• DOLAR 32.911
  • EURO 35.273
  • ALTIN 2470.229
  • ...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bölge Koordinatörü ve Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç, bölgede başlanan tahıl hasadı, TMO tarafından açıklanan tahıl fiyatları, çiftçilerin yaşadıkları sıkıntı, sorunlar ve girdi maliyetleri ile ilgili İLKHA Muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Bu sene yağışların bereketli olmasından dolayı tahıl hasadında rekor kırıldığını kaydeden Kılınç, açıklanan hububat fiyatlarının ise çiftçileri memnun etmediğini dile getirdi.

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, rekoltenin yüksek olmasının çiftçilerin zarar etmelerinin önüne geçtiğine vurgu yapan Kılınç, üretimin önünün açılması, tarım ve hayvancılığa daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

“Bu sene tahılda rekor kırılıyor”

Yunus Kılıç

Asrın felaketinde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’da arpa hasadına başlandığını söyleyen Kılınç, “Bu sene yağışların fazla olması nedeniyle tahılda rekor kırılıyor. Dekar başına 400 ila 600 kilogram arası verim alıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi 'bir avuç tahıl koyacak yerimiz yok' dedi. Malatya’mızda acil olarak Toprak Mahsulleri Ofisi açıldı ve alımlara başlandı. Önümüzdeki hafta da Yazıhan ilçemizde bir şube açıp alıma başlayacaklar. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teşekkür ederiz. Afeti yaşamış bir İl olarak, afetin yaralarını da gene çiftçi, üretim saracak. Rabbim çiftçilerimizin yardımcısı olsun” dileğinde bulundu.

“Girdi maliyeti çok yüksek, rekolte yüksek olmasaydı çiftçimiz zarar edecekti”

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve açıklanan tahıl fiyatlarının yeterli olmadığına vurgu yapan Kılınç, şöyle devam etti:

“TMO buğday fiyatını 8,25 TL, arpanın ise 7 TL olarak açıkladı. Verilen destek ise buğdayda 1 TL, arpa da ise 50 kuruş. Açıklanan fiyat üreticiyi memnun etmedi. 10 TL üzeri fiyat bekliyorduk. Rekolte yüksek olmasaydı, çiftçimiz zarar edecekti.”

“Tarım ve hayvancılığa daha fazla önem verilmeli”

Malatya denilince tarımın akla geldiğini kaydeden Kılınç, “Malatya’nın turizm geliri yok, sanayi geliri de fazla değil. Malatya’da herkes tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Hükümetin tarım ve hayvancılık konusunda biraz daha destek vermesi lazım. Ziraat mühendislerini sahaya göndermesi lazım. Klimalı odalarda oturarak, üretimi daha da artıracağız diyorlarsa bu yanlıştır. Ziraat mühendisleri bizim gibi tarlada, tozun içiresinde olması lazım. 'Bu ekimde ne yapılsa daha iyi verim alınabilir?' diye bir hesap yapmaları ve proje geliştirmeleri lazım. Ziraat mühendisleri evrak işlerini de bırakması lazım. Evrak işleri için ziraat odaları yeterlidir. Tarım Bakanı’mız değişti, İnşallah buna bir el atar. Üretimin önü açılmalı, tarım ve hayvancılığa daha fazla önem verilmeli. Üreticinin alın teri karşılanmalı.” diye çağrıda bulundu.

“Yaklaşık bir milyon dekar alanda tahıl üretimimiz var”

Malatya genelinde bir milyon dekarın kayısı bahçelerinden oluştuğunu kaydeden Kılınç, “Şu an bulunduğumuz yer, 120 bin dekar alan. Bunun 93 bin dekarı Boztepe Recai Kutan Barajı’ndan sulanıyor, kalan kısmın sulama projesi de devam ediyor. İnşallah Arguvan Yoncalı Barajı da devreye girdiğinde orada da 190 bin dekar alan suya kavuşacak. Şu an da yaklaşık bir milyon dekar alan üzerinde tahıl üretimimiz var. Arazimizin çoğu sulama olduğu için çerezlik ayçiçeği, pancar, silajlık mısır gibi ürünlere ağırlık veriyoruz.” dedi. (İLKHA)