Din Hizmetleri Uzmanı Dr. Akşit: Cimrilik, Allah'ın sevmediği bir hastalıktır
İslam'ın cimriliğe bakışından önce İslam'daki ekonomik sistem ve mal-mülk edinme sahiplenme sistemine bakmak gerektiğini belirten Din Hizmetleri Uzmanı Doktor İbrahim Akşit, cimrilik kişinin mala çok düşkün olması ve ihtiras haline getirmesi sonucunda insanda oluşan bir hastalık olduğunu belirtti.
İslam'ın cimriliğe bakışı ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Bursa Osmangazi İlçe Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Doktor İbrahim Akşit, İslam dininde zenginliğin teşvik edildiğini belirterek, bir Müslüman malın kendine emanet olduğunu kendisinin sadece bekçi olduğunu bilip ona göre davranması gerektiğini söyledi.
"Mal edinirken kesinlikle helal yoldan edinmek gerekir"
İslam'ın cimriliğe bakışını açıklamadan önce İslam'ın ekonomik sistemine ve İslam'daki mal-mülk edinme sahiplenme sistemine bakmak gerektiğini belirten Akşit, "Komünist sistemine göre mal devletindir. Kapitalist sistemine göre mal kişinin ve şahıslarındır. İslam'a göre mal Allah'ındır. Mal edinirken kesinlikle helal yoldan edinmek gerekir. Bir Müslümanın kazancını helal yoldan elde etmesi gerekiyor. İslam dininde zenginlik teşvik edilmiştir. Ancak bu zenginliğin helal yoldan olması, malın ve zenginliğin kalbe girmemesi gerekir. Malın, kendisinde bir emanet olduğunun bilincinde olması ve Allah yolundan infak konusunda da kendisinin mesul olduğu bilincinde olması gerekir." dedi.
"Cimrilik kişinin mala çok düşkün olması ve ihtiras haline getirmesi sonucunda insanda oluşan bir hastalıktır"
İbrahim Akşit
Cimriliğin kişinin mala çok düşkün olması ve çok ihtiras haline getirmesi sonucunda insanda oluşan bir hastalık olduğunu söyleyen Akşit, "Âlimlerimiz cimriliği üç şekilde izah etmişler. Kendisi yemez, başkalarına yedirir. Kendisi için harcar, başkaları için harcamaz. Ne kendisi için ne de başkaları için harcamazlar. Bunlar İslam'ın kabul etmediği durumlardır. Kur'an-ı Kerim'de de ifade edildiği gibi, 'onlar ki ne israfa kaçarlar infak halinde ne de cimrilik yaparlar. Bunların orta yolunu takip ederler." şeklinde konuştu.
"Bir insan ne kadar Allah yolunda harcarsa harcasın israf sayılmaz"
Akşit, "Cimrilik nedir? Cimrilik harcanması gereken yerde harcamamaktır. Verilmesi gereken yerde vermemektir. Yenmesi gereken yerde yedirmemektir. Gereken yeri tespit edilecek olan da ilahi yasalardır. Bir insan ne kadar Allah yolunda harcarsa harcasın israf sayılmaz. Bir insan kötü ve haram yolda çok az harcarsa bile israf sayılır. İslam'ın mal edinme konusundaki kuralları olduğu gibi bu malı değerlendirme ve harcanma konusunda da kuralları vardır. Bir Müslüman malın kendine emanet olduğunu kendisinin sadece bekçi olduğunu bilip ona göre davranması gerekir." diye belirtti.
"Müslümanların Allah rızası için verebilme erdemliğine ulaşması gerekir"
Allah bir kulun başka kuluna borç para vermesini sanki kendisine vermiş gibi kabul etmesinin son derece önemli bir nokta olduğunu belirten Akşit, "Müslümanlar mal sevgisi, para, dünya ve mevki hırslarını kalplerinden atıp Allah rızası için bunları atabilme verebilme erdemliğine ulaşması lazımdır. Cimrilik hastalığına yakalanmış bir insan bundan nasıl kurtulabilir? Şüphesiz Allah yolundan vererek, nasihatleri dinleyerek, ayet ve hadislere bakarak kendisinden böyle bir hastalığı keşfedip bu hastalığın tedavi noktasında da ayet ve hadislerden istifade etmelidir. Âlimlerden cimrilik konusundan yardım almalıdır." diye konuştu. (İLKHA)