• DOLAR 34.343
  • EURO 36.563
  • ALTIN 2829.32
  • ...

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ev ve iş yerlerine duyulan talebin artması fırsatçılığı da gün yüzüne çıkardı. Fahiş oranlarda artan kiralar; ev sahibi olmayan insanları ya da evlenip yuva kurmak isteyen gençleri kara kara düşünmeye sevk ediyor.

Kira artışlarının enflasyonla orantılı olmaması, kazancının büyük bölümünü kiraya vermek zorunda kalan halkta büyük endişelere yol açıyor.

Çaresiz kalan halk ne yapacağını bilemez durumda. Yetkililerden duruma çözüm bulunmasını isteyen halk, ev sahipleriyle mahkemelik olma ya da sokakta kalma riskiyle karşı karşıya.

Peki kiralardaki artışların ana sebebi ne? Enflasyon mu? Denetim yetersizliği mi? Konut eksikliği mi?

Bingöl Emlakçılar ve Komisyoncular Derneği Başkanı Abdulrahim Yıldız, artan ev ve iş yeri kiraları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

"Kira artışlarının sebebi: Enflasyon ve konut yetersizliği"

Bingöl Emlakçılar ve Komisyoncular Derneği Başkanı Abdulrahim Yıldız

Kira artışlarının temel sebebinin enflasyon olduğunu belirten Yıldız, inşaat sektörünün yeterince faal olmamasından kaynaklanan konut yetersizliğinin de kiraları artıran faktörler arasında yer aldığına dikkat çekti.

Büyük paraların bağlandığı mülklerin kiralarının da paralel olarak yükseldiğine vurgu yapan Yıldız, inşaat yapımında kullanılan malzemelere gelen zamlar nedeniyle maliyetlerin arttığını, bunun sonucu olarak da maliyetlerin ev ve iş yeri fiyatlarına yansıtıldığını söyledi.

Ancak fahiş oranlarda kira artışlarının kabul edilemeyeceğine işaret eden Yıldız, böyle bir durumla karşılaşan kiracıların Ticaret Sanayi İl Müdürlüğüne giderek şikâyette bulunabileceğini belirterek yetkililerden bu durumun düzeltilmesi için çağrıda bulundu.

Kira artışlarının nedenlerini Bingöl özelinde irdeleyen Yıldız, "Mevcut kira artışlarının sebebi inşaatın olmamasındandır. Yeterli sayıda konut alanımız yok. Kira artışlarının sebebi biraz da konut yetersizliğindendir. Kişi bin liraya oturduğu evin kirası 3 bine çıkmış. Diyebilirim ki Türkiye'de en uygun kiralar Bingöl'dedir. Elbette kiracı ile ev sahiplerinin karşı karşıya gelmesini istemeyiz."

"Orantısız kira zammı durumunda Ticaret Sanayi İl Müdürlüğüne şikâyette bulunulmalı"

Yıldız, kiracıların, oturdukları evin veya işyerinin kira artışlarının fahiş rakamlara ulaşması halinde Ticaret Sanayi İl Müdürlüğüne şikâyette bulunması gerektiğini hatırlatarak müdürlüğün gerekeni yapacağını söyledi.

"Halk mağdur, yetkiler bu konuya el atmalı"

Kira zulmünü yeterli sayıda bina yapılmayışına bağlayan Yıldız, "Dışarıdan gelen hemşerilerimiz ve memurlar şu an ev bulamıyorlar. Maliyetler fazlalaştı, haliyle ev fiyatları da arttı. Demire zam, çimentoya zam, fayansa zam, bunlar hepsi birbiriyle endekslidir. Saymakla bitmez. Netice olarak devlet büyüklerinden ricamız bu konuya el atmalarıdır. Halk mağdur, yardımcı olmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Sadullah Boğatekin

Bingöl'de yerleşecek ev bulamayan depremzede Sadullah Boğatekin, uzun zamandır Bingöl'de ev aradığını ve bulamadığından yakındı.

Bingöl merkezde yapımı devam eden TOKİ sahalarının çoğaltılarak Bingöl'deki konut ihtiyacının giderilmesi talebinde bulundu. (İLKHA)