• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerimde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’da, kent ekonomisinin önemli bir gelir kapısı olan ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen kayısıyı da don ve dolu vurdu.

Üreticiler, kayısı da bu yıl beklenilen rekoltenin düşük olmasından dolayı şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Yaklaşık 10 milyon civarında kayısı ağacının bulunduğu Malatya’da her yıl yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı ile 110 bin ton kuru kayısı elde ediliyor.

Konuyla ilgili İLKHA Muhabirine konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bölge Koordinatörü ve Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılıç, bu sene yaşanan doğal afetler nedeniyle kayısı rekoltesinde neredeyse yüzde 50 düşüşün beklendiğine dikkat çekti.

"Bu sene yüzde 50 rekoltemiz olacağını ön görüyoruz"

Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılıç

Bu yıl yağışların çok bereketli olduğunu ancak bunun da bazı dezavantajlarının olduğunu söyleyen Kılıç, "Kayısı da çiçeklenme döneminde yağışların çok olması nedeniyle tozlaşma fazla olmadı ancak monilya hastalığı baş gösterdi. Bunların yanı sıra don ve dolu afetleri ile birlikte üründe ciddi kayıplar yaşandı. Yüzde 50 rekoltemiz olacağını öngörüyoruz. Ürün bu yıl çok az diyebiliriz. Doludan dolayı da lekeli ürünler çok. Bu yıl 60 bin ton kuru kayısı olacak diye tahmin ediyoruz ancak bunun yaralı olan kısmını da çıkardığımızda gerçekten bu sene kayısı ürününde sıkıntı yaşanacak." şeklinde konuştu.

"Üreticimiz tahılda bayram ederken kayısı da yüzü gülmedi"

Şu an piyasada kayısı fiyatının da iyi durumda olduğunu ancak ürünün bu yıl az olacağını belirten Kılınç, "Üreticimiz tahılda bayram ederken kayısıda yüzü gülmedi. Kayısıda her yıl yaklaşık 500 milyon dolar ihracatımız olur ancak bu yıl rekolte gerçekten düşük." diye belirtti.

"Üreticinin yaşadığı en büyük sıkıntı sigorta tozlanmanın da sigorta kapsamına alınması gerekir"

Kayısı üreticisinin yaşadığı en büyük sıkıntının sigorta olduğuna vurgu yapan Kılıç, "Üretici sigortasını yaptırıyor ama Tarım sigortasında belli kriterler var. Don vurur, çiçeği kararırsa sigorta kapsamındadır. Ama bu sene tozlaşma ve monilya hastalığından dolayı birçok bahçemizde ürün kaybı yaşandı ve çiftçilerimiz mağdur oldu. Bu çiftçilerimiz, poliçeye 50 ile 100 bin TL ödeme yapmak zorunda. Tarım sigortası kapsamının biraz daha genişletilmesi lazım. Tozlamanın da kapsama alınması lazım. Monilya hastalığı insan elindeki bir şey, ilaçlama tam yapılırsa önlenebilir ama tozlanma doğadan kaynaklı bir şey. Bundan dolayı yetkililerin muhakkak tozlanmayı da tarım sigortası kapsamına almaları gerekir. Yoksa çiftçiler çok mağduriyet yaşar." dedi. (İLKHA)