• DOLAR 34.654
  • EURO 36.472
  • ALTIN 2929.319
  • ...
YKS'ye yaklaşırken öğrenciler duygularını paylaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) sayılı günler kaldı.

17 Haziran 2023 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran 2023 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) şeklinde uygulanacak olan sınav hakkında öğrenciler hazırlık sürecini, duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Günlük çalışma rutinlerini, ve sınavdan beklentilerini dile getiren öğrenciler, heyecanlarına yeni düşmek istemediklerini söyledi.

"Bu heyecanı sınav anında yenmeliyiz"

Ali Ekber Nas

Sınav öncesi heyecanlı olduğunu ifade eden Ali Ekber Nas, "YKS sınavına az bir zaman kaldı. Çok heyecanlıyım. Bir senedir çalışıyor ve emek veriyoruz. Bu heyecanı sınav anında yenmeliyiz. İnşallah emeklerimizin karşılığını alacağız. Günlük olarak önce sabah namazında uyanıp namazımı kılıyorum. Sonrasında ise bir hizp Kuran okuyorum. Daha sonra rutin olarak paragraf ve deneme çözüyorum. Sonra eksik konularıma çalışıyorum. Daha çok dini yönü ağır basan kitapları tercih ediyorum çünkü bana ruhen bir katkı sağlıyor. Onun dışında dünya klasiklerini de okumaya özen gösteriyorum. Boş vakitlerimde genelde camiye gidiyorum veya arkadaşlarla cami çevresinde vakit geçirmeye çalışıyoruz. Sosyal aktivete olarak futbolla aram çok iyidir. Aynı şekilde camide etkinlikler düzenliyoruz. Camideki etkinlikler ruhen daha iyi geldiği için o etkinliklere daha fazla ağırlık veriyorum. İnşallah hedefimde Diş Hekimliği." diye konuştu.

"Sürekli aynı işi yapmak zor o yüzden haftada bir çıkmak gerekebiliyor"

Nusrettin Yaman

Üçüncü kez sınava girdiğini belirten YKS sınavı adaylarından Nusreddin Yaman, insan psikolojisinin sürekli aynı işi yaparken zorlandığını belirtti. Yaman, sınavla ilgili düşüncelerini paylaşarak şunları söyledi:

"Bu sene üçüncü kez sınava gireceğim, umarım son kez girmiş olurum. Zorlu bir süreçten geçtik, hayırlısı olsun. Bu yıl özellikle AYT Matematik ve AYT FEN kısmına yoğunlaştım. Konu ve soru çözümü hiç aksatmadım. Özellikle konular bittikten sonra konu çözümünü bol bol yaptım. Psikolojik açıdan zorluklar olabiliyor ama rahat bir çalışma yılı geçirdim diyebilirim. Hergün aynı işi yapmak, ders çalışmak, sosyal aktivitelerden uzak kalmak gibi durumlar stres oluşturabiliyor. Sosyal aktivite ihtiyacım oluyordu. 10 günde bir gibi belli aralıklarla sosyal aktivitelere de katılım sağladım. Sürekli aynı işi yapmak zor o yüzden haftada bir çıkmak gerekebiliyor. Arkadaşlarla çıkıp bir yerlerde oturmak, gezmek gibi aktiviteler gerekiyor."

Günlük rutininden de bahseden Yaman, "Sabah erken saatlerde kalkar ve paragraf sorusu çözmeye başlarım. Daha sonra kahvaltı yaparım. Daha sonra dershaneye gelir ve derslere girerim. Konu çalışması ve soru çözümüyle günlük ortalama olarak 6-7 saatimi çalışmaya ayırırım. Çok saatlere kalmadan da erken uyumaya gayret gösteririm. Zihinde bayağı bir yorgunluk oluyor. Hedefim ise eczacılık. İnşallah kazanırım bu sene. İzmir Ege Üniversitesini kazanmak istiyorum." dedi

"Sınava girecek olan arkadaşlara tavsiyem, günde 1 mutlaka saatinizi kitap okumaya ayırın"

Muhammed Okay

Öğrencilerin kitap okuması gerektiğini söyleyen Muhammed Okay, kitap okumanın sadece YKS için değil hayatta da ufku genişlettiğine dikkati çekti.

Okay, "YKS sınavına ikinci kez giriyorum. Sınava 1 hafta kaldı. Biraz heycan, biraz stres var ama bunun başarımın önüne geçmesine izin vermiyorum. Ben sınava çok çalışmadım ama düzenli çalıştım. Lise 1,2,3,4 te düzenli olarak çalıştım. Günde 10 saat çalıştığımı hiç hatırlamıyorum düzenli olarak çalışıyorum. Çok çalışmaktansa düzenli ve verimli çalışmak bence daha önemli. Sabah saat 5-6 gibi uyanıyorum ve paragraf, problem çözümü yapıyorum. Dershaneye geliyorum ki hocalarımızda kaliteli hocalar." ifadelerini kullandı.

Okay son olarak, "Kitap okumak çok önemli. Sınava girecek olan arkadaşlara tavsiyem, günde 1 saatinizi mutlaka kitap okumaya ayırın. Kitap sadece YKS için değil hayatta da ufkunuzu açıyor. Psikolojik sorunlar elbette oluyor ama önemli olan sınava etki etmeyecek derecede olması. Heyecan, stres, psikolojik sıkıntılar olmalı. Bunlar zaten şart. Ben sınava çalışıyorum diye kendimi sosyal aktivitelerden hiç kısmadım. Dışarı çıktım, arkadaşlarımla buluştum çünkü bunlar gerekli olan şeyler, yoksa boğulursunuz. 2023 yılında yaşıyoruz bunlar olağan şeyler. Lavabo ihtiyacına dikkat etmek gerekiyor. Birçok arkadaşımın başına bu durum geldi. Sınavın ortasında sürekli lavabo ihtiyacı dikkati dağıtır. Eczacılık ve yazılım mühendisliği düşünüyorum. İlk 50 bine girmeyi hedefliyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir