• DOLAR 34.542
  • EURO 36.005
  • ALTIN 3007.744
  • ...
Gazeteciler: "Devletin gazetelere de finansal destek sağlamasını istiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnternetle birlikte yeni iletişim teknolojilerinin insan hayatına hızla girişinin ardından ortaya çıkan dijital medya, geleneksel gazetecilik anlayışını arka plana itmiş durumda. Son zamanlarda giderek artan internet haberciliği, basılı medyayı bitirme noktasına mı getirdi? Peki, yerel gazeteler internet haberciliğine nasıl bakıyor?

Şanlıurfa'da yerel gazetede çalışan gazeteciler, internet haberciliğiyle ilgili İLKHA'ya konuştu.

Gazeteciler,  gazetenin maliyetinin yüksek olmasından yakınarak dijital medya üzerinden habercilik yapılmasından olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Yaşanan güncel bir olayın gazetelerde bir gün sonra yayınlandığını ama internet gazeteciliğinde güncel haberin saniyeler içerisinde yayında olduğunu belirten gazeteciler, devletten destek beklediklerini ifade etti.

"Girdi maliyetlerimiz biraz daha fazla olduğu için elimizde bir şey kalmıyor"

Kader Topal

Gazete çıkarmanın maliyetinin pahalı olduğunu belirterek dijital medya üzerinden habercilik yapılamasından olumsuz etkilendiklerini ifade eden Kader Topal, "Yerel gazeteler maliyet olarak biraz daha pahalıya mal oluyor. Gazeteyi renkli olarak basıyoruz. Bu da bize ekstra masraf çıkarmış oluyor. Gazeteye biz bu kadar ücret öderken insanların dijital medya üzerinden habercilik yapmaları biraz daha olumsuz oluyor. Girdi maliyetlerimiz biraz daha fazla olduğu için elimizde bir şey kalmıyor. Devletin dijital medyaya olduğu kadar matbaaya, gazeteye ve görsel medyaya da aynı ayrıcalığı tanımasını istiyoruz. Bugün bir gazete kolay basılmıyor. Grafiker dijital ortamlarda olmamıza rağmen gazeteye manşetleri yerleştirirken çok zorlanıyoruz. Gazetemiz 12 sayfadan oluşuyor ve 12 sayfayı kopyala-yapıştır yapmasına rağmen bu kadar zorlanıyorken eski dönemdeki gazete ve matbaacılık ne kadar zordu bilemiyorum." dedi.

"Gazete günümüz çağının ihtiyaçlarını artık karşılamıyor"

Mehmet Halhallı

Devletin gazete işiyle uğraşanlara destek vermesi gerektiğini dile getiren Mehmet Halhallı, "Teknoloji çağına girdik, yerel gazeteler hala eski sisteme göre hareket ediyor. Gazete ve baskı üzerinden devam ediyor. Gazete günümüz çağının ihtiyaçlarını artık karşılamıyor. Artık dijital döneme girmek gerekiyor. Basın İlan Kurumu bu yönde gazeteleri telkin ediyor. Gazetelere internet gazeteciliği için hak tanıdılar ve yerel gazeteler bu yönde çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyor. Yerel gazeteler ilçe bazında baktığımızda haber sıkıntısı yaşayabiliyor. Basın İlan Kurumunun yerel gazetelerden minimum 40 haber istemesi, haberler için günde 10 bin tekil ziyaretçi ve 30 bin görüntüleme istiyor. Bu yönde yerel gazeteler sıkıntı yaşıyor. Gazetelerde güncel bir olayın bir gün sonra verilmesi normaldir. Gazetede anlık olarak haber verme imkânı yoktur. İnternet gazeteciliğinde hemen güncel haber verebiliyorsun. Bu sebeple dijital dönüşümde internet çağı önemlidir. Devletin gazetecilere daha fazla destek vermesi gerekir. Yerel basında çalışan emekçiler için pozitif ayrımcılık yapılmalı ve destek olunmalı." ifadelerini kullandı.

"Yerel gazetelerin finansal olarak biraz destek alması gerekiyor"

Musa Orak

Gazetelerin maliyetinin düşürülmesi gerektiğini belirten Musa Orak, "Yerel gazetelerde haber aktarmak biraz zaman alıyor fakat internet haberciliğinde haberi anında aktarabiliyorsunuz. Gazetecilikte bir haberi girdiğiniz zaman değiştiremiyoruz ama internet haberciliğinde o bilgiyi hemen değiştirebiliyoruz. Son zamanlarda gelen zamlardan dolayı maliyetler baya arttı. Gazete okuma oranları da düştüğü için gazetelere yönelik bir destek bulunmuyor. İnternet haberciliğinde maliyet sıkıntısı yok. İnternet haberciliği ön planda olduğu için oldukça fazla site açılmış durumdadır. Yerel gazetelerin finansal olarak biraz destek alması gerekiyor. Maliyetlerin düşürülmesi açısından destek olunması gerekir." dedi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir