• DOLAR 34.553
  • EURO 36.196
  • ALTIN 2964.119
  • ...
Sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artan hava sıcaklıkları, düzensiz ve sağlıksız beslenme ile birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nuray Altunkum, sıcaklıkların artmaya başladığı bu günlerde bazı alışkanlıklarımızı geride bırakmamız gerektiğine dikkat çekti.

Sıcak havalarda nasıl beslenilmesi gerektiğine dair detaylı bir açıklama yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Altunkum, dikkat edilmesi gereken genel noktaları ise şöyle sıraladı:

"Sebze ve tencere yemeklerini tercih etmeliyiz"

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nuray Altunkum

"Besin seçerken yağlı, kızartılmış hamur işi besinler yerine daha ağırlıklı olarak sebze yemeklerini ve tencere yemeklerini tercih etmeliyiz. Yemekleri yaparken baharatı azalmalı ve tuz tüketimine sınır getirmeniz gerekmektedir. Baharatta tuz miktarı yoğun olduğu için yaz aylarında tuz miktarı yüksek beslenmek tansiyon rahatsızlıkları olanlarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur."

"Su ve sıvı tüketimi çok önemli"

Yaz aylarında su ve sıvı tüketiminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Altunkum," Günlük 2,5 litre su için diyoruz ama bu kilogram başına kişiden kişiye değişmektedir. Yaz aylarında çok sıcak olduğu için şekerli, gazlı içeceklerin tüketimine dikkat edin ve sınır getirin, bunların yerine ev yapımı şekersiz limonata, şerbetler, meyvelerden şekersiz kompostolar da tercih edebilirsiniz. Hamur işi şerbetli tatlılar yerine sütlü ve dondurma gibi tatlılar tercih edin fakat bunları da tüketirken miktarına ve haftada 1-2'yi geçmeyecek şekilde tüketmeye çalışın." önerisinde bulundu

"Yaz aylarında yapılan yanlışlardan biri de sanki sınırsız meyve tüketilebilir algısı"

Yaz aylarında en çok yapılan yanlışlardan birinin de sanki sınırsız tüketilebilir gibi meyve tüketilebileceği algısı olduğuna dikkat çeken Altunkum, "Meyvede şeker oranı yüksek olduğu için özellikle fazla şeker alımı yağlanmaya ve fazla kalori almaya sebep olabilir. Meyve seçerken şeker oranı düşük olan kiraz, yeşil elma, erik gibi meyveleri tercih edin, lütfen kavun, karpuz gibi meyveleri tüketirken ölçü ve miktarına dikkat edin. Bunları şeker oranı yüksektir. Fazla tükettiğinizde yağlanmaya ve kilo alımına sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

"Yazın çok sıcak yemek tüketemiyorum demeyin"

'Yazın çok sıcak yemek tüketemiyorum' diyen bireylerin uzun süre aç kaldıkları için kan şekerlerinin ve tansiyonların düştüğünü belirten Altunkum, son olarak şu tavsiyelerde bulundu:

"Kesinlikle ana ve ara öğünlere dikkat edin. Yaz aylarında ne zaman egzersiz yapmalıyız? Çok sıcak ve güneşin tepede olduğu saatleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Eğer bir diyabet, tansiyon veya kronik bir rahatsızlığınız varsa o saatlerde egzersiz, yürüyüş yapmayın, akşam ve serin olan veya sabah saatlerinde olabilir fakat yemekten de 1,5 saat geçmesine özen gösterin. Özellikle tansiyon, kalp ve diyabet hastaları çok dikkat etmeli, sıvı alımı azaltılırsa ter ile sıvı kaybı yaşandığı için tansiyonda dengesizlikler oluşturabilir. Diyabet hastalarında da öğün atlama kan regülasyonunu sağlayamadığı için ya düşer yâda aniden yükselir bu tip hastalarda özellikle yaz aylarında beslenmelerine ekstra özen göstermeleri gerekir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir