Cevdet Yılmaz'dan enflasyon mesajı!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında soruları yanıtladı. "Şimdi enflasyonla topyekûn mücadele zamanı." diyen Yılmaz, "Ekonominin düşmanı belirsizliktir. Bu olduğunda ekonomik aktörler bekle gör moduna girerler. Belirlilik son derece önemlidir. Artık öngörülebilir 5 yıllık perspektifimiz var. Şeffaf istişare odaklı bir programımız var. İstikrar ve güven içinde zorlukları aşacağız." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"İSTİKRAR VE GÜVEN İÇİNDE ZORLUKLARI AŞACAĞIZ"
Eylül ayında orta vadeli programı revize etmeyi planlıyoruz. Birincisi maliye politikaları. İkincisi para politikamızın çerçevesi olacak. 2023 tahminlerimiz güncellenecek, 3 yıllık yeni tahmin ve hedeflerimiz ortaya konacak. Yapısal reformlar da içinde yer alacak. Bir taraftan bakanlık diğer taraftan ilgili taraflarla istişareler yürüterek tamamlayacağız. Ekonominin düşmanı belirsizliktir. Bu olduğunda ekonomik aktörler bekle gör moduna girerler. Belirlilik son derece önemlidir. Artık öngörülebilir 5 yıllık perspektifimiz var. Şeffaf istişare odaklı bir programımız var. İstikrar ve güven içinde zorlukları aşacağız. Cumhurbaşkanımız Türkiye Yüzyılı dedi. Biz Türkiye Yüzyılı'nın ilk kabinesiyiz. Türkiye Yüzyılı'nı 85 milyonla inşa edeceğiz. Toplumu kucaklayan irade ortaya koyan duruşumuz var. Tüm taraflarla istişare içinde olacağız. İstişare medeniyetimizin getirdiği bir değer. Biz de önem vereceğiz.
ENFLASYON NASIL ORTADAN KALKACAK?
Pandemi sonrası oluşan dengesizlikler bir takım farklı aktörlerle dünyada da biz de enflasyonla karşı karşıyayız. Bir taraftan resesyon var. Bu dengede bu süreç yürütülmeye çalışıyor. 3 yıla baktığınızda reel tarafta çok güçlüyüz. Büyümede 3 yılda dünya yüzde 3 Türkiye ekonomisi yüzde 20 oranında büyümüş. Ama bir taraftan fiyat artışları ve sosyal meselelerle karşı karşıyayız. Şimdi enflasyonla mücadele zamanı. Topyekûn mücadele tabi. Sektörel politikalar da etkileyebiliyor.
Tarım ve gıda sektörü stratejik bir sektördür. Giderek önemini dünya daha iyi anlıyor. Gıda konusuna büyük önem veriyoruz. Tarım alanı sadece Tarım bakanlığı çalışmalarıyla bir yere varacağımız bir alan değil. Kapsamlı şekilde önümüzdeki dönemde büyük bir önem atfedeceğiz.
"ÇALIŞAN KESİMLERİ ENFLASYONA EZDİRMEME NOKTASINDA TEDBİRLERİ ALDIK"
Enflasyonda beklenti yönetimi çok önemli. Olumsuz beklentiler olunca kendini besleyen bir beklenti oluşuyor. Yarın daha fazla olacak diye şimdiden harekete geçme eğilimi olabiliyor. Yeniden normalleşmeye gitmek gerekiyor. Bu bir süreç. Aşama aşama bu konuda mesafeler alacağız. Dünyadaki gelişmeler de bize yardımcı olacak. Dünyada büyüme hızı düşüyor. Yüzde 3 altına düşecek bu sene. Bu da talebi aşağıya çekiyor. Bu da fiyatları düşürüyor. Enerji fiyatlarında düşüş görüyoruz. Daha olumlu bir noktaya gireceğiz. Orta vadeli programda göreceksiniz. Belli bir süreç bu. Biz tek başına enflasyon her şeydir diye bakınca hızla bir şey yaparsınız ama diğer tarafları kırar dökersiniz. İyi bir süreç yönetimiyle enflasyonu aşağıya çekeceğiz. Çalışan kesimleri enflasyona ezdirmeme noktasında tedbirleri aldık almaya devam edeceğiz.
Önemli 2 Seçim yaşadık. 2 tarafta da aynı ittifak kazanmış oldu, bir uyum da var. Oradaki belirsizlik ortadan kalkmış durumda. Eski sistem olsa hızlı şekilde belirsizlik ortadan kalkmayabilirdi. Bakanlık pazarlıkları politikalar arasında çatışmalar yaşanır kısa süren hükümetler olurdu. Cumhurbaşkanımızın seçildiği sonuçların ardından yemin etti akşamında hükümetini açıkladı. Bu yeni sistemimizin gücü. Gece gündüz sistemin avantajlarıyla gereğini yapacağız. Başlamış bir süreç bu enflasyonda belli bir düşüş oldu. Önümüzdeki dönemde daha iyi noktalara gideceğiz. Belli dengeler var. Ekonomi alanı bir bütünlük arz ediyor. Kalkınmakta olan güçlü bir ülkeyiz. Bir taraftan da dünyanın zorlu bir dönemindeyiz. Bölgemizde ciddi çatışmalar var bu ortam içinde vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri takip edeceğiz.
TL'NİN DEĞER KAYBI NEREDE DURACAK
Kurun farklı etkileri var. Belli oranda enflasyona yansıma olabiliyor. İthalatı caydırıcı etkisi olabilir. Cari açığa olumlu etkileri olabiliyor. Bizim izlediğimiz serbest kur rejimi. 2001 krizinde sabit kur rejimi vardı. Serbest kur günlük değişimlerle değişim ihtiyacını absorbe eder. Önemli olan temellerdir. Döviz arz ve talebinde denge önemlidir. Bizim kur tahminimiz söz konusu değil. Spekülasyonlara karşı mücadele ederiz. Önemli olan cari açığı azaltmaya yönelik tedbirlerimiz. İç tasarruflarımızı artırmalıyız. Döviz kazandırıcı faaliyetleri artırdıkça döviz sağlıklı noktaya gelecektir. Her döneminin kendi ihtiyaçları vardır. Cari açık bir ülkenin yatırım harcamalarıyla kaynaklar arasındaki farktır. Bizim amacımız önümüzdeki dönemde enstrümanları artırarak daha fazla tasarrufla yatırımları sürdürmek. Bizim tercihimiz yatırımları devam ettirmek ve sağlam tasarruflarla ortaya koymak. 2028'e geldiğimizde 1.5 trilyonluk ekonomi hedefliyoruz. Yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin klasik sorunu nedir? Yeni değil bu cari açık.