• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
YKS'ye bir hafta kala eğitimcilerden öğrencilere önemli tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peki, adaylar, bu son 1 haftayı ve sınav anını nasıl değerlendirmeli? Yoğun ders çalışmak yerine soru çözümlerine odaklanılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sınavla ilgili konuşmalardan da uzak durulması gerektiğini hatırlatıyor. Sınav anına ilişkin de tavsiyeler veriliyor.

Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay, adayların sınav sırasında nelere dikkat etmesi ve nasıl bir test çözme stratejisi uygulamaları gerektiği hakkında değerlendirmelerde  bulundu.

“Elinizden gelenin en iyisini yapabileceğiniz düşüncesiyle sınava girin ve başlayın” diyen Ay, YKS adaylarına önerilerini şöyle sıraladı. 

"Veliler bu son haftada öğrencilerle sınavla ilgili konuşmasın"

Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay

Son bir hafta içerisinde velilerin öğrencilerle sınavla ilgili konuşmaması gerektiğin ifade eden Dr. Ay, "Zira velilerin sınav hakkında konuşmaları öğrencilerin daha fazla heyecan ve panik yaşamasına neden olacaktır. 'Ebeveynlerime acaba faydalı olabilecek miyim ve onların beklentilerini yerine getirebilecek miyim?' şeklinde bir takım kaygılara girecek ve sınavları olumsuz etkilenebilir." dedi.

"Öğrenciler bu sınavı ölüm kalım meselesi haline getirmesinler"

YKS sınavının ölüm kalım meselesi haline getirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Bu sınavın dünyanın sonu olmadığını bilmemiz gerekiyor. Türlü sınavlara giriyoruz ve ülkemizde de çok fazla sınav yapılıyor. Bu sınavı da sürekli girdiğimiz deneme sınavlarından bir tanesi olarak görmeliyiz." diye belirtti.

"2 gün zihnin dinlenmesi için sosyal medya ve internetten uzak duralım"

"Son bir hafta da denemelerimize devam edelim ancak son 2 gün zihnin dinlenmesi için sosyal medya, televizyon ve internetten uzak duralım." diyen Dr. Ay, "Bir gezintiye, ormanlık bir alana, yeşilliklerin olduğu, nehir kenarında su sesinin geldiği bir yere giderek zihnimizi dinlendirmiş oluruz. Ayrıca bu son hafta içerisinde YKS sınavının olduğu saatte her gün bir deneme çözelim ki alışkanlık hali oluşsun ve YKS sınavımız daha rahat geçsin." önerisinde bulundu.

"Sınav sabahı mutlaka erken uyanalım ve güzel bir kahvaltı yapalım"

Sabah erken uyanmanın ve kahvaltı yaptıktan sonra hazırlıklı bir şekilde sınava gitmenin önemine dikkat çeken Dr. Ay, "Kimlik belgesi, sınav giriş belgesini kontrol ederek gidelim. Sınava giderken en az 1 saat önce sınav yerinde hazır olalım, bazı öğrencilerimiz geç kalıyor, sınava alınmıyor ve emekleri de boşa gidiyor. Sınava girdiğimiz de ÖSYM yetkililerinin bize söylediği hususlara riayet edelim ki sınavımız iptal olmasın." şeklinde konuştu.

"Sınav esnasında sorularla inatlaşmayalım çözemediğimiz soruları sona bırakalım"

Öğrencilerin çözemedikleri sorularla fazla inatlaşmamaları gerektiğini bu soruları işaretleyip sorular bittikten sonra işaretledikleri sorulara yönelmelerini tavsiye eden Dr. Ay, "Alanımız hangisi ise bölüme yönelik testlere öncelik verelim ki daha fazla puan kazanalım. Sınav bir saatten fazla sürüyor, zaman geçtikçe zihin yoruluyor, Türkçe sorularının öncelikli çözülmesini tavsiye ediyorum. Neden? Türkçe soruları anlamaya ve yorumlamaya yönelik sorulardır, sona bırakıldığında sağlıklı şekilde çözülmeye imkan bulmayabilirler." dedi.

"Kodlama yaparken dikkat etmeliyiz"

Kodlama yaparken her bir sayfayı veya 2 sayfayı çözdükten sonra kodlama yapmaları durumunda en azından zaman kaybı yaşamayacaklarını dile getiren Dr. Ay. "Bu şekilde de dinlenmiş oluruz. Sınavda soruları okumadan, iyice anlamadan çözmeyelim, yorumlarımızı sorulara katmayalım. Paragrafta veya bizden ne isteniyorsa ona göre soruları çözelim ki yanlış yapmayalım. Sınav bittikten sonra evrakları görevlilere teslim edip salondan çıkacağız ve üzerimize düşen görevi yerine getirmenin verdiği o hazla Allah'a tevekkül edeceğiz, ona dayanacağız ve sonucumuzu bekleyeceğiz. Sınav sonucu öğrencilerimiz için hayırlı olsun, Allah tüm öğrencilere zihin açıklığı versin." diye temennide bulundu (İLKHA)

 













Bu haberler de ilginizi çekebilir