• DOLAR 32.405
  • EURO 34.583
  • ALTIN 2384.55
  • ...
20. Astana görüşmelerinin ortak bildirgesi yayınlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara ve Şam arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi ve Suriye krizine çözümü amaçlayan Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları arasında düzenlenen Astana görüşmeleri dün ve bugün gerçekleştirildi.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tümış de bugün biten Astana formatı toplantısının son olacağını söyledi.

Toplantı sonrası ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, "Suriye konulu 21. uluslararası toplantıyı 2023'ün ikinci yarısında düzenleme konusunda mutabık kaldık" denildi.

Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'ye insani yardım sağlamaya devam etmenin ve hacmini artırmanın önemini vurguladı.

Taraflar ayrıca mültecilerin Suriye topraklarına güvenli ve gönüllü dönüşlerini kolaylaştırma gereğini vurguladı. 

Bildiride, "Taraflar, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin Suriye'deki ikamet yerlerine güvenli, onurlu ve gönüllü dönüşlerini teşvik etme, geri dönüş haklarını ve destek haklarını sağlama gereğini vurguladılar. Bu bağlamda, uluslararası topluma Suriyeli mültecilere ve yerinden edilmiş kişilere gerekli yardımı sağlamaya yönelik çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca bu hususta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve diğer uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere tüm paydaşlarla ilişki kurmaya devam etmeye hazır olduğumuzu yeniden teyit ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

"Suriyeli tarafların yapıcı yaklaşımıyla Anayasa Komitesine bağlı Taslak Komisyonu’nun dokuzuncu oturumunun vakit kaybetmeden yapılması" çağrısında bulunan bildiride, Rusya, Türkiye ve İran’ın Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik yol haritası hazırlama yönündeki aktif çabalarını sürdürecekleri belirtildi.

Taraflar ayrıca terörle mücadele, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalama, sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit etmeyi amaçlayan ayrılıkçı planlara ve terörist eylemlere karşı mücadelede konusunda işbirliğini sürdürme kararlılıklarını ifade etti.

Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya’dan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katıldı. Toplantıya Suriye rejimi ve Suriye muhalefetinin temsilcileri de katıldı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir