• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Almanya'da Nitelikli İşgücü Göçü Yasası kabul edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tasarı, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinden milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti.

388 milletvekilinin lehte oy kullandığı tasarıya 234 ret oyu verildi, 31 vekil ise çekimser kaldı.

Muhalefetteki muhafazakâr Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinden milletvekilleri, niteliksiz işçilerin Almanya'ya girişini kolaylaştıracağını iddia ettikleri yasa tasarısının aleyhinde oy kullandı.

Almanya hükümeti yeni düzenlemeyle Avrupa Birliği (AB) dışından gelen göçmenlerle iş gücü açığını kapatmayı ve Almanya'yı nitelikli yabancı iş gücü için daha cazip hale getirmeyi hedefliyor.

Geçtiğimiz aylarda Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK), Almanya'daki şirketlerin yarısından fazlasının nitelikli işçi eksikliği nedeniyle boş pozisyonları doldurmakta zorlandığını açıkladı.

TASARI NELERİ İÇERİYOR?

Yeni düzenleme çalışma haklarının yanı sıra eğitim göçünü de teşvik ediyor, sığınmacılar için daha fazla fırsat yaratmayı hedefliyor.

Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda prosedürleri devam eden sığınmacılar mesleki eğitime başlama imkanı kazanacak.

Ancak bu, düzensiz göç için "yanlış teşvikler" yaratmamak amacıyla sadece geriye dönük olacak ve yeni sığınmacılara bu imkan tanınmayacak.

Puan sistemine dayalı 'Fırsat Kartı' uygulamasıyla en az iki yıl süreli yabancı bir mesleki eğitim ya da üniversite diplomasına sahip kişiler deneme çalışmalarına ya da yarı zamanlı istihdam fırsatlarına erişebilecek.

Fırsat Kartı almak için dil becerisi, iş deneyimi, yaş ve Almanya ile bağlantılar da dikkate alınacak.

Almanya'ya turist vizesiyle gelen ve ülkede iş bulan kişilerin artık ülkelerine dönerek çalışma izni için yeniden işlem yapması gerekmeyecek.

İş bulan kişiler yasada belirlenen niteliklere uygun bir iş teklifi aldığında doğrudan Almanya'da çalışmaya başlayabilecek.

Koalisyon hükümeti ayrıca eğitim amaçlı göçü de teşvik etmeyi hedefliyor.

Bu yönde ikamet unvanı verilebilecek azami yaş yükseltildi, ikamet izni için azami kalış süresi de dokuz aya çıkarıldı.

Aynı zamanda yurt dışından gelen nitelikli çalışanlar için aile birleşimi olanakları genişletilecek. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir