• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
BM’nin Rus kontrolünde bulunan bölgelere erişim talebi Rusya tarafından reddedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Brown, Rusya’nın kontrolü altındaki bölgelere insani erişim konusunda yaptığı açıklamada, BM’nin, Ukrayna’nın Herson bölgesi yakınlarında bulunan Kakhovka HES barajının yıkımından etkilenenlere insani yardımın etkin bir şekilde ulaştırılması amacıyla Ukrayna ve Rusya hükümetleri ile temaslarını sürdürmekte olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Rusya Federasyonu hükümeti, geçici askeri kontrolü altındaki bölgelere erişim talebimizi şu ana kadar reddetmiştir. BM gerekli erişimin sağlanması için girişimlerini sürdürecektir. Rus yetkilileri uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uygun hareket etmeye çağırıyoruz. Yardıma ihtiyacı olan insanlar yardımdan mahrum bırakılamaz. BM, nerede olurlarsa olsunlar, acilen hayat kurtarıcı yardıma ihtiyaç duyan tüm insanlara - son baraj yıkımının bir sonucundan etkilenenler de dahil olmak üzere - ulaşmak için elinden geleni yapmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Ukrayna Sözcüsü Saviano Abreu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Uluslararası İnsancıl Hukuk açıktır; Kural 55: Çatışmanın tarafları, ihtiyaç sahibi siviller için insani yardımın hızlı ve engelsiz geçişine izin vermeli ve bunu kolaylaştırmalıdır.  Bu nedenle Rusya Federasyonu'nu bir kez daha yükümlülüklerini yerine getirmeye ve insani yardım görevlilerinin Ukrayna'nın, Rusya'nın askeri kontrolü altındaki bölgelerine serbest ve engelsiz erişimine izin vermeye çağırıyoruz, böylece savaşın dehşetine katlanan insanlara umutsuzca ihtiyaç duydukları desteği sağlayabiliriz” dedi.

Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown, 13 Haziran’da yaptığı açıklamada da Kakhova barajında meydana gelen patlama sonrasında sel yaşanan bölgelere insani yardım ulaştırmak için hazır olduklarını ve Rusya’dan güvenli geçiş garantisi beklediklerini açıklamıştı. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir