• DOLAR 32.391
  • EURO 34.657
  • ALTIN 2392.2
  • ...
Vali Şahin: Malatya 2 dakikada yıkıldı 2 yılda yeniden kurmaya çalışıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Kent Konseyi tarafından, 6 Şubat depremlerinde ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’nın yaralarının sarılması, şehrin yeniden ihya edilmesi, şehrin kent hafızasına göre inşa ve imar edilmesi noktasında ‘Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı’ düzenlendi.

Toplamda 3 oturumdan oluşan çalıştayda kentsel dönüşümün önemi, dayanıklı yapı stokunda zemin etüdünün önemi, betonarme yapıların deprem performansı, taşıyıcı elemanlarda tasarım kuralları, yeni planlama için öneriler ve deprem sonrası Malatya gözlemleri gibi konular görüşüldü.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Artan, "Şehrimiz depremden en çok zarar gören illerden birisidir. Devletimiz güçlü sayın valimiz, belediyemiz ve diğer kurumlar ellerinden geleni yapıyorlar. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim." dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Latif Okyay, 6 Şubat depremlerinden sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi uhdesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem, Malatya’yı yeniden ayağa kaldırmak için belediyenin tüm imkân ve kaynaklarının kullanıldığını belirtti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Recep Bentli ise, "Umarım yapılan çalıştay amacına ulaşır. İlimizin deprem sonrası hem yapı hem de diğer imalatların yapılması sırasında çok büyük katkılar sunar. Ben Büyükşehir Belediyemiz ve Malatya Kent Konseyi’ne böyle bir çalıştay düzenledikleri için teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.

"Şehrimizi yeniden kurmaya çalışıyoruz"

Çalıştay’ın hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Valisi Hulusi Şahin, "Kent konseyimiz çok değerli bir programı planlamış. Buradan çıkan çıktıların, bundan sonraki süreçte planlayıcılara ve işi yürütenlere rehber olacağını düşünüyorum. Bazı konulara açıklık getirmek istiyorum. Özellikle bazı çevreler tarafından çok sık bir şekilde dile getirilen hususlar var. Bunu bir şekilde düzeltmemiz lazım yoksa açıyı yanlış yere kurduğunuzda yanlış yöne gidersiniz. Malatya, 6 Şubat’ta meydana gelen devasa bir felaketle boğuşuyor. Az ya da çok herkes zarar gördü, zarar görmeyen kimse yok. Malatya 200 yıllık bir şehir ve 2 dakika içerisinde yıkıldı. Şimdi de 2 yılda yeniden kurmaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil. Sadece Malatya olsaydı, tüm Türkiye buraya odaklanırdı ama Hollanda büyüklüğünü kapsayan 11 il etkilenmiş, 4 ilimiz hemen hemen yıkılmış. Malatya 4 ilden bir tanesi her üç binamızdan biri kullanılamaz hale gelmiş. O nedenle 2 yılda 200 yıllık işi yapmaya çalışıyoruz. Bu şehir yanlış bir yere kurulduysa bunun sorumlusu bugünün yöneticileri midir? Dolayısıyla hepimiz sorumluyuz. Yaşadığımız depremden ders çıkaralım. Bundan sonra inşa edeceğimiz şehri, daha sağlam ve daha sağlıklı yapalım. Bunu yapabilecek hem bilgiye hem akla hem de iradeye sahibiz. Kolay bir iş yapmıyoruz. Biz 4 ayda her gün 400 bin öğün yemek veriyoruz. Şu anda konteyner kentlerde 70 bin insanımız yaşıyor ve bu rakam 15-20 gün sonra 120 bine çıkacaktır. 3 bin 500 iş yeri kurduk. Zor bir iş yapıyoruz çünkü yıkım çok büyük. Bu zor işleri yapanların da bir miktar takdir beklemek hakkımız değil mi? Ama tam tersi oluyor hizmet yapanlar her türlü alaya ve küçük düşürücü ifadelere muhatap oluyorlar. Bu Allah’tan reva mıdır? Bu duygu ve düşüncelerle önemli çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 3 oturumdan oluşan Deprem Sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı’nın 1. Oturumuna geçildi. 1. Oturum Prof. Dr. Mehmet Ülker Başkanlığında yapıldı. Oturumda, ‘Tarihi Depremler ve Sair Afetlerin Malatya Yerleşkesine Etkileri, Depremsellik Açısından Malatya Şehri ve Kentsel Dönüşümün Önemi, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımında Zemin İnceleme Çalışmalarının Önemi’ konuları ele alındı. 2. ve 3. oturum ise devam ediyor.

Düzenlenen çalıştay, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi ile İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Mimarlar Odası Malatya Şubesi iş birliğiyle gerçekleştirildi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir