• DOLAR 32.626
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2441.723
  • ...
LGS tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

4 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen LGS'de tercih heyecanı başlıyor.

Bir milyondan fazla öğrencinin katıldığı sınav sonrasında yapılacak olan tercihler, öğrencilerin geleceğine yön verecek.

Yapılacak olan LGS tercihleri ile ilgili öğrenci ve velilere tavsiyelerde bulunan Eğitim Koçu Yılmaz, "Yüzde ikilik bir dilime giren öğrencimizin ilk 3 tercihi, daha düşük yüzdelik diliminden yapması gerekir." dedi.

Öğrencilerin girecekleri okulları seçme konusunda tavsiyelerde bulunan Yılmaz, "2023 LGS sınavımız yapıldı, yaklaşık 1 milyon 250 bin öğrencimiz sınava girdi. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih kılavuzu yayınlanacak. Öğrencilerimiz tercih kılavuzlarına göre girecekleri okulları yüzdelik dilime göre belirleyecekler. Tercihler yapıldıktan sonra tercih sonuçları açıklanacak ve tercih sonuçlarının akabinde birinci nakiller olacak. İkinci nakiller yerleştirme komisyonları tarafından yerleşemeyen öğrencilerin yerleşmesi sağlanacak. Öğrencilerimiz İnşallah haklarında hayırlı olacak en iyi liselere yerleşmiş olacaklar." şeklinde konuştu.

Öğrencilerin aldıkları puandan ziyade aldıkları yüzdelik dilimin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Öğrencilerimiz emek sarf ettiler, 8 yıllık eğitimlerinin akabinde bir liseye girmiş olacaklar. LGS sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerimizin aldıkları puanlar ve yüzdelik dilimleri açıklanacak. Burada önemli olan puanlar değil özellikle yüzdelik dilimler olacak. Yıllara göre puanlar yukarı çıkar aşağı iner ancak yüzdelik dilimlerde çok değişim olmaz. Tercih kılavuzu açıklandıktan sonra öğrencilerimizin almış oldukları puana göre tercih listesinden bakacaklar. Öğrencimizin öncelik olarak yapması gereken 3 şey var. Öğrencimiz 5 tane yerel dediğimiz evine yakın olan okullardan tercih yapması gerekiyor. İkinci olarak merkezi sınavla öğrenci alan okullarımızdan 10 tane tercih yapması gerekiyor. Üçüncü olarak 5 tane pansiyonlu olan okullardan tercih yapmak suretiyle toplamda 20 tercih yapacak." diye kaydetti.

Öğrencilerin tercih vermesi gerektiği okullar hakkında bilgi veren Yılmaz, "Öğrencilerimiz, yerli tercihleri yapmazsa merkezi sınavla öğrenci alan okullara tercih yapamıyor. Mutlaka merkezi sınavla öğrenci alan okullardan önce 5 tane yerli okuldan tercih vermeleri gerekiyor. Burada önemli olan şey alandır, Anadolu lisesi seçecekse 3 tane Anadolu lisesi seçmesi gerekiyor yada mesleki teknik Anadolu lisesi seçebiliyor. Burada işin içerisine aldığı yüzdelik dilim giriyor, burada bir öğrencinin yüzdelik dilimini ele aldığımızda öğrenci tercihini nasıl yapmalı. Yüzde ikilik bir dilime giren öğrencimizin ilk 3 tercihi daha düşük yüzdelik diliminden yapmasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Son olarak öğrenciler için iyi temennilerde bulunan Yılmaz, "Öğrencilerimize sağlık sıhhat ve afiyet diliyorum. Haklarında hayırlısı olacak en güzel liselere girmelerini temenni ediyorum. Öğrencilerin arzu ettikleri liseler tabiî ki önemli fakat istedikleri, liselere girememişlerse de çok canlarını sıkmasınlar, alttaki okullardan birine mutlaka girmiş olacaklar. Önemli olan bundan sonraki çalışmalarında planlı, programlı ve azimle çalışarak arzu ettikleri üniversiteyi hedeflemeleri gerekiyor." diye ekledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir