• DOLAR 34.653
  • EURO 36.455
  • ALTIN 2929.109
  • ...
Uzmanlardan bayramda beslenme öneri ve tavsiyeleri!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyetisyen Dr. Öğretim Üyesi Akçalı, Kurban Bayramı'na az bir zaman kala beslenme noktasında takip edilmesi gerekenler, yaz aylarında sıvı tüketimi ve ideal bir diyetin özellikleri hakkında İLKHA’ya önemli bilgiler paylaştı. 

Bayramlarda yoğun ve yağlı yemek tüketimi sıklaştığından sağlıklı yaşam dengesini elde tutmak için tavsiyelerde bulunan Akçalı, bayram günlerinde aşırı yağlı yemeklerden kaçınılması ve ağır yemeklerden sonra mutlaka egzersiz yapılmasına dikkat çekti. 

Yaz aylarında olunması hasebiyle sıvı tüketimi hakkında da bilgi veren Akçalı, kişinin günde en az 2,5 veya 3 litre sıvının tüketilmesi gerektiğini belirtti. 

Sıcak havalarda sıvı tüketiminin önemi hakkında konuşan Akçalı, "Yaz aylarında su tüketiminin arttırılması gerekiyor. Günde yaklaşık 2,5 veya 3 litre su tüketilmesi lazım. Kış aylarına göre daha çok sıvı tüketimi olması lazım. Bununla birlikte sindirimi kolay olabilen, daha hafif yiyeceklerin de tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca yiyeceklerle birlikte sıvı tüketiminde gazlı içeceklerden ziyade daha çok mineral içeriği daha yüksek içecekler tüketilebilir. Sıvı tüketimi az olan kişilerde daha fazla sıvı tüketimini sağlayabilmek açısından içerisinde limon, nane, zencefil, elma gibi sıvıyı lezzetlendirerek bu şekilde sıvı tüketimini arttırmış oluruz. Aynı zamanda yaz aylarında sıvı kaybı olduğu için susama hissi olmadan da su tüketilmesi gerekiyor." şeklinde ifade etti.  

"Vitamin mineral alınabilmesi açısından günde 2-3 porsiyon meyve tüketilebilir" 

Akçalı, bayramda beslenme hususunda dikkat edilmesi ve kaçınılması gerekenleri aktararak, "Bayramda yiyeceklere çok fazla baharat, acı, isot, karabiber vesaire gibi yoğun olan besinlerden kaçınılması gerekiyor. Bununla birlikte yiyeceklerin çok sıcak bir şekilde tüketilmemesi lazım. Vitamin mineral alınabilmesi açısından erik, çilek, kiraz ve kayısı gibi meyvelerden günde 2-3 porsiyon tüketilebilir. Yoğurt, ayran, soğuk çorba mesela ayran aşı çorbası gibi ferahlatıcı, sindirimi kolay protein değeri yüksek besinlerin tüketimi önemlidir. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlemeli, günde 3 ana öğün ve sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan ara öğünler planlanmalıdır. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olanlar için daha büyük risk taşıdığından, kronik hastalığı olanlar bayramda beslenmelerine daha fazla önem göstermeli ve uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler." diye belirtti. 

Bayramda çokça tüketimine rastlanan et ürününde doğru pişirme ve tüketim miktarı hakkında bilgi veren Akçalı, "Yaz aylarında pişirme yöntemlerinde daha çok haşlama, fırınlama ve buğlama gibi yağ içeriği daha az olan pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Kızartma, kavurma gibi daha ağır ve sindirimi zor besinlerin tercih edilmemesi ve kaçınılması gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme için, ön tüketim arttırmalı. Öğünleri düzenli yemek ve en az 4 veya 6 öğün tüketilmesinde fayda var. Kalorisi düşük meyvelerin günde 2 porsiyon tüketimini sağlayarak gün içeresinde yer verilmesi gerekiyor." ifadelerine yer verdi. 

"Kurban ilk kesildiğinde etin 12 ila 24 saat içerisinde dinlendirilmelidir" 

Akçalı, Kurban Bayramı'nda etin 12 ila 24 saat arası dinlendirme şartının olunması gerektiğine vurgu yaparak, "Kurban ilk kesildiğinde etin 12 ila 24 saat içerisinde dinlendirilmeli. Kısa süre içerisinde tüketilecekse 0,4 derecede buzdolabın muhafaza edilebilir. Daha uzun sürede tüketilecekse -18 derecede 3, 6 ay arasında tüketilmesinde fayda görüyorum. Pişirme yöntemlerine bakıldığı zaman, kavurma, kızartma ya da mangalda kansorejen maddeler oluştuğu için bu tarz pişirme yöntemlerini tercih etmiyoruz. Bunlar yerine daha çok haşlama, buğulama tarzı pişirmeyi öneriyorum. Etin yanına pirinç pilavı yerine, bulgur, ayran ve çorba gibi sağlıklı besinler yenilmeli. Öğünleri zenginleştirilmek için çiğ sebzeler tercih edilmeli." dedi. 

Bayramlarda tüketilen onca yemekten sonra egzersiz yapmanın faydalarını aktaran Akçalı, "Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş için fırsat oluşturulmalıdır. Fiziksel aktivite yapmanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmaya, kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olacaktır. Günde 45 dakika, haftada 150 dakika olmak üzere fiziksel egzersiz yapılmalı. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için kısa mesafeli gidebilecek yolda araba yerine yürüyerek gidilmeli, asansör yerine merdiven tercih edilmeli." ifadelerini ekledi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir