruları genelde yoruma dayalı ve kolaydı. Matematik sorularından adaylardan parçalardan bütünü yakalamaları bekleniyordu. Yeni müfredatın da böylece yavaş yavaş sınava adapte edildiğini gördük. Bu bölümdeki 30-32 soru rahatlıkla çözülebilecek nitelikteydi."
"SINAV GEÇEN YILA GÖRE DAHA ZORDU"
Vatan gazetesinin haberine göre; Uğur Dershanesi bölüm başkanları, sınavın genel olarak geçen yıldan daha zor, matematik sorularının ise zor olduğunu vurguladı.
Sınavın geçen yıla göre daha uzun olmasının adayları yorduğu söyleyen uzmanlar, "Türkçe soruları uzundu. Fizik’te ‘Kırılma’ konusuyla ilgili bir soru YGS’de değil LYS’de sorulması gerekiyordu. Biyoloji bölümündeki 37. soru 11. sınıfta okutulan müfredatta yer alan bir konuydu. Bu kapsamda öğrenciler halen eski müfredata gore eğitim gördüğü için müfredat dışı sayılabilir.
Matematikte öğrencileri, çözümün fazla işlem ve pratik istemesi zorladı. Öğrenciler çok sayıda işlem gerektiren soruların içinde parçanın bütününe bakmakta zorlandı" dedi.
PUANLAMADA LYS AĞIRLIKLI
Uğur Dershaneleri Rehberlik koordinatörü Gökşen Çiğdem ikinci aşama olan LYS’lere 12 hafta zaman kaldığını hatırlatarak, puanlamada LYS’nin ağırlığı daha çok olduğu için telafi imkanı olduğunu söyledi.
BİR SORU YANLIŞ İDDİASI
Şanlıurfa Atalar Koleji Matematik Öğretmeni Mustafa Güler’e göre bu seneki sorular, geçen seneye göre daha zor ama kaliteliydi. 13 senedir hem ilk elden sınav sorularını test etmek, hem de yerel bir televizyonda soruları çözmek için sınava girdiğini ifade eden Güler’e göre bir matematik sorusu yanlış.
Güler yanlış soruyu şu şekilde açıklıyor:
"X*10! (matematikte faktöriyel’i ifade eder) çarpımı bir pozitif tam sayının karesi olduğuna göre, X’in alabileceği en küçük değer kaçtır?’ sorusunun cevapları 5, 10, 14, 21 ve 7 olarak belirtilmiş. Cevap şıkkı uzmanlar tarafından 7 olarak ifade ediliyor ancak bir faktöriyel sorusunda bilinmeyen sayı olarak ifade edilen X ’in bir tam sayı olduğu belirtilmediği için cevap şıklarında ifade edilen rakamlar yanlış. Doğru cevapta X rakamı bir tam sayı olmadığı için ‘1/10!’ ifadesinin kullanılması gerekirdi. Dolayısıyla bu soruya ilişkin tüm cevaplar yanlıştır."
Ajanslar