• DOLAR 34.514
  • EURO 36.222
  • ALTIN 2971.202
  • ...
Av. Agah, sosyal medyada aldatıcı reklamlar üzerinden yapılan dolandırıcılığa karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal medyada aldatıcı reklamlar üzerinden yapılan dolandırıcılık olayları her geçen gün artıyor. Günümüzde cebinde internet olmayan ve sosyal medya kullanmayan insan nerede ise yok denecek kadar az. Sosyal medyada aldatıcı reklamlar üzerinden yapılan dolandırıcılığa karşı ne tür tedbirler alınabileceği konusunda vatandaşları uyaran Hukukçu-Avukat Harun Agah, İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuştu. 

İnternet ve sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte bilişim alanında işlenen bazı yeni suç türleri mevzuatımızda yer almaya başladığını belirten Agah, "Başta dolandırıcılık olmak üzere birçok suç türünde, bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılmasının bu suçların nitelikli haline vücut vereceği ve daha ağır yaptırımlara tabi tutulacağı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Fakat sosyal medya ve internet üzerinden alışverişin ve kredi kartı kullanımının yaygınlaşması sebebiyle dolandırıcılar bu alanda çeşitli yöntemlerle kişileri kandırarak maddi menfaat elde etmeye devam etmekte ve geriye birçok mağdur vatandaş bırakmaktadır." dedi.

"Aldatıcı reklamlar aracılığıyla dolandırıcılık eyleminde en sık kullanılan yöntemlerdir"

Devamında Agah, şunları aktardı:

"Son yıllarda dolandırıcıların kullanmış olduğu en yaygın yöntemlerden birisi de aldatıcı reklamlar aracılığıyla vatandaşların dikkatini çekerek parasını, kredi kartı veya kişisel bilgilerini ele geçirerek menfaat elde etmektir. Vatandaşların aldatıcı reklamlardan korunarak zarara uğramaktan kaçınabilmeleri için öncelikle dolandırıcıların kullanmış olduğu bazı yöntemler hakkında bilgi sahibi olması ve bunlara karşı dikkatli olması gerekmektedir. Aldatıcı reklamlar aracılığıyla dolandırıcılık eyleminde en sık kullanılan yöntemlerden biri başta telefon gibi elektronik ürünler olmak üzere piyasa değerinin çok altında satışa sunulan ürün reklamlarıdır. Bu gibi reklamlar ile dolandırıcılar, vatandaşlarda kaçırılmaması gereken bir fırsat algısı oluşturarak, kişinin sağlıklı ve yeterli bir şekilde düşünmesinin önüne geçmek istemekte, ardından kişiden kapora veya ürün bedeli olarak para talep etmektedir. Ancak ürün göndermeyerek veya sipariş edilen ürün yerine başka ürünler göndererek vatandaş mağdur edilmektedir."

"Dolandırıcıların kullanmış olduğu bir diğer yöntem ise dikkat çekici başlıklardır"

Dolandırıcıların aldatıcı eylemlerine karşı uyanık olunması gerektiğinin altını çizen Agah, "Dolandırıcıların kullanmış olduğu bir diğer yöntem ise dikkat çekici başlıklar ile vatandaşı bir linke tıklamasının sağlanmasıdır. Bu yöntemde dolandırıcılar, ‘kredi kartı aidatı iadesi tıklayınız’ veya ‘ödül kazandınız’ şeklinde dikkat çekici başlıklarla vatandaşı linke tıklamaya teşvik etmekte, linke tıklanmasının ardından vatandaş, e-devlet veya bir bankaya veya sosyal bir platforma ait olduğu izlenimi uyandıran sahte bir siteye yönlendirilmektedir. Kişinin banka, hesap ve kart bilgileri istenerek kişisel bilgileri ele geçirilmekte ve kartından harcama yapılmaktadır." ifadelerine yer verdi.

"Sosyal medya veya e-posta aracılığıyla yakın bir kimse tarafından gönderilmiş olsa dahi, şüpheli linklere tıklamaktan kaçınmalı"

Açıklamasının devamında Agah, "Bu yöntemlerden haberdar olmuş vatandaşlar dahi ani ve dikkatsiz işlemleri sebebiyle çokça mağdur olmaktadır. Benzer mağduriyetler ile karşılaşmamak için vatandaş, piyasa değerinin çok altında satışa sunulan bir ürün ilanını gördüğünde buna karşı şüphe ile yaklaşmalı, ödeme yöntemleri konusunda güvenilirliğini kanıtlamış, bilindik alışveriş siteleri dışında herhangi bir ödeme yapmamalıdır. Yine kart bilgileri veya kişisel bilgilerin girileceği ekranlarda sitenin url adresini kontrol etmeli, herhangi bir şüpheli durumda işlem yapmaktan kaçınmalıdır. Sosyal medya veya e-posta aracılığıyla yakın bir kimse tarafından gönderilmiş olsa dahi şüpheli linklere tıklamaktan kaçınmalı, kişilerle doğrudan iletişime geçme yöntemini tercih etmeli, yanıt vermeden önce hesabın kişi veya şirkete ait olduğunu doğrulamalıdır." şeklinde konuştu.

Son olarak Agah, "Dolandırıldığını fark eden vatandaş ivedilikle bulunduğu yerdeki kolluk birimlerine veya savcılıklara müracaat ederek ilgili suçu ayrıntılı olarak ihbar etmeli ve suç duyurusunda bulunmalıdır. Bunun yanı sıra kredi kartı bilgileri çalınan veya hesabında şüpheli hareketler tespit eden vatandaşlar derhal konu hakkında bankasını haberdar ederek ilgili işlemin iptalini ve kredi kartının işleme kapatılmasını talep etmelidir." uyarısında bulundu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir