• DOLAR 34.236
  • EURO 37.639
  • ALTIN 2920.514
  • ...
Sırbistan-Kosova gerilimi: Vucic'ten tansiyonu yükseltecek sözler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in daveti üzerine Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak kriz toplantısına katılıp katılmama konusunda karar vermediğini açıkladı.

Vucic, Kosova polisi tarafından gözaltına alınan Sırpların serbest bırakılmadığı sürece Kosova Başbakanı Albin Kurti ile diyaloğun manasız olduğunu belirtti.

Sırbistan’ın Kosova özel kuvvetleri ile “sahte” belediye başkanlarının Kosova’nın kuzeyindeki Sırp belediyelerinden çekilmelerini talep ettiğini vurgulayan Vucic, “Diğerleri konuşmaya hazır olduğunda biz de buna hazır olacağız. O zamana kadar bunu istemiyoruz” diye kaydetti.

Brüksel’deki kriz toplantısına katılıp katılmama kararının taktik bir karar olacağını ifade eden Vucic, “Çünkü Albin Kurti ile diyalog söz konusu değil. Zira bu diyalogda sadece bizim taviz vermemiz istemiyor. Ama artık verecek bir şey kalmadı. Konuşmanın manası yok” dedi.

Kosova konusunda durumun son noktaya dayandığını ve “çaresiz” durumdaki Kosovalı Sırplarla görüştüğünü kaydeden Vucic, Sırpların barışı muhafaza etmek istediklerini fakat bunu nasıl yapacaklarını bilmediklerini ifade etti.

Vucic, “Batı ülkeleri Sırplara ateş edilmesine ve kötü muameleye maruz bırakılmalarına izin veriyor. Kurti’nin her şeyi yapmasına izin veriliyor. Biz ne yaparsak yapalım, yapıcı olduğumuzda dahi bize asla yardım edecek değiller, çünkü Kosova’yı egemen bir bölge olarak tanıyorlar” dedi. Sırbistan’ın barışı korumaya çalışacağını fakat Sırp halkına kötü muamele edilip hayatlarının tehdit edilmesine izin vermeyeceğini ifade eden Vucic, önümüzdeki günlerde stratejik kararlar vermeleri gerekeceğini söyledi. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir