Stresinizi doğal besinlerle yatıştırın
Gün içerisinde çevrenizdekilere karşı müsamahanız azaldığını, yersiz yere sinirlendiğinizi ve depresyona girdiğinizi hissediyorsanız doğal besinlerle stresinizi yatıştıra bilirsiniz.
VAN - Diyetisyen ve yaşam koçu Gizem Şeber, gün içerisinde strese giren insanların, kuru baklagiller, acı biber, arpa, kuru yemiş, bitter çikolata ve kivi gibi doğal besinlerin yenmesiyle sinirlerin yatıştırılabileceğini söyledi.
Şeber, özellikle öğlen yemeği ile akşam yemeği arasındaki zaman diliminin uzun olduğundan ötürü öğleden sonra kan şekerinde yaşanacak düşüklük, kişiyi daha gergin ve sinirli hissetmesine yol açabileceğini ifade etti.
Şeber, "Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi sindirimi zor olan karbonhidratları içeren kuru baklagiller, kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağlayarak gerginliğinizin tırmanmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca B vitaminlerinden zengin olan bu yiyecekler sinir sisteminin sağlığı açısından da önemlidir" dedi.
Arpa'nın çorbalara ilave edilebileceği gibi haşlaması, lapası da yapılıp garnitür olarak kullanılabileceğini belirten Şeber, "Beslenme düzenimizde alışkın olmadığımız bu tahıl, aynı kuru baklagiller gibi B vitamininden zengin yavaş sindirilen ve kan şekerini diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha uzun süre dengeleyebilen bir besindir. Özellikle öğle ve ikindi öğünlerinde tercih edilmesi önerilir" ifadelerini kullandı.
Şeber, acı biberin ve kuruyemişlerin de strese iyi geldiğini söyleyerek şunları kaydetti, "Acı biber içerdiği kapsaisin pigementi, sadece sıcak hissettirmekle ve metabolizma hızlandırmakla kalmıyor, vücutta mutluluk yaratan endorfinin salgılanmasını hızlandırıyor. En acı biberi bulmak zorunda olmasanız da, vücut ısınızı arttıracak derece de acı olmasında fayda var. Acı biberi çorbalarınıza, sebze yemeklerinize, et/tavuk sote gibi yiyeceklerinize ekleyebilir veya baharat olarak kullanabilirsiniz. Kuruyemişlerin öğleden sonra atıştırması için taşınması kolay ve sağlıklı alternatiflerdir. Birçok çeşidi vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini ve magnezyum mineralinden zengindirler."
Kakaonun mutlu edici etkisi olduğunu, kivinin ise vücudu gevşediğini belirten Diyetisyen Gizem Şeber, "Öğleden sonra atıştırması olarak 20-30 gram bitter çikolata tüketebilirsiniz. Hem seratonin salgılayarak daha mutlu hissedeceksiniz, hem de kalp sağlığınıza destek vereceksiniz. Kendinizi gergin hissetmenizin sebebi vücudunuzun serbest radikallerle savaşıyor olması olabilir. Gün boyunca hava, su, yiyecek, içecek gibi kaynaklardan birçok toksin alıyoruz. Bunları vücudumuzdan atmak için de antioksidanlara ihtiyaç duyuyoruz. C vitamini bu konu da ön sıralarda yer alıyor. Kivi, düşük şeker içeriği, düşük kalorisi ve yüksek C vitamini içeriği ile vücudunuzu toksinlerden arındırmaya ve gevşemenize yardımcı olacaktır" dedi. (Mehmet Aldemir - İLKHA)
Şeber, özellikle öğlen yemeği ile akşam yemeği arasındaki zaman diliminin uzun olduğundan ötürü öğleden sonra kan şekerinde yaşanacak düşüklük, kişiyi daha gergin ve sinirli hissetmesine yol açabileceğini ifade etti.
Şeber, "Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi sindirimi zor olan karbonhidratları içeren kuru baklagiller, kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağlayarak gerginliğinizin tırmanmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca B vitaminlerinden zengin olan bu yiyecekler sinir sisteminin sağlığı açısından da önemlidir" dedi.
Arpa'nın çorbalara ilave edilebileceği gibi haşlaması, lapası da yapılıp garnitür olarak kullanılabileceğini belirten Şeber, "Beslenme düzenimizde alışkın olmadığımız bu tahıl, aynı kuru baklagiller gibi B vitamininden zengin yavaş sindirilen ve kan şekerini diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha uzun süre dengeleyebilen bir besindir. Özellikle öğle ve ikindi öğünlerinde tercih edilmesi önerilir" ifadelerini kullandı.
Şeber, acı biberin ve kuruyemişlerin de strese iyi geldiğini söyleyerek şunları kaydetti, "Acı biber içerdiği kapsaisin pigementi, sadece sıcak hissettirmekle ve metabolizma hızlandırmakla kalmıyor, vücutta mutluluk yaratan endorfinin salgılanmasını hızlandırıyor. En acı biberi bulmak zorunda olmasanız da, vücut ısınızı arttıracak derece de acı olmasında fayda var. Acı biberi çorbalarınıza, sebze yemeklerinize, et/tavuk sote gibi yiyeceklerinize ekleyebilir veya baharat olarak kullanabilirsiniz. Kuruyemişlerin öğleden sonra atıştırması için taşınması kolay ve sağlıklı alternatiflerdir. Birçok çeşidi vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini ve magnezyum mineralinden zengindirler."
Kakaonun mutlu edici etkisi olduğunu, kivinin ise vücudu gevşediğini belirten Diyetisyen Gizem Şeber, "Öğleden sonra atıştırması olarak 20-30 gram bitter çikolata tüketebilirsiniz. Hem seratonin salgılayarak daha mutlu hissedeceksiniz, hem de kalp sağlığınıza destek vereceksiniz. Kendinizi gergin hissetmenizin sebebi vücudunuzun serbest radikallerle savaşıyor olması olabilir. Gün boyunca hava, su, yiyecek, içecek gibi kaynaklardan birçok toksin alıyoruz. Bunları vücudumuzdan atmak için de antioksidanlara ihtiyaç duyuyoruz. C vitamini bu konu da ön sıralarda yer alıyor. Kivi, düşük şeker içeriği, düşük kalorisi ve yüksek C vitamini içeriği ile vücudunuzu toksinlerden arındırmaya ve gevşemenize yardımcı olacaktır" dedi. (Mehmet Aldemir - İLKHA)