• DOLAR 32.56
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2492.728
  • ...
Van'a deprem yalıtımlı örnek hastane
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da meydana gelen 7.2-5.6 şiddetlerindeki iki büyük depremde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmet vermekteydi. Depremde hasar gören Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ise yıkılarak hizmeti durdurulmuştu.


Yeni yapılacak 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesiyle birlikte Van'a deprem yalıtımlı örnek hastane yapılacak.


Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanına inşa edilecek olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Van ihtisas Kalp Damar Cerrahisi (KVC) Hastanesi, iki bloktan oluşacak.


Hastane inşaatı konusunda İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, İnşaat Mühendisi Taşkın Ölmez'den bilgi aldı.


Depremden çok daha az etkilenecek
Yapının zemin ile olan direkt etkileşimi kesildiğini söyleyen Ölmez, "Yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen bu izolatörler deprem anında çok yumuşak ama büyük sallanmalar yaparak deprem enerjisini sönümlüyor ve böylece depremin yıkıcı etkisi üstteki yapının taşıyıcı sistem elemanlarını etkilemiyor. Bu durumda sismik izolatör tekniği uygulanmış bir yapı, olası bir depremden çok daha az etkileniyor ve depremden hemen sonra da hizmet etmeye devam edebiliyor" dedi


İki blokta toplam 524 adet kolonun bulunduğunu, 524 adet izolatör taşıyıcı kolonların bırakılacağını belirten Ölmez, "İki bloktan yapılacak hastanenin taban alanı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi 13178 ve (KVC), 9000 metrekareden oluşuyor. İzolatörler yapının taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen cihazlardır. Bu cihazlar, yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini temin eder. Sismik izolatörler deprem anında yapıya aktarılan dinamik kuvvetleri ve buna bağlı deplasmanları yüzde 90 oranında azaltmaktadır" diye konuştu.


Van'da sağlık alanında büyük bir yatırımın gerçekleştiğini dile getiren Dr. Bilal Acar ise, "Van halkına verilen değeri göz önünde bulundurmak istedi. Önemli bir konumda bulunan Hastaneler, yeni bir güçlendirme tekniği olan sismik izolatör tekniği ile de deprem mühendisliği alanında önem taşıdığını, ülkemizin tamamına yakın bölümünün deprem kuşağında yer aldığını biliyoruz. Yanlış ve teknik dışı yapılaşmalar bu doğal afetle birleştiğinde, karşımıza can ve mal kaybına yol açan, telafi edilemez acı tablolar çıkmaktadır. Hastaneler, depremden sonra en fazla ihtiyaç duyulduğu yerlerdir. Yeni yapılacak hastane inşaatı tamamlandığı zaman sadece çevredeki iller değil, komşu ülkelere de hizmet vereceğiz. Kolonlara konulan izolatörler sayesinde depremin yıkıcı etkisi en alt seviyeye indirilecek" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir