• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Baba mesleği sebze yetiştiriciliğini 15 yıldır sürdürüyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Merkez Kervansaray mevkiinde tarla kiralayarak sebze ekip geçimlerini sağlayan Sedat ve Naif Akgök kardeşler sebze yetiştiriciliği hakkında İLKHA mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Baba mesleği olarak yürüttükleri sebze yetiştiriciliği ile aile geçimlerini sağlayan Akgök kardeşler, sebze yetiştirme noktasında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Akgök kardeşler, sebze sulama noktasında aşırı sulamanın iyi olmadığını söyleyerek, çapalama noktasında da bazı detaylar paylaştı.

"Sebzeye çapa iki defa yapılır"

Naif Akgök

Sebze yetiştiricisi Naif Akgök, "Sebze yetiştiriciliği yapmaktayız. Şuan sebze çapası yapmaktayız, çapa, sebze ekildikten sonra hafif gübreleme ve ilk sulama sonrası yapılır. İlk çapa çok önemli, sürekli sulama yapmak da çok iyi değil. Sebzeye iki defa çapa yapmaktayız. Birinci çapa, ektikten sonra yapılan ilk sulama sonrası yapılan çapa diğeri de sebze olgunlaşınca yapılan çapadır." dedi.

"Güneşin altında çalışmak kolay değil"

Yürüttükleri mesleğin zorluklarına değinen Akgök, "Güneşin altında çapa yapmak pek kolay değil, zor iş, kolay değil. Biz de 13 senedir sebze işi yapıyoruz. Tarla kiralayıp sebze ekim işi yapıyoruz." dedi.

"Yağışların sebzeye etkisi tarlanın yapısına göre göre değişir"

Son zamanlardaki sağanak yağışlar hakkında ise Akgök, "Ekme zamanı fazla sulama yapılmadığı takdirde yağmurların zararı olmaz. Tarlanın durumuna göre değişir, kırmızı torak oldu mu etki yapar. Sebzeyi sarartır.  Ancak sert ve çakıllı arazi olunca olumsuz etkisi olmaz, aksine iyi gelir, sebze kendini toprağa tutundurur." İfadelerini kullandı.

"Sebzeyi aşırı sulama ve çapalama yapmak zarar verir"

Akgök, "Bizden tohum alıp eken insanlar kendileri ekince bizimkilerle kıyas yapıp, neden sizinki gibi olmuyor diye soruyorlar. Çünkü onlar çok sulama yapıyor. Bizler motorla sulama yapıyoruz. Biz traktörle hatları açarken onlar elle açıyor. Bakımlarına dikkat etmiyorlar. Çok sulama sebzeyi sarartır ve gelişmesini önler. Nasıl ki bir insan susamadığında su içmemesi gerekiyorsa sebze de öyledir her zaman sulama olmaz, sulamaya gelmediğinde sulanmaz.  Fazla çapalama da sebzeye zarar verir. Sürekli çapalama yapılırsa sebze gelişmez." şeklinde konuştu.

"Baba mesleği olarak sebze yetiştiriciliği yapmaktayız"

Sedat Akgök (Soldaki)

Sedat Akgök ise, "Yaklaşık 15 yıldır Kervansaray bölgesinde sebze işi yapıyoruz. Bölge halkı artık bizi tanıyor. Bu iş o kadar kolay değil. Babamız küçüklüğünden beri bu işi öğrendiği için biz de onunla beraber bu işi yapmaktayız. Mesleği ondan öğrendik. Tarla kiralayıp sebze yetiştiriciliği yapıyoruz. Millet hizmetimizden memnun. Organik sebze üretiyoruz. Bir işi severek yapmak lazım." İfadelerini kullandı. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir