• DOLAR 34.533
  • EURO 36.425
  • ALTIN 2960.638
  • ...
"Çocuklarımız ahlaki hasletleri erken yaşlarda edinmezse ilerleyen yaşlarda çok daha zor oluyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Yaz Kur'an Kursu hakkında İLKHA'ya konuşan Mardin Müftü Yardımcısı Üney, çocukların cami, namaz ve diğer manevi ibadetlerin aşılanması için ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu. 

Her yıl düzenlenen Yaz Kur'an Kursu hakkında bilgi veren Üney, cami kültürünü namaz kültürünü ve diğer ibadetleri öğrenmek için yaz ayının bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, "Her sene Diyanet İşleri Başkanlığımızın düzenlediği ve halkımızın da malumu olan yaz Kuran kurslarımız, bu yıl 3 Temmuz günü başlayacak ve 11 Ağustos'a kadar devam edecek. Önceki yıllarda bu süre daha uzundu ancak bu yıl Kurban Bayramının araya girmesi, yaz tatili vesaire dikkate alınınca başkanlığımız bu sene 'Yaz Kuran Kurslarına 6 haftalık bir süre ayırdı. Bizim vatandaşlarımıza bir şeyler söylememiz gerekirse, Yaz Kuran Kursları öğrencilerimizin tatil zamanına denk gelen bir süreç. Ama evren boşluk kabul etmiyor. İnsan vaktini güzel şeylerle doldurmazsa mutlaka zararlı ya da faydasız şeylerle doldurma cihetine girebilir. Bu manada velilerin üzerine düşen görev şu; yazın elbette gençlerimizi eğlenecek, tatil yapacaklar, bazı şeylerle kafa dağıtacaklar ama bu sürede en azından Kuran kurslarımıza gelmek suretiyle camilerimizi, mihrabın, hutbenin, minberin, hocanın ne olduğunu cami kültürünü, oturmayı-kalmayı, abdestin, namazın ne olduğunu daha bu yaşlarda sanki taşa yazılan yazı misali olması hasebiyle Kuran kursları önem arz ediyor." şeklinde ifade etti. 

Üney, çocukların manevi olarak bir eksiklik içerisinde olduklarını belirterek, "Çocukların Kuran'ı, ahlaka ve ibadete dair milli, manevi ve kültürel değerlerimizi bizim toplumda karşılaştığımız pek çok örnekte de gördüğümüz üzere inanın evlilik çağına gelmiş olmasına rağmen gusül abdestini almasını, namazın nasıl kılınacağını bilmeyen birçok bireyle karşılaştık. Bu hem kız hem de erkek. Bu zamanda çocuklarımızın abdestini, namazını belki öğrenebildiği kadarıyla Kuran'ı, ahlaka ve ibadete dair milli, manevi ve kültürel değerlerimizi öğrenmeleri için bu 6 haftalık kısa gibi görünen ama çok önemli zaman dilimini değerlendirmelerini istiyoruz. Bu noktadan hareketle çocuklarımızın yaz Kuran kurslarına kayıtlarını yapmaları için müftülüklerimize, kendi mahalle camilerindeki hocalarımıza başvurmak suretiyle kayıtlarını yaptırabilirler. Bu 10 Temmuz'a kadar devam edecek. Zaten 3 Temmuz'da camiye giden bir çocuğumuz gerekli belgeleri temin ederek kayıtlarını yapabilir ve kursumuza başlayabilirler. Günlük 3 saat olmak suretiyle kursumuz devam edecek inşallah. " dedi.

"Çocuklarımız bu yaz tatili fırsatını kaçırmamalıdır" 

Üney, "Şunu da söylemek gerekirse bizler Yaz Kuran Kurslarında sadece Kuran'ı Kerim okumayı öğretmiyoruz. Spor, yüzme, gezi gibi kültürel faaliyetler yapmak suretiyle çocuklarımızın sadece camide durmasını noktasında değil o alanlardaki davranışlarını da kontrol etmek adına ve ahlaki bazı kazanımlar almalarında da rehberlik ediyoruz. Çocuklarımızın bu yaşlarda bu fırsatı kaçırmadan daha büyük yaşlarda edinmeleri zor olan ahlaki değerleri belki 6 haftalık bir süre, bir yaz tatilinde çok çabuk kazanılabileceğini bilmeleri lazım. İnsanların karakterleri küçüklükten edindiğimiz bilgilerden, görgülerden ve örnekliklerden oluşan bir şey. Yani bir insan 5-10-15 yaşlarında bir ahlaki hasleti edinemediyse 20 yaşında o ahlaki hasleti edinmesi çok daha zor. Yaş iken eğilmeyen şey kuruduktan sonra eğilmez. Bir çocuk camiye gelip sadece oturup gitse bile o ortamın, o kardeşlik havasını teneffüs etmek suretiyle bile inanın ilerice hayatına pek çok şey kattığını kendisi de veliler de görecektir. Bu manada 'O faydadan aile ve çocuklarımızı kendilerini mahrum etmesinler' diyoruz. İnşallah çocuklarımızı camilerimize davet ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yaz aylarından sonraki süreçlerde de çocukları camiye ve ibadet konusunda yol göstermeleri için ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Üney, "Yaz Kuran kurslarından sonra sene içerisinde ailelerimizle beraber camilere çağırdığımız ve teşvik ettiğimiz projelerimiz var. Büyüklerimize, anne ve ablalarımıza yönelik kurslarımız var, hafızlık için yatılı olan Kuran kurslarımız var. Camilerimizin her zaman açık. Sadece yazın değil kışın da açık. Bizim toplumumuzda şöyle bir eksikliğimiz var. Yazın bilmediğimiz dini konuları, Kuran okumayı öğrenelim ya da sadece Ramazan aylarında Kuran okuyalım da sonrasında bırakalım diye izlenilen bir yol var. Aslında bu bizim bakış açımızın yanlışlığından kaynaklanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız yılın 365 günü, yaz-kış demeden bütün hocalarıyla görevine devam ediyor. Yani herhangi bir insanımız sene içinde veya kışın bir camimize gidip 'Hocam ben Kuran okumayı öğrenmek istiyorum' dediği zaman hocalarımız her zaman hizmetlerinde. Zaten hocalarımızın vazifeleri de o. Ama böyle bir talep gelmediği için sadece yazın olur gibi bir algıda oluşmuş durumda. Bu konuda zaten büyük küçük fark etmeden hocalarımız her türlü dini konuda yardımcı olmak babında faydalı olmaya devam ediyorlar." şeklinde kaydetti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir